Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти на Донбасі скоюють воєнні злочини – «Міжнародна амністія»


Правозахисники мають докази вбивства бойовиками військовополонених

Про нові докази вбивства бойовиками військовополонених заявляють у «Міжнародній амністії». Покарати винних у воєнних злочинах і злочинах проти людяності правозахисники вимагають зокрема й від самих сепаратистів. Тим часом в СБУ розглядають імовірність порушення справи проти одного з бойовиків за зізнання в убивстві 15 полонених.

Сепаратисти на Донбасі скоюють воєнні злочини – «Міжнародна амністія»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З бійцем 95-ї аеромобільної бригади, захисником донецького аеропорту Ігорем Брановицьким у Києві прощалися на минулих вихідних. Він потрапив у полон у січні. За даними СБУ, українського вояка на показ застрелив бойовик «ДНР», громадянин Росії на прізвисько «Моторола».

Ігор Брановицький – один із чотирьох українських військових, який, за висновком «Міжнародної амністії», став жертвою скоєного сепаратистами воєнного злочину: його вбили у полоні. Правозахисники аналізували відео і фото, оприлюднені самими ж бойовиками, які доводять, що військових, яких узяли у полон, катували, а потім застрелили.

«Ми бачили відео з цими чотирма особами, – розповів Радіо Свобода виконавчий директор «Міжнародної амністії» у Європі й Центральній Азії Денис Кривошеєв. – Вони потрапили у полон унаслідок бойових дій у січні. На відео вони були живі, в ув’язненні у сепаратистів. А потім ми отримали фотодокази їхньої смерті. З цих світлин очевидно: всіх їх застрелили».

«Я 15 полонених розстріляв» – «Моторола»

Запитати у самого «Мотороли» про причетність до вбивства Ігоря Брановицького вдалося журналістам видання Kyiv Post. Бойовик відповів, що йому байдуже, у чому його обвинувачують – і зізнався в убивстві 15 полонених.

Керівник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк заявив: у відомстві проти сепаратиста можуть порушити справу.

Таких, як «Моторола», дуже багато. Це – вбивці, люди, які не мають здорової психіки
Василь Вовк

«Таких, як «Моторола», дуже багато. Це – вбивці, люди, які не мають здорової психіки. Ми розглядаємо питання щодо інкримінування йому тих 15 вбивств, у яких він сам зізнався», – зазначив Василь Вовк.

Варто звернутися до міжнародного правосуддя – Матвійчук

У «Міжнародній амністії» наголошують: вбивство військовополоненого є воєнним злочином. Правозахисники закликають зокрема й самих сепаратистів притягнути винних в убивствах до відповідальності й очистити свої ряди від таких осіб.

Якщо з полоненим жорстоко поводяться або у полоні його вбивають, це – воєнний злочин. Відповідальні за нього мають бути ідентифіковані і покарані
Денис Кривошеєв

«Якщо з полоненим жорстоко поводяться або у полоні його вбивають, це – воєнний злочин. Відповідальні за нього мають бути ідентифіковані і покарані», – зазначає Денис Кривошеєв.

Навіть попри те, що українські правоохоронці наразі не спроможні затримати і судити винних у вбивстві військових і цивільних у зоні бойових дій, вони мають ретельно збирати всі докази провини бойовиків і їхніх поплічників, наголошує у коментарі Радіо Свобода правозахисниця Олександра Матвійчук із «Центру громадянських свобод».

Водночас, за її словами, є ще один важливий крок, який у цій справі має зробити українська сторона.

Один із перспективних способів вирішення цього питання – це віддати цих злочинців у руки міжнародного правосуддя
Олександра Матвійчук

«Один із перспективних способів вирішення цього питання – це віддати цих злочинців у руки міжнародного правосуддя. Коли Міжнародний кримінальний суд видає ордер про арешт, навіть ті країни, які не ратифікували Римський статут, можуть видати злочинців. Ми розуміємо, що ховатися ці люди будуть на території Російської Федерації і вона їх не видасть», – зазначає правозахисниця.

«Але що найважливіше: їхні діяння отримають оцінку міжнародним судом. І питання, чи це були «ополченці», які «діяли законним способом» і далі за текстом російської пропаганди, вони відразу знімуться», – наголошує Олександра Матвійчук.

Однак вона нагадує, що Україна досі не ратифікувала Римський статут, тобто формально не визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду – органу, що займається воєнними злочинами і злочинами проти людяності. Поки Верховна Рада визнала юрисдикцію МКС лише на рівні постанови, яку парламент ухвалив у лютому. Щоправда, за даними Олександри Матвійчук, цей документ у секретаріат міжнародного суду досі не потрапив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG