Доступність посилання

ТОП новини

Новації у держзакупівлях: як Міноборони зекономило 20 мільйонів?


(Зліва направо) Міністр оборони України Степан Полторак, секретар РНБО Олександр Турчинов та президент України Петро Порошенко під час презентації нової форми Збройних сил України. Київ, 27 липня 2015 року
(Зліва направо) Міністр оборони України Степан Полторак, секретар РНБО Олександр Турчинов та президент України Петро Порошенко під час презентації нової форми Збройних сил України. Київ, 27 липня 2015 року

Система електронних держзакупівель, до створення якої долучилася і держава, і громадські організації, дала перші результати

Андрій Прокопенко

Система електронних державних закупівель Prozorro допомогла Міністерству оборони України зекономити на аукціонах понад 20 мільйонів гривень. В міжнародній організації Trasparency International додають: нова система ще й посприяла закупівлі продукції для армії за найнижчими ринковими цінами.

Система електронних державних закупівель Prozorro створена спільними зусиллями державних органів влади і громадських організацій. Головна мета проекту – запровадити прозорі електронні аукціони, а також запобігати корупції завдяки нагляду громадськості та розширення кількості учасників торгів.

На даний момент із системою працюють понад 200 державних замовників і вже оголошено 5 тисяч тендерів. З великих замовників найбільшу кількість тендерів оголосило Міністерство інфраструктури. Найдорожчими є тендери Міноборони.

Не так важлива економія, як прозорість системи

До системи електронних державних закупівель Міноборони долучилось з лютого 2015 року, але єдиним засобом для проведення процедури держзакупівель в міністерстві система стала лише з 29 червня. За цей час оголосили 178 електронних аукціонів на загальну суму 679,8 мільйона гривень.

Ми досягли від 8 до 15 відсотків економії на кожній закупівлі
Павло Кирієнко

«61 аукціон уже пройшов, і ми маємо певні результати – зафіксували економію більше ніж 20 мільйонів гривень. На цьому тижні підписуються перші договори на поставку продукції з переможцями електронних аукціонів на загальну суму 174 мільйони гривень і з економією 15,7 мільйона (порівняно з минулорічними показниками – ред.). Ми досягли від 8 до 15 відсотків економії на кожній закупівлі», – повідомляє адміністратор електронних закупівель Міністерства оборони України Павло Кирієнко.

Та посадовці зазначають, що не так важлива сама сума економії, як процедура проведення аукціону. «Ми скоротили час закупівлі для армії, ми залучаємо нових постачальників, які раніше боялися працювати з Міністерством оборони, бо був принцип «откатингу». Тепер всі можуть зареєструватися в системі Prozorro, всі можуть брати участь в аукціонах», – констатує Кирієнко.

На підтвердження цього у міжнародній організації Trasparency International, яка є одним із учасників проекту Prozorro, наводять приклад по закупівлях пального для армії.

Остання закупівля пального зекономила для міністерства понад 10 відсотків і ціна за літр склала 14 гривень 75 копійок
Віктор Нестуля

«Остання закупівля пального зекономила для міністерства понад 10 відсотків і ціна за літр склала 14 гривень 75 копійок. Ви не знайдете таку ціну, мабуть, в жодному іншому державному органі влади. Тобто система Prozorro суттєво знижує ціну, а також збільшує конкуренцію», – зазначає координатор напрямку реформування держзакупівель Trasparency International Віктор Нестуля.

Хто буде керувати системою?

До кінця року систему електронних державних закупівель Prozorro планують передати на обслуговування у Міністерство економіки. «Ми зараз готуємо до цього наше підшефне підприємство «Зовнішторгвидав», яке є офіційним адміністратором департаменту державних закупівель. Ми там змінили менеджмент і формуємо IT-команди. Зараз жарко не тільки на вулиці, а й в наших кабінетах», – повідомляє директор департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економіки Олександр Стародубський.

Зараз система працює в пілотному режимі. Вона складається з центральної бази даних і декількох майданчиків, як, наприклад, Prom.ua. Але координатор системи електронних державних закупівель Prozorro Андрій Кучеренко сподівається, що кількість таких майданчиків з часом буде зростати.

У міністерствах оборони й економіки визнають, що у системі Prozorro наразі є певні технічні недоліки, але, кажуть, ці нюанси не принципові для налагодження якісного процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG