Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Савченко готують новий доказ її невинуватості


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Непомічений раніше відеозапис – ще одне свідчення, що вона не може бути причетна до загибелі російських журналістів – Фейгін

Захист Надії Савченко каже, що має новий доказ її непричетності до загибелі російських журналістів, яку їй інкримінують у Росії. Тим часом доля українки далі не певна: у той час як адвокати Савченко натякають на її можливе швидке звільнення, вона сама попереджає, що може поновити голодування протесту.

Непомічений раніше відеозапис, як виглядає, Надії Савченко в полоні сепаратистів має стати ще одним підтвердженням: вона не може бути причетною до загибелі російських журналістів, що сталася через пару годин після її захоплення в полон, каже адвокат українки Марк Фейгін.

Як сказав він українському телеканалові «24», на відео знятий саме той час, коли Савченко 17 червня минулого року потрапила в полон до сепаратистів. За експертизою, на яку посилається адвокат, ці кадри знімали близько 10-ї ранку – за дві години до загибелі росіян.

«Вони загинули близько 12-ї години. До цього моменту Савченко вже понад дві години була в полоні. Звичайно, ніякого дзвінка вона зробити не могла, у неї відразу відібрали телефон. На цьому відео видно, що на неї вже одягли цю балаклаву, і вона вже перебуває в руках батальйону «Зоря», – каже Фейгін.

Слідство звинувачує Надію Савченко в тому, що вона, як навідник, опівдні того дня зателефонувала командирові батальйону «Айдар», нібито щоб передати координати двох російських журналістів, після чого ті загинули під обстрілом. Із відеозапису випливає, що вже полонена на той час Савченко ніяк не могла бути причетною до загибелі росіян, що нелегально перебували в Україні в лавах сепаратистів.

Відеозапис був оприлюднений, як виглядає, ще 19 червня, але досі лишався непоміченим. Епізод із жінкою-військовою з пов’язкою на голові, голос якої так нагадує голос Савченко, – лише один у більш як 7-хвилинному відеоролику, автором якого значиться один із сепаратистів, громадянин Росії Єгор Русський; зараз він сам призначив себе «мером» окупованого міста Лутугина.

«Самооборона Майдану», – цитує один із сепаратистів напис на пов’язці, якою закрили голову жінки у військовому однострої. «Жінка-снайпер. Це ти по нас сьогодні (стріляла)?» – «Ні, я не снайпер», – відповідає жінка. «А хто ж ти?» – «Автоматник».

Тепер, каже Фейгін, необхідно, щоб слідство допитало і Русського, а також провело детальну експертизу відеозапису, чи дійсно там голос Савченко, і точно визначило час запису.

Раніше захист Савченко наводив інші докази її непричетності до загибелі росіян, зокрема дані про місце розташування її мобільного телефону, які теж свідчать, що на час загибелі журналістів вона вже була в полоні. Російське слідство не стало розглядати цих доказів.

Чи наблизить новий доказ звільнення Савченко?

Марк Фейгін вважає, що тепер повернення Надії Савченко до України стає ближчим. Попередніми днями він обіцяв започаткувати нову «міжнародну процедуру» для її звільнення, хоча подробиць не уточнив.


А тим часом інший адвокат Надії Савченко, Микола Полозов, каже, що після його відвідин підзахисної «добрих новин немає»: «самопочуття не поліпшується, вихід із голодування відбувається неправильно і з ускладненнями».

Савченко попередила, що наприкінці тижня поновить своє голодування, якщо до неї не допустять українських медиків, написав Полозов у твітері й оприлюднив її листа про це.

За його словами, Савченко відкидає всі аргументи проти поновлення голодування, бо вважає його єдиним способом боротьби за свої права.


За всіма пакетами Мінських домовленостей, зокрема й останнім від 12 лютого, Росія, як і інші сторони, зобов’язані звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб. Та Москва заявляє, що Надію Савченко не звільнить.

Матеріал підготували Daisy Sindelar та Сергій Драчук

Військовополонена Надія Савченко

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG