Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Конгрес інтелігенції виступив проти «антитерористичного пакету»


Володимир Путін
Володимир Путін

У Росії Конгрес інтелігенції звернувся до президента Володимира Путіна з проханням не підписувати так званий «антитерористичний пакет» законопроектів. Відкрите звернення опубліковане на сайті організації 27 червня.

У Конгресі наголошують, що кримінальне покарання за «неінформування», передбачене документом, «знову, як це було у СРСР, відкриває можливості для епідемії доносів і вибірквого переслідування» громадян.

Російські активісти також засудили запровадження покарання за «схиляння» до участі у масових заворушеннях. На їхню думку, у разі ухвалення нових норм, до кримінальної відповідальності можна буде притягти будь-якого громадянина, що закликав брати участь у мирній акції, яка переросла у заворушення через дії провокаторів.

«Кваліфікувати ці поправки можна тільки як посилення політичних репресій», – мовиться у зверненні до Путіна.

Звернення до Володимира Путіна, зокрема, підписали голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексеєва, народна артистка Лія Ахеджакова, голова «Громадського сприяння» Світлана Ганнушкіна, директор Сахаровського центру Сергій Лукашевський, музикант Андрій Макаревич і голова руху «За права людини» Лев Пономарьов.

24 червня Держдума Росії схвалила «антитерористичний пакет» законопроектів, внесений депутатом Іриною Яровою і членом Ради Федерації Віктором Озеровим.

Ухвалені поправки значно посилюють низку законів і обмежують права, гарантовані громадянам Конституцією, зокрема підвищуються терміни ув’язнення і штрафи за кількома статтями, збільшується відповідальність за заклики до терористичної діяльності і виправдання тероризму в інтернеті.

Тепер цей документ має ще схвалити Рада федерації та підписати президент.

XS
SM
MD
LG