Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина гарантувала реверсне постачання газу – Порошенко


Україна отримала гарантії, що Словаччина забезпечить реверсне постачання газу. Про це президент України Петро Порошенко повідомив під час спільної прес-конференції зі словацьким колегою у Братиславі, інформує прес-служба голови української держави.

«Ми отримали чіткі гарантії, що питання реверсу і забезпечення України європейським газом чітко виконуватимуться словацькими партнерами», – сказав Порошенко.

Він подякував словацькому президенту Андрею Кісці за конкретні дії на допомогу Україні. «Ми дякуємо Словаччині за те, що в тяжкі часи вона забезпечила реверсні поставки газу», – сказав він.

Президент також повідомив про плани розширення співпраці та створення із залученням Словаччини, Польщі та Угорщини хабу, який дозволить зробити газове питання не засобом тиску, а ринковим механізмом. Глава держави підкреслив, що Євросоюз має брати активну участь у цих процесах, адже йдеться про енергетичну безпеку всієї Європи.

Андрей Кіска запевнив, що Словаччина й далі підтримуватиме Україну, стоятиме на позиції підтримки міжнародних традицій і права у питанні суверенітету та територіальної цілісності України, визнання її права самій вирішувати свій шлях.

«Це не дипломатична фраза, це принципово важливий підхід не тільки для України. Наша допомога в тому, щоб ми в Європі єдині, і Росія має чути наш спільний голос. Я хочу, щоб Україна завжди бачила в нас друга, який простягне руку допомоги», – наголосив Андрей Кіска.

Президент України Петро Порошенко у суботу і неділю перебуває з дводенним візитом у Словаччині. 16 листопада він бере участь у засіданні голів держав «Вишеградської групи», яка об’єднує Чехію, Словаччину, Угорщину та Польщу.

Раніше голова словацького уряду Роберт Фіцо виступив з пропозицією про тіснішу співпрацю з Україною, зокрема, проведення спільних урядових засідань. Про це Фіцо заявив у Братиславі після переговорів з президентом України Петром Порошенком.

XS
SM
MD
LG