Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» вимагає від «Газпрому» пояснень через невиконання заявки


«Нафтогаз» вимагає від «Газпрому» пояснень щодо невиконання заявки на поставку передплаченого газу.

«Замість замовлених у рамках контракту 114 мільйонів кубів газу «Газпром» поставив тільки 47 мільйонів кубів», – заявили у «Нафтогазі» у понеділок, 23 лютого.

«Нафтогаз» вважає таке невиконання заявки порушенням як контракту на поставку газу між компаніями, так і тристороннього юридично зобов’язуючого протоколу, підписаного міністром енергетики Росії Олександром Новаком, єврокомісаром з енергетики. Ґюнтером Еттінґером і міністром енергетики України Юрієм Проданом 30 жовтня 2014 року у Брюсселі», – наголошують в українській компанії.

У «Нафтогазі» зазначають, що 23 лютого надіслали повідомлення про порушення контракту і Брюссельського протоколу до Кабінету міністрів, Єврокомісії та секретаріату Енергетичного співтовариства.

За інформацією «Нафтогазу», 19 лютого компанія подала заявку на поставку 114 мільйонів кубів газу в Україну через газовимірювальні станції «Суджа», «Писарівка», «Сохранівка», «Валуйки», «Кобрин» і «Мозир». І, як стверджують в українській компанії, згідно з контрактами від 19 січня 2009 року, «Газпром» «був зобов’язаний безумовно поставити замовлений обсяг не пізніше ніж через дві доби після отримання заявки».

Минулого тижня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що його компанія здійснює пряме постачання газу на окуповані наразі сепаратистами частини Донбасу. При цьому, стверджував він, компанія діє «відповідно до заявки «Нафтогазу».

На сайті компанії «Нафтогаз України» оприлюднили відеозапис виступу голови її правління Андрія Коболєва, який 19 лютого наголошував, що «Нафтогаз» не буде оплачувати рахунки «Газпрому» за газ, поставлений через ці дві станції, бо це суперечить чинному контрактові. За його словами, Україна не контролює тих трубопроводів і не може перевірити умов і обсягів поставок через них.

«Нафтогаз» також заявляв, що не подавав ніяких заявок на постачання газу через «Прохорівку» і «Платово», розташованих на окупованих територіях Донбасу. Компанія повідомила, що на сьогодні дійсно збільшила заявку на постачання газу, але тільки через чотири інші газовимірювальні станції.

XS
SM
MD
LG