Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вперше слухають судову справу про ухилення від мобілізації з релігійних мотивів


Чи може мобілізований громадянин України скористатись правом на альтернативну службу?

Дніпропетровськ – Безпрецедентний для України суд триває на Дніпропетровщині – військовозобов’язаний чоловік, якому прийшла повістка про мобілізацію, доводить своє право на альтернативну службу. Він стверджує, що є членом однієї з релігійних громад і саме через свої релігійні переконання не може взяти в руки зброю, носити камуфляж, бути членом військової структури. Водночас він готовий виконувати іншу роботу на користь держави, тільки не під егідою військових організацій. Водночас сторона обвинувачення наполягає, що чоловік насправді ухиляється від мобілізації й вимагає для нього покарання – два роки в’язниці. Але вже два суди стали на бік віруючого.

40-річний житель Новомосковська Віталій Шалайко – обвинувачений у справі про ухилення від військової служби – впродовж всього судового засідання не випускає з рук Біблію. Розповідає: вже 10 років, як він став членом релігійної громади «Свідки Єгови». Чоловік каже: ще раніше, на початку 90-их, він проходив службу в лавах Збройних Сил України і складав військову присягу, але відтоді його погляди на життя змінились і тепер взяти до рук зброю він не може.

Віталій Шалайко
Віталій Шалайко

Віталій Шалайко зазначає: понад півроку тому, отримавши повістку про мобілізацію, він відразу з’явився до військкомату й письмово пояснив свої мотиви. Він каже: від роботи на користь держави не відмовляється і може працювати за своєю військовою спеціальністю – водій автокрану, але не під егідою військової організації. Просить направити його на відбудову міст Донбасу.

Віряни прийшли на суд підтримати члена своєї громади
Віряни прийшли на суд підтримати члена своєї громади

Я довіряю Біблії. В Ісаї говориться, що «служителі Бога не будуть вчитись воювати». Я готовий допомагати в цивільній службі, але не у військовій організації
Віталій Шалайко

«Коли мене викликали до військкомату, я прийшов у той час, коли треба було, відмітився і заявив, що не можу проходити службу з релігійних переконань. Написав про це письмову заяву. Після цього мені висунули звинувачення. Мені пропонували два варіанти – в зоні АТО або в ремонтній частині. Мені сказали: просто будеш ходити зі зброєю, не стріляти, ремонтувати техніку. Я відмовився. Я не можу належати до будь-якої військової організації. Я довіряю Біблії. В Ісаї говориться, що «служителі Бога не будуть вчитись воювати». Я готовий допомагати в цивільній службі, але не у військовій організації. Я змінив ставлення до життя і твердо дотримуюсь своїх переконань. Як мене ніхто не примусить курити, так і воювати. Можу, наприклад, копати цоколь під будинки, відновлювати дороги, де держава вважатиме за потрібне», – каже вірянин.

Віряни прийшли на суд підтримати члена своєї громади
Віряни прийшли на суд підтримати члена своєї громади

У суді першої інстанції погодилися з Віталієм Шалайком, Новомосковський міськрайонний суд ухвалив рішення на його користь, однак прокуратура подала апеляцію.

«Втручання у свободу сповідувати релігію»

Захист обвинуваченого посилається на Конституцію України, яка гарантує громадянам проходження альтернативної (невійськової) служби, а також на європейську судову практику. Адвокат члена релігійної громади Вадим Карпов стверджує: конституційні права людини можуть бути обмежені лише в умовах воєнного або надзвичайного стану в Україні, відтак, мовляв, немає ніяких підстав для обмеження дії статті 35 Конституції про право на заміну військового обов’язку на невійськовий.

Якщо держава має намір притягувати до кримінальної відповідальності людину, яка відмовляється від проходження військової служби через релігійні мотиви, то це є втручанням у свободу сповідувати свою релігію
Вадим Карпов

«Механізму немає, але чи дає це право державі притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які хочуть цим правом скористатись? Європейський суд з прав людини має досить однозначну практику щодо подібних справ. Він чітко заявляє: якщо держава має намір притягувати до кримінальної відповідальності людину, яка відмовляється від проходження військової служби через релігійні мотиви, то це є втручанням у свободу сповідувати свою релігію», – каже адвокат.

Апеляційний суд Дніпропетровської області
Апеляційний суд Дніпропетровської області

«Порушення прав обвинуваченого під час мобілізації не було»

Натомість обвинувачення наполягає, що чоловік під надуманими приводами ухиляється від мобілізації й вимагає для нього покарання – два роки в’язниці. Представники прокуратури заявляють: закон про мобілізацію чітко визначає категорії людей, які можуть бути звільнені від виконання військового обов’язку, і віруючих у тому переліку немає. Керівник відділу обласної прокуратури Олена Заворотна заявляє: під час мобілізації віруючому пропонували бути механіком автокрану і це ніяк не суперечить його релігійним поглядам щодо неможливості «вчитись воювати». Адже цю спеціальність він вже отримав раніше, коли служив в армії.

Порушення прав обвинуваченого під час мобілізації не було. У зв’язку з чим обвинувачений підлягає кримінальній відповідальності
Олена Заворотна

«Закон «Про часткову мобілізацію» якраз і встановлює ті обмеження, які можуть бути в демократичному суспільстві. Я вважаю, що порушення прав обвинуваченого під час мобілізації не було. У зв’язку з чим обвинувачений підлягає кримінальній відповідальності», – зазначила представник прокуратури.

Однак Апеляційний суд Дніпропетровської області став на бік віруючого і виправдав його. Тепер обвинувачення має три місяці на касаційну скаргу.

Це перша в Україні справа, коли віруючому загрожувала в'язниця за відмову від мобілізації через релігійні переконання. Вона привернула увагу міжнародних спостерігачів, зокрема ОБСЄ, однак від коментарів вони утримались.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG