Доступність посилання

ТОП новини

Як Україні отримати 50 мільярдів доларів. План Сороса (світова преса)


Джордж Сорос
Джордж Сорос

Чи стане 2015 рік останнім роком правління Володимира Путіна?

Американське видання публікує статтю мільярдера, де він пояснює як врятувати Україну від фінансового краху і чому Європа має це зробити. Деякі ЗМІ запитують, чи стане 2015 рік останнім роком правління Володимира Путіна. Тим часом, один американський часопис пише, що Євразійському союзові не бути.

Американський часопис New York Review of Books публікує статтю авторства мультимільярдера і філантропа Джорджа Сороса, в якій він презентує свій план порятунку України.

По-перше, він нагадує, що дві європейські інституції, Європейський механізм фінансової стабілізації та Програма балансування виплат, мають у власному розпорядженні невикористані кошти на суму понад 63 мільярди доларів. Хоча ці кошти призначені для країн-членів ЄС, Сорос упевнений, що ці правила можна змінити. По-друге, Європейський інвестиційний банк може надати Україні близько 10 мільярдів євро. «Ці кошти треба використати, щоб долучити країну до єдиного ринку газу в Європі, а також розпустити українську монополію «Нафтогазу», – вважає Сорос. Реструктуризація державного валютного боргу може надати Україні близько 4 мільярдів доларів дефіцитних валютних резервів.

Завдяки цим та іншим крокам план Сороса обіцяє Україні близько 50 мільярдів доларів додатково. Однак, додає він, МВФ має керувати виплатами і надалі, щоб Європа у жодному разі не втратила контролю над цими фінансами. Крім того, на його думку, санкції проти Росії мають бути поновлені й у наступному році, допоки російський президент Володимир Путін не перестане дестабілізувати Україну і не надасть переконливих доказів, що він є готовим грати за правилами.

«Європа повинна прокинутися й усвідомити, що її атакує Росія. Допомогу Україні варто розглядати як витрату на оборону країнами ЄС. З цієї точки зору кошти, які Європа сьогодні пропонує Україні, стають абсолютно незначними», – підсумовує свою статтю Сорос.

Американський часопис Forbes оцінює, яким буде 2015 рік для російського президента. По-перше, пише видання, російський народ має платити високу ціну за кампанію Путіна в Україні. Ці соціальні втрати вже не приховати. Більше того, Росія стала країною-ізгоєм, і росіяни це відчувають. По-друге, російський лідер втратив Україну. «Вторгнення Путіна до Східної України здійснило дещо майже неможливе – створило єдину Україну, об’єднану спільною ненавистю до російського президента та його оточення», – пише часопис. По-третє, Путін зрадив своїй обіцянці щодо процвітання та економічного зростання Росії.

Отже, яким буде кінець режиму російського лідера, запитує видання, яке у листопаді визнало Володимира Путіна найвпливовішою людиною світу. «Існує два варіанти: державний переворот або народне повстання, як Майдан чи Арабська весна. Обидва, найімовірніше, будуть взаємопов’язані, оскільки масові прояви невдоволення можуть стати мотивацією для перевороту», – пише часопис. Чи станеться це у 2015 році?

Однак, як зазначає міжнародна некомерційна медіа-організація Project Syndicate, у цьому році не варто розраховувати не подальше падіння цін на нафту. Гіпотеза видання полягає в тому, що у короткостроковій перспективі ціна на нафту далі падатиме. Однак наприкінці року ця ціна, очевидно, буде вищою, ніж на початку.

Американський часопис Foreign Policy пише, що євразійська мрія Путіна закінчилася не почавшись. Що слабшою стає економіка Росії, то недоречнішим і менш привабливим стає Євразійський союз для інших країн-членів, зазначає видання. Вірменія та Киргизстан здаються дуже неохочими членами. Білорусь і Казахстан і далі шукають альтернативу тісним зв’язкам з Москвою. Стає дедалі яснішим, що Євразійський союз не матиме того геополітичного ефекту, на який розраховував Путін.

«Євразійська інтеграція мала бути останнім кроком у російському поверненні до гідності та лідерства. Натомість цей союз є доказом загниваючих прагнень Кремля у царині зовнішньої політики», – підсумовує видання.

Міжнародний телеканал Vice News на своєму сайті публікує серію фотографій із прифронтового селища Трьохізбенка, що на Луганщині. За словами автора, не дивлячись на військову активність у населеному пункті, ЗМІ обходять його увагою.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG