Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація ЗМІ Росії: В Україні пропонують ув’язнювати на 12 років за слова «Росія» і «Русь»


Насправді у тексті законопроекту, який поданий одним депутатом, йдеться про інший вид покарання

Російські ЗМІ 7 липня повідомили, що в Україні зареєстровано законопроект, згідно з яким за вживання слів «Россия» або «Русь» – говорячи про територію сучасної Російської Федерації – передбачається покарання у вигляді 12 років позбавлення волі. Насправді, згідно з проектом закону, пропонують стягувати штраф, а про позбавлення волі не йдеться.

«В Україні запропонували позбавляти волі на 12 років за використання слів «Росія» і «Русь» для позначення території сучасної Російської Федерації в офіційних документах та в ЗМІ, а також на дорожніх покажчиках і в рекламі. Про це йдеться в законопроекті, опублікованому на сайті Верховної Ради», – йдеться у новині на сайті видання «Лента.ру».

«Якщо хтось щось не зрозумів, пояснюю докладніше – назвеш РФ «Росією» чи «Руссю» і вліплять тобі 12 років в'язниці», – пише видання «Московский комсомолец».

Цю інформацію також поширили російські телеканали «Россия» і «ТВЦ», а також російські видання «Комсомольская правда», та «Политика.ру» й інші.

На офіційному порталі Верховної Ради України дійсно зареєстрований законопроект про заборону використання історичної назви території України та похідних від неї слів як назви або синоніму Російської Федерації. Його ініціатор – депутат Оксана Корчинська (Радикальна партія). У пояснювальній записці йдеться про те, що використання вищезазначених слів є «посяганням на державний суверенітет України», за що в статті №110 Кримінального Кодексу України дійсно є пункт про покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років.

Однак, проект закону не передбачає позбавлення волі за порушення його норм. Натомість, Оксана Корчинська пропонує додати до Кримінального Кодексу нову статтю №110-1, де встановити покарання за порушення положень запропонованого нею законопроекту у вигляді штрафу розміром від 50 до 100 мінімальних розмірів оплати праці.


На тему дезінформації:

08.07.2015
Телеканал Росії поширив неправду про місто Слов’янськ

Це місто рік тому було звільнене від озброєного угруповання, яким керував російський полковник Ігор Гіркін («Стрєлков») далі
07.07.2015
Новий цинічний фейк про українців поширили у ЗМІ Росії

Поширено брехливі повідомлення, що на Харківщині чоловіки вішаються у вишиванках із вигуками «Слава Україні!» далі
07.07.2015
У США листа Яценюку від імені сенатора Дурбіна назвали фальшивкою

Цей лист є підробкою і, очевидно, був написаний кимось, хто слабенько володіє англійською мовою» – прес-секретар далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG