Доступність посилання

ТОП новини

Хайсер вирушить на лікування після повернення в Україну – Мустафа Джемілєв


Хайсер Джемілєв із матір’ю Сафінар і дружиною Решиде, 25 листопада 2016 року
Хайсер Джемілєв із матір’ю Сафінар і дружиною Решиде, 25 листопада 2016 року

Лідер кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв планує відправити сина Хайсера Джемілєва на лікування після його повернення з Росії. Про це лідер кримськотатарського народу розповів 25 листопада в коментарі сайту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

«Відразу відправлю сина на лікування. Стільки часу сидів в ізоляторі, здоров’я підірване», – сказав Джемілєв.

За словами лідера кримських татар, Хайсера Джемілєва привезуть в Україну на машині.

«Прибудуть вони десь під ранок, 26 листопада. На території Росії звільненого супроводжує консул України в Ростовській області, пізніше по дорозі до них має приєднатися генеральний консул України в Росії», – повідомив Джемілєв.

Російський адвокат Микола Полозов повідомив 25 листопада у Twitter, що його підзахисний, Хайсер Джемілєв вийшов на свободу.

24 листопада Астраханський суд скасував рішення про встановлення адміністративного нагляду відносно Хайсера Джемілєва. Це дозволяє йому виїжджати за межі Росії.

У 2013 році Хайсер Джемілєв був визнаний винним у вбивстві з необережності знайомого своєї родини Февзі Едемова, постріл пролунав із батькової рушниці.

Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсер вивезли з Сімферопольського СІЗО до Росії, в Краснодарський край.

Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора року термін п’ятирічного ув’язнення, визначеного Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва в квітні 2015 року визначив йому міру покарання у вигляді 3 роки і 8 місяців позбавлення волі.

У липні 2015 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення у справі Хайсера Джемілєва, ухваливши звільнити його із СІЗО, а також зобов’язав Російську Федерацію не чинити будь-яких дій, які можуть зашкодити його здоров’ю.

XS
SM
MD
LG