Доступність посилання

ТОП новини

Заступник Авакова відповідав за переслідування майданівців – документ


Заступником міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова є Василь Паскал, який перебуває на посаді, всупереч закону «Про очищення влади», йдеться в сюжеті програми розслідувань «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і Першого Національного каналу України.

Паскал працював на керівних посадах у МВС за президентства Віктора Януковича, а отже підпадає під заборону перебувати у владі – тобто під люстрацію, йдеться в сюжеті.

Василь Паскал з листопада 2011 року обіймав посаду заступника керівника Департаменту кримінальної міліції МВС, а з січня 2012 року – керівника Департаменту карного розшуку МВС. Тому він має бути звільнений з міліції, згідно зі статтею 3 Закону «Про очищення влади». Натомість Арсен Аваков відправив його на підвищення – зробив своїми заступником.

У розпорядженні редакції програми «Схеми» опинився документ. Це наказ Віктора Дубовика, першого заступника міністра внутрішніх справ часів Януковича Віталія Захарченка. Він свідчить, що саме Департамент карного розшуку МВС на чолі з Василем Паскалом мав забезпечити контроль за організацією та здійсненням оперативного супроводу досудового розслідування в межах кримінального провадження щодо учасників Євромайдану.

Сам міністр Арсен Аваков не погоджується з тим, що перебування на посадах його заступника – суперечить закону «Про очищення влади». «Всіх хто підпадає – ми звільнили», – заявив він. За його словами, якщо хтось вважає, що Василь Паскал перебуває на посаді всупереч закону, то може звернутися до суду.

До Окружного адміністративного суду Києва з вимогою визнати протиправною бездіяльність Кабінету міністрів стосовно виконання закону «Про очищення влади» та неухвалення рішення про звільнення заступника міністра внутрішніх справ Василя Паскала вже направила Громадська рада з питань люстрації при Міністерстві юстиції.

Сам Василь Паскал не відреагував на запит про коментар.

XS
SM
MD
LG