Доступність посилання

ТОП новини

Новий закон про держслужбу. Що очікує на українських бюрократів?


Плакат щодо закону про державну службу
Плакат щодо закону про державну службу

«Він має провести маленькі революції, фактично майдани, в кожному міністерстві і кожному державному органі» – Шкрум

Депутати проголосували за нову редакцію закону про державну службу, віддавши 261 голос. Крім того, що тепер людей цієї категорії в Україні поменшає приблизно на 30%, усі вони обиратимуться на конкурсній основі. Для них скасовують спеціальні пенсії та надбавки, зате поступово збільшують зарплату. Радіо Свобода поспілкувалось з авторами закону і розпитало про всі його новели.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Я хочу нового чиновника» – закликали депутатів активісти ініціативи «Тисни», які вже не вперше приходять зі схожими плакатами під стіни парламенту. Попередньо організувавшись у соціальних мережах, кілька десятків молодих людей вимагали ухвалити дискусійний законопроект про держслужбу, до голосування якого у депутатів наче спеціально вже дуже довго не доходили руки.

Активісти під Радою вимагали ухвалення законопроекту про держслужбу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


Але 10 грудня у порядку денному документ таки поставили у числі перших. Щоправда суперечливі правки у кабінеті спікера Володимира Гройсмана довелося обговорювати й цього разу. Зокрема, йшлося про те, хто ж має призначати керівників структурних підрозділів міністерства – міністр чи державний секретар. (Напередодні експерти Реанімаційного пакету реформ повідомляли, що Кабінет міністрів наполягатиме на збереженні влади у своїх руках, що знівелює всю «благородність» нового закону).

Не влаштовувала депутатів і норма про пенсійне забезпечення держслужбовців. З цього приводу у залі навіть відбулась перепалка між «радикалом» Олегом Ляшком та Людмилою Денісовою з «Народного фронту».

«Це стосується громадян, які майже все життя відпрацювали на держслужбі. По 20 і більше років. Вони сплачували до 2010 року в 5 разів більше внесків. Тепер їм на 200-300 гривень будуть менше платити, а це 200 тисяч українців. Якщо людина вже заплатила за такі пенсії, то треба їм їх і дати», – пропонувала Денісова.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

«Наша поправка передбачає, що всі громадяни України повинні отримувати пенсію на однакових умовах. Скільки заробляв, стільки й отримуєш. Без жодних привілеїв. Прошу підтримати поправку про вилучення пільгового забезпечення державних службовців і я гарантую, що Радикальна партія проголосує за цей закон. Це дискусія світоглядна. Або ми живемо однаково всі, за одним законом, або ми залишаємо привілейовану касту. От яка дискусія зараз між мною та пані Денісовою», – категорично та як завжди емоційно казав Ляшко.

Та врешті, знизивши градус емоцій, за закон проголосували з урахуванням того, що держслужбовці, які вже вийшли на пенсію, таки отримуватимуть спецпенсію, а для всіх інших така норма більше не працюватиме.

За рахунок поступового збільшення зарплат, пенсії також зростатимуть
Микола Виговський

«Особливо хвилюватися нормальним держслужбовцям також немає чого. За рахунок поступового збільшення зарплат, пенсії також зростатимуть, нехай і з меншою ставкою відрахувань в пенсійний фонд, ніж до того», – заспокоює експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Микола Виговський.

Верховна Рада ухвалила закон про держслужбу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00


То ж що зміниться?

Серед основних новел законопроекту про держслужбу – це те, що відтепер державні службовці будуть призначатися за конкурсом, а можливість міністрів впливати на кадрову політику міністерства суттєво обмежується.

Третину конкурсної комісії з питань формування вищого корпусу державної служби складатимуть громадські активісти. Також в комісії будуть представники парламенту, президента, уряду, професійних спілок, асоціації роботодавців. За посадою туди увійдуть голова Антикорупційного бюро та голова профільного Агентства з питань державної служби. Саме таке широке представництво та участь громадськості унеможливлять маніпуляції та «договорняки» при призначеннях на найвідповідальніші позиції.

Окрім цього закон суттєво скорочує кількість держслужбовців в Україні.

«Ми вбиваємо квоти і гарантуємо те, що єдиною формою і підставою для оцінки держслужбовця є якість виконання ним своєї роботи. Повного перезавантаження не буде, це буде поступово. За перехідний період, коли буде впроваджуватись реформа, нам треба скоротити чисельність держслужбовців. Це буде через скорочення непотрібних функцій, усунення дублювання чи передачі частини повноважень в рамках децентралізації на місця», – пояснив в коментарі для Радіо Свобода голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко.

Ігор Коліушко
Ігор Коліушко

«В кожному органі треба провести функціональний аналіз і подивитися, кого можна скоротити», – доповнює його один із авторів закону, експерт Реанімаційного пакету реформ Ігор Коліушко.

Із семи категорій залишиться лише три

Згідно з документом, залишиться лише три категорії держслужбовців. Чиновники категорії «А» повинні бути безпартійними, прописано у законопроекті, а належні до категорій «Б» і «В» не мають права обіймати керівні посади у політичних партіях. Крім того, чиновників категорії «А» призначатимуть на 5 років. Перебування на посаді – не довше двох термінів.

Запровадять також посаду державного секретаря, якого обиратимуть на конкурсі. Він керуватиме апаратом міністерства (забезпечуватиме виконання завдань міністра). Зараз цю функцію виконує політична постать – заступник міністра-керівник апарату.

Інфографіка щодо закону про держслужбу
Інфографіка щодо закону про держслужбу

Скільки зароблятимуть держслужбовці?

Під час обговорення законопроекту 26 листопада прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв збільшити зарплату держслужбовцям.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«При ухваленні закону в цілому, прошу внести правку, що на перехідний період протягом 2016-2017 року в Україні формується фонд для збільшення зарплат для держслужбовців. Джерелами надходження цього фонду є кошти ЄС та інших міжнародних донорів. Фонд формується виключно на прозорій основі. І порядок окремих категорій держслужбовців, які будуть отримувати підвищені зарплати, буде визначатись урядом», – зазначав Яценюк.

У документі ж передбачено, що мінімальна зарплата держслужбовця становитиме не менше від двох мінімальних заробітних плат. Але це з 1 січня 2017 року.

Надбавки можуть становити не більше ніж 30% від заробітної плати. 70% отримуваних грошей становитиме посадовий оклад. (На сьогодні все навпаки – чистий заробіток держслужбовця складає близько 30% від того, що він отримує насправді. Решта – це премії та надбавки).

Альона Шкрум
Альона Шкрум
Цей закон без перебільшення є революцією в державному управлінні. Він має провести маленькі революції, фактично майдани, в кожному міністерстві і кожному державному органі
Альона Шкрум

«Наразі найменша посадова ставка для посадовця найнижчої категорії становить 900 гривень. Це фактично нічого. Ми ж говоримо, що найнижча посадова ставка має становити 2 мінімальні зарплати, а це на сьогодні приблизно 2700 гривень. Далі ця зарплата має рости з кожним оцінюванням, підвищенням, з кожною посадою та кожним роком його роботи. Тому цей закон без перебільшення є революцією в державному управлінні. Він має провести маленькі революції, фактично майдани, в кожному міністерстві і кожному державному органі», – нахвалювала депутат від «Батьківщини», голова підкомітету з державної служби Альона Шкрум, яка крім того, очолювала робочу групу з доопрацювання законопроекту до другого читання.

Ухвалення нового закону України «Про державну службу» є однією із найважливіших позицій коаліційної угоди, програми діяльності уряду, міжнародних зобов’язань України. Останні, зокрема, включають можливість отримання Україною фінансової допомоги від Європейського союзу у розмірі понад 20 мільярдів гривень.

Новий закон про держслужбу набуде чинності 1 травня 2016 року. Перед цим його чекає ще техніко-юридичне доопрацювання.

Має бути проведене і масове скорочення держслужбовців, які працюють нефахово, підозрюються у корупції чи підпадають під люстрацію
Альона Шкрум

«Мають також бути проведені системні зміни в підзаконних актах. Після закону має бути ухвалена і стратегія комплексної реформи. Кабмін має провести оцінку, які органи є непотрібними, а які державні органи, комісії та агентства дублюють функції одне одного. Має бути проведене і масове скорочення держслужбовців, які працюють нефахово, підозрюються у корупції чи підпадають під люстрацію», – не ставить крапки Альона Шкрум з усім колективом авторів закону.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG