Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно викрити зв’язок між правоохоронцями і «тітушками» – адвокат у справі вбитого журналіста «Вестей»


Адвокати вимагають відводу судді у справі про вбивство журналіста Веремія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Адвокати вимагають відводу судді у справі про вбивство журналіста Веремія

Судове засідання у справі вбивства журналіста газети «Вести» під час Революції гідності знову зробили закритим. Суддя Лінник, мовляв, прагне гарантувати безпеку підсудного Юрія Крисіна. У зв’язку з цим захист потерпілої сторони вимагає змінити суддівський склад. Крисіна звинувачують у тому, що він побив Веремію напередодні смерті, втім вбивці журналіста досі у розшуку.

Уже вкотре суддя Шевченківського райсуду Києва Олег Лінник постановив, що слухання у справі вбитого у Києві в лютому журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія, має відбуватись у закритому режимі.

«Представники ЗМІ, у нас закрите судове засідання. Тому, будь ласка, покиньте залу засідання», – сказав Лінник, щойно увійшовши у залу.

Захист потерпілої сторони, дружини Веремії, заявив про необхідність відведення судді Лінника. Адвокати пояснюють, що частина слухання дійсно має залишатись приватною, проте не вся – громадський інтерес та суспільна значущість справи вимагає присутності медіа.

Суддя прагне гарантувати безпеку підсудного, тому закриває слухання – адвокат

Суддя Лінник, за словамив адвокатів, прагне гарантувати безпеку підсудного Юрія Крисіна, тому відхиляє клопотання про відкрите слухання. Павло Дикань, адвокат дружини Веремія, переконаний: склад суддів дійсно слід змінити – він сподівається на позитивну ухвалу Феміди в цьому питанні. Окрім того, додає, що рішення суду щодо закриття процесу у певних частинах має бути переглянуте, адже є невмотивованим.

«Я думаю, що сьогодні десь до кінця дня має бути здійснено розподіл автоматичний цієї справи. Іншим суддею буде розглядатися клопотання про відведення цього судді», – говорить Дикань.

Другий адвокат вдови Веремія Віталій Титич додає: суддя Лінник – упереджений, а це гальмує судочинство. Окрім того, говорить Титич, захист потерпілої сторони зацікавлений «викрити зв’язок між правоохоронною системою й організацією так званих цивільних осіб – «тітушок».

«Зараз такі дивні речі відбувається: ви Садовника згадали. Його охороняла напевно вся країна, до нього була прикута увага всіх правоохоронних органів. Втім ця людина дуже спокійно покинула територію України», – додає Титич.

Веремія був проти Євромайдану та писав про проституток, які шукають там легкого заробітку

Загиблий журналіст В’ячеслав Веремія у період Євромайдану був по інший бік інформаційних барикад: він не підтримував революцію. Наприклад, у газеті «Весті» опублікувати його матеріал під назвою «Проститутки з Окружної перебрались на Майдан», де журналіст пише про те, що жінок легкої поведінки приваблює у революційному майданчику «відсутність міліції на площі та легкий заробіток».

На слухання справи прийшли представники Самооборони: молоді хлопці з оселедцями та у воєнній формі, обличчя яких видаються знайомими ще з часів революції. За словами одного з них, приїхали у суд, аби підтримати родину загиблого Веремія.

«Також показати, що громадськість бачить ці всі справи, що робляться «нечистим шляхом», як органи влади зараз працюють проти народу. Повторюється картина минулорічної давності», – говорить представник Самооборони.

Він також додав, що не читав матеріали Веремії та не знав про те, які погляди мав журналіст. Втім «не ділить смерті людей» на тих, хто підтримував Євромайдан і на тих, хто вболівав за «антимайдан». «Людину вбили, яка різниця вже, кого вона підтримувала», – додав він.

Крисін лише бив Веремію, вбивця досі у розшуку

Юрій Крисін
Юрій Крисін

Юрій Крисін обвинувачується в хуліганстві і нанесенні легких тілесних ушкоджень Веремію. Натомість підозрюваний у вбивстві журналіста досі перебуває в розшуку. Наразі підозрюваний Крисін під особистим зобов’язанням – саме такий запобіжний захід для нього ухвалив суд.

Журналіста газети «Вєсті» вбили в Києві вночі 19 лютого. Як повідомив сайт видання, Веремій разом із колегою на автомобілі повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. На розі вулиць Володимирської і Великої Житомирської в Києві на таксі, в якому вони їхали, напали невідомі особи з бейсбольними битками і зброєю, в касках, камуфляжі і чорних масках. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення в живіт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG