Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закликала Росію звільнити Савченко протягом 24 годин


Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії
Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії

Парламентська асамблея Ради Європи у середу закликала владу Росії звільнити ув’язнену в цій країні громадянку України Надію Савченко протягом 24 годин.

Росія має забезпечити, щоб Савченко повернулася в Україну або була передана третій стороні, мовиться в резолюції ПАРЄ.

Тим часом голова делегації Росії Олексій Пушков заявив, що ні про яке відвідання Надії Савченко делегацією ПАРЄ у слідчому ізоляторі в Москві тепер не може бути й мови, бо Росія припиняє всі контакти з Асамблеєю після чергового позбавлення права голосу й участі в керівних органах.

Парламентська асамблея Ради Європи цією ж резолюцією знову позбавила делегацію Росії низки головних повноважень, цього разу до квітня, коли відбудеться наступна сесія.

Тим часом не пройшла поправка до резолюції, яка пропонувала ПАРЄ визнати сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями, підтримуваними Росією.

26 січня на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи Надія Савченко отримала дипломатичний імунітет як народний депутат України – член ПАРЄ. Але Росія відмовилась звільняти Савченко з московського СІЗО. Савченко продовжує голодування, розпочате у середині грудня 2014 року.

Надія Савченко, народний депутат України і член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (що надає їй дипломатичний імунітет), перебуває в СІЗО в Росії. Там українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, що перебували в Україні нелегально і в лавах сепаратистів висвітлювали їхні напади на українських силовиків.

Надію Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, незаконно перевезли через кордон і влаштували її передачу російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до цього.

13 грудня минулого року Надія Савченко почала голодування і продовжує його дотепер.

XS
SM
MD
LG