Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: паперові перепустки для перетину лінії розмежування скасовані


Служба безпеки України повідомляє про скасування паперових перепусток для перетину лінії розмежування на сході України. Як повідомили у прес-службі СБУ, це передбачає новий тимчасовий порядок контролю за переміщенням людей, транспорту і вантажів вздовж лінії зіткнення у Донецькій і Луганській областях.

«До порядку внесли близько чотирьох десятків правок, які дозволять не лише спростити систему отримання дозволу на перетин лінії зіткнення, але й викорінити зловживання і корупцію. Відмова від паперових перепусток дає гарантії, що ніякий чиновник не зможе нажитися на простих людях. Достатньо направити інформацію електронною поштою, отримати підтвердження про її опрацювання та повідомлення про дозвіл. За таких умов громадянину буде достатньо мати при собі документ, що посвідчує особу, і ніяких додаткових папірців – все безкоштовно», – заявили у відомстві.

Водночас, за повідомленням, розширений перелік випадків, в яких можуть відмовити в дозволі на перетин лінії зіткнення.

Нововведенням є можливість перетину лінії зіткнення без дозволу в разі загрози життю і здоров’ю, наголосили в СБУ. «Лише за рішенням керівника Координаційного центру − без дозволу − зможуть перейти особи, які були змушені покинути своє місце проживання, щоб уникнути негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, у виключних випадках за відсутності необхідних документів», – йдеться в повідомленні.

Крім того, новий порядок визначає умови перетину лінії розмежування неповнолітніми: за умови пред’явлення копії або оригіналу свідоцтва про народження або іншого документа, що підтверджує особу і дає можливість ідентифікувати людину, обов’язково з супроводжуючою особою.

Діти, які народилися на неконтрольованій території після початку проведення АТО і, відповідно, не мають свідоцтва про народження, перетинають лінію розмежування за пред’явлення паспорта особами, у супроводі яких дитина залишає неконтрольовану територію, і дозволом (пропуском).

У СБУ також заявили, що новий порядок спрощує перевезення гуманітарних вантажів.

Перетин лінії зіткнення на особистому автотранспорті тепер можливий при наявності технічного паспорта і документа, що підтверджує право власності на автотранспорт (або нотаріально завіреної довіреності), тобто окремий пропуск на автотранспорт більше не потрібен, наголосили у відомстві.

У квітні коаліція патріотичних сил Донбасу, що складається з 17 громадських організацій, закликала СБУ створити робочу групу з доопрацювання перепускної системи на сході України. Активісти стверджували, що чинний порядок сприяв розгорнутій корупційній схемі і ніяк не заважав сепаратистам, при цьому порушував права громадян, які не мають ніякого стосунку до бойовиків.

XS
SM
MD
LG