Доступність посилання

ТОП новини

Українцям доведеться чекати на евакуацію з Непалу кілька днів – МЗС має отримати дозволи


Непальські військовослужбовці проводять обшуки серед уламків будинків після землетрусу. Бхактапур, Непал, 27 квітня 2015 року
Непальські військовослужбовці проводять обшуки серед уламків будинків після землетрусу. Бхактапур, Непал, 27 квітня 2015 року

За офіційними даними, в Непалі наразі перебуває 155 громадян України, 89 із яких ще не виходили на зв’язок

Евакуація українських громадян із Непалу, де стався потужний землетрус, може затягнутися на кілька днів через технічні труднощі. Родичі туристів уже розмірковують про можливість знайти літак власноруч і кажуть, що всіх, крім українців, уже вивезли.

ЗАВАНТАЖИТИ

Відправити літак за українськими громадянами, які перебувають у Непалі, можуть лише за кілька днів – крім технічних труднощів у Міністерства закордонних справ є проблема з отриманням певних дозволів.

«Проблема в тому, що аеропорт Катманду практично зараз не приймає рейси, там великі руйнування в тій країні. Як нам повідомляють, для відновлення нормального авіасполучення знадобиться кілька днів», – повідомив Радіо Свобода речник МЗС України Євген Перебийніс.

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Пізніше він визнав, що кільком літакам все ж таки вдалося приземлитися. Згідно з офіційним сайтом аеропорту, міжнародні рейси активно виконуються.

Радіо Свобода зв’язалося із родичем української альпіністки Галини, яка наразі перебуває у Непалі. Її брат Віталій розповів, що спілкувався з сестрою вранці. На момент землетрусу вони перебували у поселенні Аругат Базар біля гори-восьмитисячника Манаслу, але пізніше вирішили їхати в Катманду, до аеропорту. За словами Віталія, евакуація росіян триває просто зараз.

«Українці – це одні з небагатьох, хто там застряв, від держави підтримки немає. Прямо з міста подій повідомили, що міжнародні рейси аеропорт приймає і відпускає. Ще вчора вони приймали лише транспортні літаки, а зараз уже є можливість працювати з великими «боїнгами», – наголосив Віталій.

Родичі альпіністів припускають, що будуть шукати літак власноруч і вирішувати проблему, так би мовити, приватним чином.

Галина перебуває у групі разом із шістьма альпіністами. Вранці вони дійшли до поселення Горкі. До столиці Непалу, за словами Віталія, залишалось близько сотні кілометрів.

«До аеропорту, по моїй пам’яті, я теж там був, це десь 5-6 годин транспортом. Не більше сотні кілометрів, але дороги там ніякі», – розповів Віталій.

За його підрахунками, група мала досягти аеропорту й готуватись до евакуації. Міністерство закордонних справ України запрошує усіх українських громадян, яким немає де чекати на літак, до Почесного консульства в Непалі.

За офіційними даними, в Непалі наразі перебуває 155 громадян України, 89 із яких ще не виходили на зв’язок. МЗС уже домовилось, що чотирьох українських громадян вивезе польський літак.

25 квітня в Непалі стався потужний землетрус. Кількість загиблих перевищила чотири тисячі людей, поранених – шість тисяч. Про можливих постраждалих громадян України наразі інформації немає.

Тіла загиблих під час землетрусу в Непалі витягують з руїн
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG