Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко заснував три офшори замість «сліпого трасту» – журналісти


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Журналісти-розслідувачі заявляють, що президент України Петро Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії. Про це йдеться у розслідуванні Анни Бабінець «Подвійне життя президента» для програми «Слідство.Інфо» на «Громадському» телебаченні.

«Фактична передача активів у траст вимагає дотримання значної кількості юридичних формальностей. На даний момент юридичний радник забезпечує дотримання таких формальностей», – мовиться у відповіді керуючого директора компанії ICU Макара Пасенюка, уповноваженого прес-службою Адміністрації президента відповідати на запитання журналістів щодо бізнес-справ президента.

Про траст у листі йдеться винятково у майбутньому часі, наголошують автори розслідування.

У відповіді на запитання щодо фірми Prime Asset Partners Limited (Британські Віргінські острови), яку Порошенко заснував у серпні 2014 року, з’ясувалося, що офшорна фірма була не одна.

«Prime Asset Partners Limited було засновано влітку 2014 року в перебігу проведення корпоративної реструктуризації, яка була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen. Після її заснування компанія не здійснювала жодної діяльності, крім тієї, що зазначена нижче. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанію CEE Confectionery Investments Limited, яка, у свою чергу, заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV», – мовиться в документі.

Юридичні радники Порошенка пояснюють створення офшорного ланцюжка президентом тим, що це «відповідає ринковій практиці в Україні для компаній, що підлягають продажу стратегічним інвесторам».

​В Адміністрації президента наразі результатів розслідування журналістів не коментували.

У січні 2016 року Порошенко заявляв, що передав свою кондитерську компанію Roshen так званому «сліпому трастові». Тоді він зазначав, це єдиний інструмент для усунення конфлікту інтересів, крім того, «сліпий траст» має повноваження на продаж корпорації, якщо знайде гідного покупця.

Порошенко заявляє, що передав компанію Roshen «сліпому трасту» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (International Consortium of Investigative Journalists) та OCCRP (Проект розслідування корупції й організованої злочинності), партнером якої є «Слідство.Інфо».

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. Вони повідомляють, що знайшли важливу інформацію щодо 12 чинних чи колишніх лідерів держав чи урядів світу.

XS
SM
MD
LG