Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Газпром» починає окремо постачати газ сепаратистам за гроші України


Російська газова компанія-монополіст «Газпром» повідомила сьогодні, що почала додатково постачати газ для територій, захоплених наразі сепаратистськими угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», «відповідно до чинного контракту» російської компанії з «Нафтогазом України», тобто за кошти, що їх Україна перерахувала як передоплату.

Як сказав голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, його компанія відсьогодні почала подавати додатково по 12 мільйонів кубометрів газу на добу через російські газовимірювальні станції «Прохорівка» і «Платово», з яких газ іде на непідконтрольні Україні території.

За повідомленнями, цей додатковий обсяг збільшує постачання газу до України майже наполовину з дотеперішніх трохи більше як 30 мільйонів кубометрів на добу.

У Києві агентству «Інтерфакс-Україна» повідомили, що так само Росія чинить і з електроенергією, подаючи на непідконтрольні Україні території по 500 мегават-годин на місяць і враховуючи її за контрактом про постачання електроенергії до України.

Раніше сьогодні прем’єр-міністр Росії Володимир Медведєв закликав «Газпром» і Міністерство енергетики своєї країни підготувати пропозиції щодо постачання газу окупованим частинам Донбасу у вигляді гуманітарної допомоги. Речниця прем’єра Наталя Тимакова уточнила, що «Газпром» постачатиме цей газ на комерційних засадах, а треба визначити джерела фінансування.

У «Нафтогазі України» сьогодні повідомили, що відучора постачання природного газу з підконтрольної Києву території до зони АТО припинилося через пошкодження газотранспортної інфраструктури внаслідок бойових дій.

XS
SM
MD
LG