Доступність посилання

ТОП новини

На ЧАЕС розпочалося насування арки на об’єкт «Укриття» (ексклюзивне відео)


Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомляє про початок процесу насування арки на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку Чорнобильською АЕС.

За даними агентства, процес насування розпочався о 14:15. «Наразі найбільша з коли-небудь побудованих рухома наземна конструкція довжиною 165 метрів, висотою 110 метрів і загальною вагою 36200 тонн насувається в проектне положення та вже перемістилася на відстань 6 метрів. Після аналізу початкового етапу руху, процес насування продовжиться і має завершитися найближчими днями», – йдеться у повідомленні.

Ексклюзивне відео Радіо Свобода:

Чорнобильська АЕС перед насуванням конфайнменту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Насування арки відбувається за допомогою спеціальної системи, яка складається з 224 гідравлічних домкратів і дозволяє пересувати конструкцію на відстань 60 сантиметрів за один цикл. Очікується, що весь процес насування триватиме до 4 днів з загальним часом безперервного руху приблизно 33 години. Щоб накрити об’єкт «Укриття», арка має подолати 327 метрів.

«Встановлення НБК (нового безпечного конфайнменту, або арки – ред.) зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із демонтажу конструкцій, поводження з паливовмісними та радіоактивними матеріалами в середині об’єкту «Укриття», – зазначили в агентстві.

Арку планують ввести в експлуатацію у листопаді 2017 року. Тоді ж мають намір розпочати роботи з демонтажу конструкцій об’єкту «Укриття».

Будівництво арки розпочалося у 2012 році.

Радіо Свобода побувало на промисловому майданчику ЧАЕС і побачило, як готують до насування новий безпечний конфайнмент. Наші журналісти також відвідали деякі приміщення «саркофагу» 4-го енергоблоку ЧАЕС. Все це читайте і дивіться у нашому спеціальному проекті.

(Клікніть, щоб відкрити проект)

XS
SM
MD
LG