Доступність посилання

ТОП новини

Україна замовлятиме газ у компанії «Газпром» в міру необхідності – «Нафтогаз»


Підписані в Брюсселі домовленості дозволяють компанії «Нафтогаз» замовляти газ у російської компанії «Газпром» за гнучким графіком і в міру необхідності, проте основним постачальником імпортного газу залишаються європейські компанії, повідомляє прес-служба компанії.

«Умови угоди дозволяють нам купувати російський газ для балансування системи в моменти пікового споживання. Припустимо, ми бачимо, що українські споживачі відбирають більше газу, ніж можуть забезпечити всі інші ресурси (власний видобуток, імпорт з країн ЄС, сховища), і нам буде потрібний додатковий газ. Тоді ми скористаємося своїм правом купити газ у Газпрому», – зазначає глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Проте, за його словами, основним постачальником імпортного газу до України цієї зими залишаються європейські компанії.

У «Нафтогазі» наголошують, що сумарний об’єм газу, який Україна закупить цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів.

30 жовтня Росія і Україна за посередництва Євросоюзу домовилися про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період, а також узгодили їх умови до березня 2015 включно. Згідно з досягненими домовленостями, «Нафтогаз» заплатить сумарно 3 мільярди 100 мільйонів доларів, щоб розрахуватися за 11,5 мільярдів кубометрів газу, поставленого «Газпромом» у листопаді – грудні минулого року і квітні – червні нинішнього, з розрахунку за ціною у 268,5 доларів за тисячу кубометрів, на якій наполягла Україна.

Вчора компанія «Нафтогаз» повідомила, що перерахувала російському «Газпромові» 1 мільярд 450 мільйонів доларів США в рахунок оплати поставлених і несплачених раніше обсягів газу.

Росія повністю припинила газопостачання в Україну у червні. З того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна-ЄС-Росія.

Крім того, Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з європейських країн.

XS
SM
MD
LG