Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування в Нідерландах щодо MH17 повідомило про можливі елементи ракети з «Бука»


Ілюстративне фото: зенітно-ракетний комплекс «Бук» на виставці в місті Кубинка (Москвовська область)
Ілюстративне фото: зенітно-ракетний комплекс «Бук» на виставці в місті Кубинка (Москвовська область)

Прокуратура Нідерландів і Рада розслідувань у справах безпеки цієї країни повідомили, що слідство у справі збиття минулого року над Донбасом малайзійського авіалайнера досліджує елементи, що можуть походити з ракети зенітно-ракетного комплексу «Бук».

Ці елементи зібрали в перебігу попередньої пошукової місії на сході України, і вони становлять особливий інтерес, бо, ймовірно, можуть дати більше інформації про те, хто причетний до збиття літака, мовиться в повідомленнях. Їх буде досліджувати група міжнародних експертів.

При цьому в повідомленнях наголошено, що на нинішньому етапі немає ніяких підстав робити висновки про причинний зв’язок між виявленими ймовірними елементами ракети і збиттям літака.

Ці елементи є в розпорядженні обох органів, які ведуть у Нідерландах два окремі розслідування у справі збиття літака, – Ради розслідувань у справах безпеки, що з’ясовує причину катастрофи літака, і Спільної слідчої групи, яку створили п’ять країн – Нідерланди, Малайзія, Австралія, Бельгія і Україна, – і яка веде кримінальне розслідування, щоб встановити винних у катастрофі. Ці розслідування ведуться окремо, але час від часу обмінюються матеріалами, і з’ясування походження можливих елементів ракети – один із таких моментів, повідомили обидва нідерландські відомства. Результати дослідження цих елементів увійдуть до звіту Ради розслідувань у справах безпеки.

На цей звіт очікують у першій половині жовтня, на результати розслідування Спільної слідчої групи – дещо пізніше, ймовірно, до кінця року.

Попередні, неофіційно оприлюднені дані міжнародного розслідування, що ведеться в Нідерландах, свідчать, що малайзійський літак був збитий зенітною ракетою, випущеною з ракетної установки «Бук» із території, захопленої сепаратистами на сході України. Офіційно відомства, що ведуть розслідування, не коментують цих повідомлень. Москва і підтримувані нею сепаратисти заперечують будь-яку причетність до збиття літака.

Пасажирський «Боїнг-777» компанії Malaysian Airlines, що летів із Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, був збитий на Донбасі 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які були на борту літака.

XS
SM
MD
LG