Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська «тренуються» для великого наступу – експерти


Українські військові після бою під Старогнатівкою, 10 серпня 2015 року (Фото - начмед «Госпітальєрів» Яна Зінкевич)
Українські військові після бою під Старогнатівкою, 10 серпня 2015 року (Фото - начмед «Госпітальєрів» Яна Зінкевич)

Україна має готуватися до протидії супротивнику на Донбасі, кажуть аналітики. Але вони не виключають й інших форм ескалації з боку Кремля

Атака сепаратистів під Старогнатівкою на Донеччині є лише «розвідкою боєм» та тренуванням військ, які Кремль проводить перед імовірним великим наступом. Так оцінюють нинішню ситуацію в зоні конфлікту і військові експерти, і ті, хто перебуває на лінії фронту: вояки та волонтери. Частина фахівців прогнозує, що збройна ескалація конфлікту поєднуватиметься зі спробами Москви розхитати політичну та економічну ситуацію в Україні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

У ніч на 10 серпня та вранці російські війська та бойовики спробували прорвати українську лінію оборони під Волновахою, однак зазнали невдачі і навіть втратили частину своїх позицій, заявив журналістам речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

«Спробу наступу зупинено. Противник зазнав значних втрат у живій силі й техніці, його відкинули на 2-3 кілометри. У ході контратаки Збройні сили України відновили контроль над стратегічними висотами», – повідомив Лисенко про дії 72-ї бригади ЗСУ.

Олена Білозерська
Олена Білозерська

Зі свого боку, представник Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Олена Білозерська уточнює: за повідомленням бійців «Правого сектора», які брали участь у тому бою, українські вояки утримують свої позиції, однак з українського боку семеро загиблих. Водночас Білозерська спростовує повідомлення про те, що українська сторона пройшла вперед на 2-3 кілометри і закріпилася в сусідньому селі Новоласпа.

Обстріли російської артилерії та диверсійно-розвідувальні дії проросійських сепаратистів активізувалися на всій лінії зіткнення, повідомляють аналітики групи «Інформаційного спротиву».

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Зі свого боку, секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що російська сторона концентрує сили з метою прориву української оборони.

За словами Турчинова, за останню добу російські війська вчинили найбільшу від початку року кількість артилерійських обстрілів сил АТО: 127 разів.

Як ми і попереджали, провокація проти місії ОБСЄ була частиною підготовки наступу на наші позиції
Олександр Турчинов

«Як ми і попереджали, провокація проти місії ОБСЄ була частиною підготовки наступу на наші позиції», – сказав секретар РНБО, коментуючи підпал автівок ОБСЄ 9 серпня в Донецьку.

За словами Турчинова, російські війська та сепаратисти концентрують сили та артилерійський вогонь для прориву лінії фронту на окремих напрямках. Однак, додає секретар РНБО, президент провів нараду з військовими та силовиками, на якій вони відпрацювали план протидії подальшим спробам наступу.

В Донецьку спалили автомобілі ОБСЄ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00


Між тим, проросійські сепаратисти пояснюють свої дії наміром «зірвати імовірний наступ українських військ до Дня Незалежності».

Кремль навмисне зриває Мінські угоди?

Радник міністра інформаційної політики Олександр Бригинець, який перебуває в зоні бойових дій, навпаки, бачить у таких атаках спробу Кремля зірвати Мінські угоди, які йому «наче кістка в горлі».


Російські війська та сепаратисти на Донбасі накопичують сили, однак їхня тактика і наміри не є новими, тож для України зберігаються ті ж самі загрози, заявив Радіо Свобода військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Ігор Козій
Ігор Козій

«Нічого нового в діях сепаратистів немає. Збільшується кількість стволів, техніки і боєзапасу. Будуть постійні спроби ескалації та «віджиму» території. З початку перших мінських перемов Україна втратила контроль над 200 квадратними кілометрами території. Сьогодні був один з важких днів для Збройних сил України. До таких ситуацій треба готуватися, як і до широкомасштабного наступу. Це станеться, якщо не підвищуватимемо обороноздатність і не буде посилення санкцій з боку міжнародної спільноти», – наголошує Козій.

Експерт припускає, що спроби локального або ж повномасштабного наступу російських військ є високо ймовірними не лише до якоїсь конкретної дати, як-от День Незалежності чи Новий рік. За словами Ігоря Козія, російська сторона вичікуватиме, коли Україна буде найслабшою, причому Росія поєднуватиме військовий, економічний і політичний тиск на неї.

Російська армія під Старогнатівкою обкатує нові підрозділи – Касьянов

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Великий наступ в Україні є елементом стратегічних цілей Кремля, відтак рано чи пізно російська сторона спробує посунути лінію фронту, спрогнозував у ефірі Радіо Свобода волонтер Юрій Касьянов. За його словами, бойові зіткнення, які були в Мар’їнці і які нині відбуваються у Старогнатівці та в Широкині, це лише «розвідка боєм».

«Супротивник проводить розвідку боєм і обкатує свої підрозділи, навчає їх для ймовірного наступу. Звісно, наступ буде, бо головна мета Путіна – завдати поразки українським збройним силам, розгромити їх, створити нову військово-політичну ситуацію, в якій він зможе висувати свої вимоги Заходу. Наприклад, або з Росії знімуть санкції, або Путін піде на Харків та Київ», – зауважив Касьянов.

Що ж до Мінських угод, на які постійно посилається українська сторона, то, на думку Касьянова, вони «ніким не виконуються», і сторони використовують їх не для заморожування конфлікту, а для того, щоб виграти час і перегрупувати сили.

Касьянов посилається на дані Генштабу та неофіційні повідомлення від української розвідки, за якими російські війська на Донбасі мають близько 250 танків та 15-20 тисяч бійців. Однак це невелике угруповання, зауважує волонтер, маневрує всією лінією фронту і може формувати «ударний кулак» на окремій ділянці, тоді як українські вояки сидять в окопах, розтягнуті на всю лінію фронту.

На початку серпня президент України Петро Порошенко заявив, що на окупованих територіях Донбасу перебуває 9 тисяч військових Росії.

Командир батальйону МВС «Київ-2», що тримає оборону на Луганщині, Богдан Войцеховський говорить одразу про кілька сценаріїв, які може готувати російська сторона.

«Україна має готуватися до найгіршого, тобто до широкомасштабного наступу, але можуть бути й інші сценарії. Наприклад, розгойдувати ситуацію в Києві і паралельно завдати локальних поразок ЗСУ на Донбасі», – каже він.

За словами Войцеховського, в Луганській області, де перебуває його підрозділ, російські військові та сепаратисти більшість часу переформатовують свої підрозділи і тренуються.

«Переважно вони тренуються. Насправді, для наступу в них давно все готове, – каже він. – Їм лишається отримати наказ про це і заправити бронетехніку».

Водночас, за словами комбата, українські війська серйозно підготувалися до оборони за умови різних варіантів розвитку подій.

Більшість експертів та вояків, опитаних Радіо Свобода, говорять про те, що розв’язання українсько-російського конфлікту можливе лише за умови активізації підтримки України з боку НАТО та США, і як наслідок, за умови зміни ситуації всередині Росії. Західна підтримка України є важливою передумовою як для початку мирного процесу, так і для військово-політичного розв’язання конфлікту, в разі, якщо Україна отримає західні зразки озброєнь і ризик подальшої втрати територій знизиться.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG