Доступність посилання

ТОП новини

У Росії припустили можливість не запроваджувати ембарго проти України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Перший заступник міністра економічного розвитку Росії Олексій Лихачов заявив, що постанова про запровадження з 1 січня 2016 року продуктового ембарго проти України може бути скасована. Це може статися, якщо переговори на рівні міністрів, заплановані на 1 грудня, дадуть прийнятний для Росії результат, сказав він російському агентству РБК.

За словами російського урядовця, в цих переговорах очікується участь єврокомісара у справах торгівлі Сесілії Мальмстрем, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна і міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва.

Він додав, що останнім терміном для скасування рішення Москви є 29 грудня, бо за результатами переговорів можуть бути призначені додаткові консультації.

Але все-таки він назвав «певною точкою неповернення» саме 1 грудня: того дня, сказав він, стане ясно, чи Україна зберігає незмінною свою позицію щодо російських пропозицій. При цьому Лихачов звернув увагу, що досі Україна не змінює цієї позиції й називає російські пропозиції неприйнятними, і якщо так і залишиться, додав він, доведеться лише чекати набуття чинності постанови про ембарго.

Раніше в середу, 18 листопада міністр економрозвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що уряд у Москві вирішив запровадити продуктове ембарго проти України з 1 січня 2016 року. У Києві прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у відповідь оцінив можливі втрати своєї держави від цього в 600 мільйонів доларів протягом 2016 року.

Російський крок пов’язаний, із одного боку, з тим, що ще з 2014 року Росія запроваджує такі ембарго щодо країн, які вдалися до санкцій проти неї через агресію Москви проти України; стосовно самої України в Росії було вирішено відкласти термін запровадження цього ембарго до 1 січня 2016 року. Із іншого боку, з того ж дня набуває чинності зона вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом, до якої Росія має великі претензії. Москва стверджує, що ця зона створить загрозу її економічній безпеці, і висуває вимоги змінити її умови, а це вважають неприйнятним у Києві й Брюсселі. Україна, ЄС і Росія вже тривалий час ведуть консультації, щоб розвіяти занепокоєння Москви, та досі вони не дали результатів. У Росії вже попереджали, що після набуття чинності зони вільної торгівлі Україна – ЄС Москва односторонньо скасує для Києва торговельні преференції за умовами зони вільної торгівлі в межах СНД – об’єднання, до якого наразі належать і Україна, і Росія.

XS
SM
MD
LG