Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація краща, ніж торік, але потрібна реальна реформа ЗСУ – Касьянов


Зараз воєнна політика України покращилася, але противник на крок попереду – Касьянов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:52 0:00

«Розраховувати лише на волонтерів, на суспільство, напевне, вже соромно»

Гості передачі «Ваша Свобода»: Олена Білозерська, боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор»; Юрій Касьянов, волонтер.

Олександр Лащенко: Президент України Петро Порошенко провів оперативну нараду за участю начальника Генштабу, міністра оборони та секретаря РНБО.

Ваша Свобода / Внесок волонтерів в укріплення армії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:59 0:00

Як зауважив секретар РНБО Олександр Турчинов, спаливши напередодні машини представників місії ОБСЄ і створивши проблему для їхнього пересування, «ворог після потужної артилерійської підготовки атакував опорний пункт 72-ї бригади в напрямку Новоласпа-Старогнатівка».

За даними речника з питань АТО Андрія Лисенка, українські позиції атакували 400 бойовиків. Українські силовики зупинили наступ і потім контратакували противника. Українські воїни посунулись вперед до 3-х кілометрів, закріпившись на домінуючих висотах. Втрати сил АТО за добу: 1 загиблий, 16 поранених і 1 зник безвісти.

Тим часом боєць «Правого сектору» Олена Білозерська повідомила про чотирьох загиблих українських воїнів внаслідок нічних боїв у районі Старогнатівки та Білої Кам'янки Волноваського району Донеччини. А волонтер Юрій Касьянов ще напередодні попереджав у «Фейсбук»: «Ходять уперті чутки про масштабні збройні провокації на лінії розмежування 10 серпня. Ближче до передової переміщуються десятки і сотні одиниць ворожої техніки; відкликаються з відпусток і звільнень ополченці та найманці так званих; третирують членів місії ОБСЄ на окупованій території. Говорять про близьку війну...».

Пані Білозерська, яка ситуація зараз, на цю хвилину? Триває обстріл? Триває вогневе зіткнення чи ні у районі Старогнатівки?

Олена Білозерська
Олена Білозерська

Олена Білозерська: Наскільки мені відомо, зараз ні. Ми трошки від’їхали від того місця. Зараз більш-менш спокійно, але час від часу щось бухкає. Так воно тут завжди бухкає. Такого бою, як був зранку, зараз немає.

– Яка точна кількість загиблих? Ви повідомляли у «Фейсбук» про чотирьох українських воїнів, які загинули минулої доби. Андрій Лисенко говорив про одного загиблого і одного зниклого безвісти. Яка найсвіжіша Ваша інформація на цю хвилину?

На власні очі бачила чотирьох загиблих. Троє бійців –«Правий сектор» і один – ЗСУ. Один загиблий – або незнання ситуації, або повна брехня
Олена Білозерська

Олена Білозерська: Особисто я на власні очі бачила чотирьох загиблих. З них троє бійців – ДУК «Правий сектор» і один боєць – ЗСУ. Так що один загиблий – це вже або незнання ситуації, або повна брехня.

У сьогоднішньому бою у Волноваському районі загинуло семеро бійців, троє – «Правий сектор» і четверо – ЗСУ. Поранено 11. П’ятеро ДУКівців і шестеро ЗСУшників
Олена Білозерська

За інформацією начмеда Яни Зінкевич, яка зокрема займається обліком поранених і вбитих, у сьогоднішньому бою у Волноваському районі загинуло семеро бійців, з них троє – ДУК «Правий сектор» і четверо – ЗСУ. Ось така інформація. Поранено 11. П’ятеро ДУКівців і шестеро ЗСУшників.

– Справді, Ви підтвердите інформацію штабу АТО про те, що атакували українські позиції 400 бойовиків? У Вас є така інформація – кількість тих, хто атакував?

Олена Білозерська: На момент, коли вони пішли в атаку, то мене там не було. Тим більше, була ще ніч. Про кількість я нічого не можу сказати. Але інформація в принципі схожа на правду.

– Дійсно українським воїнам вдалося певну територію під свій контроль взяти у бойовиків? Ви писали у «Фейсбук» про те, що нібито відновився статус-кво.

Олена Білозерська: Ми почули з нашої бази. Ми не дуже далеко базуємося від Старогнатівки. Ми почули потужний артилерійський обстріл. Я зателефонувала знайомому бійцю з 72-ї бригади, яка там поблизу дислокується, вони сказали, що так звані «сепари» обстріляли мирні об’єкти у Старогнатівці, де не було військових позицій, можливо, з жертвами. Потім ми знову почули потужний обстріл. Потім він переріс в «артилерійську дуель», коли наші почали відповідати артилеристи. Потім зав’язався стрілецький бій. І на цій стадії ми підключилися, просто помчали на допомогу 72-й бригаді, бо нам повідомили, що вони трошки відступили, що «сепари» так звані прорвали їхню оборону.

Просунулися углиб села Біла Кам’янка. Закріпитися не змогли, дуже багато бронетехніки ворожої, живої сили і пристріляна важка артилерія. На лівому фланзі взяли під контроль трішки території
Олена Білозерська

Не тільки ми прийшли на допомогу. Прийшли резерви армії і так далі. Спільними зусиллями (це був дуже тяжкий бій) ми їх відкинули назад з позицій, які вони займали до того, трошки просунулися углиб села Біла Кам’янка. Але закріпитися там не змогли, тому що до них прибуло підкріплення. Там було дуже багато бронетехніки ворожої, дуже багато людей, живої сили противника. І пристріляна була дуже добре їхня важка артилерія. Там просто почалося б місиво. Сили були нерівні. І ми відійшли на попередні позиції.

Тобто це статус-кво. Можливо, на лівому фланзі ми взяли під контроль трішки території, яка до цього була їхня. Небагато.

А те, що начебто ми звільнили (було повідомлення у ЗМІ) Новоласпу, то, на жаль, це якась помилка – ми туди навіть не входили.

– За Вашими спостереженнями, Ви ж вже не один місяць на передовій, маєте можливість на власні очі все спостерігати, те, що це відбулося, 10 серпня нинішнього року, можна порівняти з тим, що було 3 червня нинішнього року – атакою бойовиками Мар’їнки? Тоді українські силовики теж відбили атаку. І ось уже два місяці відносна була стабілізація ситуації. Хоча обстріли не припинялися на жоден день. Це нова Мар’їнка чи повномасштабне загострення подальше?

Мар’їнка не переросла у повномасштабне загострення, «по рогах» отримали добряче
Олена Білозерська

Олена Білозерська: Я думаю, що Марїнка не переросла у повномасштабне загострення, тому що вони там «по рогах» отримали добряче. Вони постійно роблять такі промацування оборони, такі розвідки боєм. Це було і буде. Це не припинялося. Перед тим вони на Широкине лізли. Там теж були загиблі.

Розвідка щодня доповідає: туди зайшло 5 танків, туди – 10 танків, пересування колони бронетехніки, живої сили. Накопичують сили і чекають слушного моменту чи нашої слабкості
Олена Білозерська

Вони постійно будуть це робити. Нам розвідка щодня доповідає: туди зайшло 5 танків, туди – 10 танків, пересування колони бронетехніки, живої сили. Вони просто накопичують сили і чекають слушного моменту чи якоїсь нашої слабкості, щоб не почати війну, бо війна вже йде, і вона вже майже 1,5 року йде.

– Пане Касьянов, за Вашими спостереженнями, дійсно, це повномасштабне вже загострення, можуть бути нові і нові атаки, масовані з боку бойовиків далі?

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов (переклад): Питання в тому, що ми вважаємо повномасштабним. Це така ситуація, коли противник прориває нашу оборону і виходить на кордони областей, чи ситуація, коли він іде на Харків, на Київ? Тобто питання у масштабності цих дій.

– Можливе нове Дебальцеве, якщо вже так гостро поставити запитання, новий Іловайськ? Зараз буде річниця тих подій, які сталися торік.

Противник робить розвідку боєм, «обкатує» підрозділи, які пройшли виучку на полігонах
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Ви згадували Мар’їнку, згадували Широкине і зараз те, про що розповідала Олена, то це все те, що противник робить розвідку боєм у цих місцях, а також «обкатує» свої підрозділи, які пройшли виучку на полігонах. Тобто в реальній бойовій обстановці вони довчаються перед тим, як знову ж таки перейти до повномасштабних бойових дій.

Повномасштабні бойові дії будуть, противник ітиме у наступ. Найголовніше завдання – розгром наших Збройних сил. Путін може пред’являти вимоги, відміна санкцій під загрозою атакувати Харків чи наступу на Київ
Юрій Касьянов

Безумовно, повномасштабні бойові дії будуть. Безумовно, противник ітиме в наступ. Безумовно, його найголовніше завдання – розгром наших Збройних сил, це створення нової воєнно-політичної обстановки, ситуації, в якій Путін, його сателіти можуть пред’являти нові вимоги і Україні, і світовому співтовариству. Зокрема, відміна санкцій під загрозою того, що війська Путіна і колабораціоністів, скажімо, будуть атакувати Харків чи наступатимуть на Київ.

– Це остаточний крах угод Мінськ-2 чи ні?

Чого досягли Мінськом-2: здача Дебальцева і якась стабілізація ситуації по новій лінії фронту
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов А їх, в принципі, ніхто і ніколи не дотримувався. Єдине, чого досягли Мінськом-2, то це здача Дебальцева і якась стабілізація ситуації по новій лінії фронту. Ці угоди, як і Мінськ-1, були вигідні в першу чергу нашому противнику для того, щоб по-новому перегрупувати сили і підготуватися до нових бойових дій.

– Речник Генштабу Владислав Селезньов стверджував, що нібито цю атаку координував так званий «отпускнік», відомий російський генерал Олександр Ленцов, який був у спільному центрі з контролю. Ви не маєте з приводу цього інформації?

Всім заправляють росіяни. Ситуація надзвичайно різниться від того, що було рік тому
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Я не знаю, хто саме, як прізвище цього генерала, але, безумовно, всім керують росіяни. Ми точно знаємо, є абсолютно точна інформація, що скрізь і всім заправляють росіяни. Ситуація надзвичайно різниться від того, що було рік тому, коли були розрізнені загони бойовиків під різними прапорами, з різною ідеологією, різні місцеві «князі», авторитети.

– Як Гіркін, Безлер…

Хто не захотів підкоритися владі Росії, або були знищені, або вислані кудись
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Так. Хто не захотів підкоритися владі Росії, або були знищені, або вислані кудись.

– Як Мозговий.

Юрій Касьянов: Так точно. Або, як «Бєс», якого просто відправили на південь відпочивати.

Фактично створена російська окупаційна армія з цих розрізнених загонів. Звісно, там є і регулярні частини збройних сил Росії.

– У цій атаці, як Ви вважаєте, брали участь саме регулярні війська Росії чи тільки обмежилися участю проросійських сепаратистських бойовиків?

Юрій Касьянов: Я думаю, що брали участь як ті, так і інші. Тому що, ще раз повторюся, подібні атака має дві цілі: розвідка боєм, промацування нашої оборони перед майбутнім наступом і тренування у бойових умовах підрозділів як російської регулярної армії, так і підрозділів, створених з колабораціоністів.

– Наскільки серйозне угруповання протистоїть українським силовикам з того боку? Можна назвати кількість?

Оперувати даними Генштабу, вже треба здаватися
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Якщо оперувати даними, які у нас офіційно розсилає Генштаб, то вже треба здаватися. Тому що, за цими даними, нам протистоїть від 45 тисяч до 55 тисяч людей.

– Це навіть не на кордоні, а на окупованій території Донеччини і Луганщини.

Юрій Касьянов: Так. Там називаються цифри порядку 700 танків, 1,5-2 тисячі броньованих машин. Така величезна армія, яка більше армії Німеччини і Франції разом узятих.

У противника 250 танків, 15-20 тисяч особового складу. Можуть маневрувати, у нас окопна війна. Противник може зібрати в кулак ударні частини і прорвати оборону у будь-якому місці
Юрій Касьянов

Насправді, за нашими підрахунками, за даними агентурної розвідки, авіаційної розвідки, ми можемо говорити про те, що у противника близько 250 танків, порядку 15-20 тисяч особового складу. Не таке й велике угруповання. Інша справа, що вони можуть маневрувати силами і засобами по фронту, а ми сидімо в окопах, у нас окопна війна, військо розтягнуте по лінії фронту, зайняли кілька ліній оборони. Противник може зібрати в кулак ударні частини і прорвати оборону у будь-якому місці та вийти вже на оперативний простір, іти по наших тилах.

Інший момент, що до цих бойовиків і регулярних частин Російської Федерації, які перебувають на нашій території, у будь-який момент можуть приєднатися й інші регулярні частини Росії, які перебувають за кордоном Росії і України.

– Кордон фактично відкритий.

Недарма маркують свою техніку, щоб була помітною з повітря
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Так. Тобто їх вистачить, щоб зробити прорив, а потім сказати, що це «армія» «ДНР» і «ЛНР» пішла вперед, а потім уже під цією маркою пускати регулярні частини Росії, у тому числі і авіацію, про що вони неодноразово говорили. І вони недарма маркують свою техніку так, щоб вона була помітною з повітря. Тобто, звісно, у них такий резерв є. Безумовно.

– В українських вояків є резерв? От в інтерв’ю журналу «Новое время» начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко заявляв, що і події в Дебальцеві засвідчили, на його погляд, і подальша ситуація, що українська армія готова дати гідну відсіч ворогу. А на Ваш погляд?

Про Дебальцеве Муженко краще мовчав би. Безумна мужність, сміливість і військовий талант керівників середньої і нижньої ланки дозволили врятувати ситуацію, а не дії Генштабу
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Про Дебальцеве він (Муженко – ред.) краще мовчав би. Тому що це окрема розмова. І там, безумовно, безумна мужність, сміливість і військовий талант наших військових керівників середньої і нижньої ланки дозволили врятувати ситуацію, а не дії Генштабу.

Так, зараз є резерви. На щастя, у нас зараз воєнна політика трохи покращилася. У цьому плані створюються резервні частини. Вони перебувають в оперативній глибині фронту і можуть виступити у випадку, якщо противник десь прорве оборону.

– Так і сталося цього разу, наскільки можна зрозуміти? Був підтягнутий резерв з боку українських силовиків і дана відсіч ворогу. Так виходить?

Юрій Касьянов: Так. Але я не можу говорити про те, що на сьогоднішній день військова політика відповідає вимогам цієї війни. Вона постійно міняється, варіюється, але завжди із запізненням.

– Ви маєте на увазі керівництво ЗСУ?

«Розбір польотів». Тоді починають щось робити. Але противник завжди на крок попереду
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Так. Відносно загроз. Тобто відбувається загроза, а у нас, як правило, вже реагують після того, як відбудеться так званий «розбір польотів». Тоді вже починають щось робити, підлаштовуватися під ці загрози. Але противник завжди на крок попереду.

– Навіть той самий противник визнає, що якби не волонтери, то стан української армії, м’яко кажучи, був би набагато гіршим. Ви є одним із найяскравіших представників волонтерського руху. Я зараз надам слово моєму колезі Андрію Кузнецову – він нагадає про внесок волонтерів в укріплення української армії.

Внесок волонтерів в укріплення української армії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00


– Не треба бути великим стратегом, щоб спрогнозувати – Путін не відступить просто так, ця війна може бути довготривалою. На жаль. Скільки ще вистачить цієї наснаги, допомоги, безперечно, дуже масштабної, визначальної волонтерів, щоб допомагати українській армії?

Юрій Касьянов: Я займаюся волонтерством давно. Ще до початку активних дій під Слов’янськом. Потім тривалий час перебував під Слов’янськом. І я розраховував, що допомога суспільства, допомога волонтерів уже не будуть потрібні хоча б до серпня минулого року. Я очікував, що держава вже до того часу зможе взяти на себе всі функції.

– На Ваш погляд, вона взяла, бодай на сьогоднішній день, на серпень 2015 року вже?

Юрій Касьянов: На щастя, так. Чимало функцій держава почала виконувати так, як і мала б виконувати. Безумовно, навіть будь-яка бюрократична машина поступово починає зі скрипом обертатися.

– От як сказав головнокомандувач, президент України Петро Порошенко, за Вашими спостереженнями (Ви ж на дивані не сидите, Ви на фронті часто перебуваєте), – одягнутий український воїн, нагодований?

Юрій Касьянов: Набагато краще, ніж минулого року. Але лишається чимало моментів, які необхідно змінювати. Ви знаєте, тут розраховувати лише на волонтерів, на суспільство, напевне, вже соромно. Потрібна вже реальна реформа ЗСУ. Не ця бутафорна – якась зміна форми, якісь нові кепки, якісь берці.

(Зліва направо) Міністр оборони України Степан Полторак, секретар РНБО Олександр Турчинов та президент України Петро Порошенко під час презентації нової форми Збройних сил України. Київ, 27 липня 2015 року
(Зліва направо) Міністр оборони України Степан Полторак, секретар РНБО Олександр Турчинов та президент України Петро Порошенко під час презентації нової форми Збройних сил України. Київ, 27 липня 2015 року

– У чому має полягати ця реформа, на Ваш погляд?

Треба найняти генератора ідей реформи, дати повноваження. Це міністр оборони. Підбирає людей під себе. Машина починає працювати
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Реформа ЗСУ – річ досить проста. Треба розуміти, як вона має відбуватися. Треба найняти генератора ідей цієї реформи, людину, яка реформуватиме, дати йому повноваження. Це міністр оборони. Він тоді підбирає людей під себе. І ця машина починає працювати так, як і має.

– Степан Полторак може впоратися з цим завданням?

Не існує жодного документа під назвою «військова реформа». Так само не існує мирного плану президента
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Я думаю, що просто таких завдань перед ним не ставили. У нас немає планової військової реформи. Ви коли-небудь читали військову реформу як документ? Ні. І я не читав. Так як і мирний план президента. Не існує жодного документа під назвою «військова реформа».

Хтось під цією маркою усвідомлює і питання особистого збагачення
Юрій Касьянов

Так само не існує мирного плану президента.

Тому вести мову про реформування дуже складно. Кожен розуміє його так, як сам хоче. Хтось під цією маркою усвідомлює і питання особистого збагачення. Розумієте?

– Є таке?

Змінюються люди, а гроші, як і раніше, крадуть
Юрій Касьянов

Юрій Касьянов: Звісно. Просто змінюються люди, а гроші, як і раніше, крадуть.

– Ви маєте на увазі військові відомства, так?

Юрій Касьянов: Звісно.

– Я не можу, пане Касьянов, не поставити Вам ще і це запитання. Частина волонтерів пішла в Міноборони. «Волонтерський десант». Відомі постаті. Наприклад, Юрій Бірюков. Ви обрали цей шлях і оголосили, що не хочете (Ваші слова) «бути клерком».

При цьому між Вами така гостра дискусія. Не прикро це спостерігати? Адже і Ви, і Бірюков робите справу для перемоги України... і між собою публічні дискусії. Може, між вами особисто це робити, а не виносити на загал?

Юрій Касьянов: Я висловлююся не на адресу Бірюкова. Я говорю про загальну ситуацію в країні. І я виступаю за реальну військову реформу. А дії «волонтерського десанту», наскільки вони були б хорошими чи поганими, це абсолютно не військова реформа. Абсолютно не військова реформа.

У нас скоро будуть усі волонтерами. Президент – волонтер, міністри – волонтери. На жаль, цей термін девальвується
Юрій Касьянов

До того ж, я переконаний, що люди, які пішли працювати на державу, вже не є волонтерами. За своїм статусом, вони не є волонтерами. Це не соромно, це не погано. Це чиновники. Можуть бути хорошими чиновниками, можуть бути поганими чиновниками – як у них вийде, але прикриватися вивіскою «волонтер»? Розумієте, у нас скоро будуть усі волонтерами. Президент – волонтер, міністри – волонтери. На жаль, цей термін зараз девальвується.

– Пане Касьянов, я Вам дякую і за участь в ефірі, і за те, що Ви робите.


На цю ж тему:

10.08.2015
Донбас. Після спалення машин ОБСЄ гряде нове загострення?

«Вже давно не було так шумно, як останні декілька днів» – мешканка околиці Донецька далі
10.08.2015
Російські війська «тренуються» для великого наступу – експерти

Україна має готуватися до протидії супротивнику на Донбасі, кажуть аналітики. Але вони не виключають й інших форм ескалації з боку Кремля далі
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG