Доступність посилання

ТОП новини

Донбас. Після спалення машин ОБСЄ гряде нове загострення?


Спалені машини Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Донецьку. 9 серпня 2015 року
Спалені машини Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Донецьку. 9 серпня 2015 року

«Вже давно не було так шумно, як останні декілька днів» – мешканка околиці Донецька

Донецьк-Горлівка – Спалені машини Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ можуть бути черговим свідченням, що найближчим часом ситуація на фронті ще більш загостриться. «О, вони помітили, що їм спалили машини? Неймовірно!» – жартує проукраїнський мешканець Донецька. Він виразно показує, що не подобається йому робота спостерігачів, тому що, на його думку, вони не виконують своєї роботи так, як треба – спостерігають вибірково. Більш детально роблять це на українській стороні, а у сепаратистів менш, бо їх бояться.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Броньовані машини ОБСЄ були підпалені в Донецьку в ніч із 8-го на 9 серпня на парковці готелю «Парк Інн», де живуть і працюють спостерігачі. Як написала у своєму звіті організація, в результаті пожежі три машини були цілком знищені, одна сильно ушкоджена, а три легко постраждали від вогню. Вранці ті, які були найбільш пошкоджені, залишалися з іншими автомобілями ОБСЄ на парковці, лише з тією різницею, що були прикриті брезентом. Охорона готелю постійно перевіряла, чи ніхто не хоче його зняти. Поруч валялися фрагменти машин.

В Донецьку спалили автомобілі ОБСЄ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00


«Спонтанні» протести

Не тільки у людей із проукраїнськими настроями на територіях, підконтрольних сепаратистам, робота ОБСЄ викликає незадоволення. Вистачає незадоволених і серед прихильників угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Переважно нарікають на те саме – брак ефективності СММ.

Однак спалення машин не виглядає якимось випадковим вчинком на низовому рівні. Це схоже саме на цілеспрямовані дії сепаратистів. Коли чотири дні тому проходив черговий «спонтанний протест місцевого населення», біля готелю на учасників акції протесту чекали автобуси, які відвезли їх додому. Так само було 24 липня, коли учасники демонстрації вирішили розмалювати автомобілі ОБСЄ фарбою. До цього так звана «поліція» угруповання «ДНР», яка стояла біля машин, не реагувала на те, що відбувалося.

На цьому тлі саркастично сприймається заява ватажків угруповання «ДНР», що підпал автомобілів – це, буцімто, справа «української розвідувально-диверсійної групи».

Евакуювати чи ні?

Вранці після інциденту з’явилося багато чуток про те, що всі спостерігачі можуть бути евакуйовані з Донецька. Хоча важко було знайти підтвердження цього. В ресторані готелю спостерігачі, в характерних футболках, ліниво їли сніданок і не виглядали переляканими.

Хоча ОБСЄ і спростувало ці чутки в соціальних мережах, однак о 15:30 провели ще й прес-конференцію. Найбільшою несподіванкою було те, що замість заступника голови Спеціальної моніторингової місії Александра Хуґа, який завжди виступає в таких ситуаціях, прийшла голова офісу ОБСЄ в Донецьку Ольга Скриповська. За менше як хвилину вона розповіла від його імені, що місія залишається на Донбасі.

«Буде гаряче»

Важко не пов’язувати інциденти щодо ОБСЄ із тим, що відбувається на фронті. Загострення ситуації фіксує як українська сторона, як і так зване «міністерство оборони» угруповання «ДНР». Останні кажуть, що були обстріляні понад триста разів. Хоча до тверджень про таку велику кількість обстрілів треба ставитися скептично, однак вони свідчать про тенденцію до загострення ситуації.

Це ж саме кажуть і мешканці прифронтової зони. «Вже давно не було так шумно, як останні декілька днів», – каже Ірина з мікрорайону Жовтневого, який знаходиться недалеко від Пісків та Опитного. Майже кожного дня туди прилітають снаряди і руйнують будинки.

Антону зі селища Гольмівський біля Горлівки черговий снаряд вцілив у будинок. Це вже п’ятий, тому від будинку, в якому він живе, не залишилося багато. Про запеклі бої розповідають також інші мешканці Горлівки та її околиць. Всі запитують про те саме, що й Антон: коли це все закінчиться? Однак, виглядає на те, що це може бути нескоро. Як каже «високопоставлене» джерело в окупованій Горлівці, «почекайте ще тиждень, тоді справді буде гаряче». Можливо, і ще «гарячіше», якщо спостерігачі не будуть їм заважати.

Щонайменше одна людина загинула внаслідок обстрілу Горлівки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG