Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані прокурори попросили 8 років для учасників протесту проти земельної реформи


Макс Бокаєв (л) і Талгат Аян (п) під час одного з судових засідань у їхній справі в Атирау
Макс Бокаєв (л) і Талгат Аян (п) під час одного з судових засідань у їхній справі в Атирау

У Казахстані прокурори попросили суд призначити по вісім років позбавлення волі двом учасникам масових протестів проти земельної реформи.

На суді в місті Атирау на заході Казахстану обвинувачення також попросило визнати підсудних Макса Бокаєва і Талгата Аяна винними в розпалюванні соціальної ворожнечі, поширенні неправдивої інформації й порушенні закону про публічні зібрання.

Підсудні, процес над якими триває від 12 жовтня, заперечують свою вину і заявляють, що їхня справа політично мотивована.

Правозахисники вже теж закликали владу звільнити Бокаєва й Аяна, заявляючи, що вони мають право публічно висловлювати свої погляди.

Обох затримали в центрі Атирау 24 квітня, в день першого протесту проти земельної реформи, на який там зібралися тисячі людей. Наступними двома тижнями такі масові протести пройшли й іншими містами Казахстану.

Невдоволення демонстрантів викликає земельна реформа, що передбачає приватизацію земель сільськогосподарського призначення і можливість їхньої тривалої оренди іноземцями. Активісти протестів стверджують, що це дасть можливість іноземцям непрозорим чином завдяки корупції набувати сільськогосподарські землі у власність. Влада Казахстану відкидає такі звинувачення і наголошує, що приватизація сільгоспземель іноземцями буде й далі неможлива.

XS
SM
MD
LG