Доступність посилання

ТОП новини

В Україні не вистачає військових журналістів, тому й мобілізують цивільних


Яворівський полігон
Яворівський полігон

Українські пресові офіцери вчаться у військовослужбовців країн НАТО

Львів – Якою має бути армія для суспільства – відкритою чи за сімома замками? На Яворівському полігоні американські військові інструктори навчають військовослужбовців Національної гвардії, а канадські – бійців Збройних сил. Українські солдати та офіцери не лише переймають військовий досвід, але й змінюють уявлення про армію. Вчаться військові й тому, як спілкуватись із цивільним населенням, знайомляться з досвідом щодо співпраці з журналістами. Адже обмеження на інформацію існують не лише в українській армії, але й натівській.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Майор Олександр Гайн працює прес-офіцером Збройних сил України. Двічі він стажувався у Канаді і вивчав, як у канадській армії працюють із громадськістю. Якщо в Україні обов’язки прес-офіцера обмежуються співпрацею з журналістами, то у Канаді, і загалом в країнах НАТО, це робота не лише з медіа, але й особовим складом. Кожен військовослужбовець Канади, розповідає український офіцер, відповідає сам за себе.

У канадській армії все більш жорстко, текст має бути сформульований зрозуміло. Мають бути правильні меседжі, тобто повідомлення, для суспільства
Олександр Гайн

«Вчинив злочин – відповідай. А командир відповідає за виховання особового складу, щоб дисципліна була. Офіцер із громадських справ відповідає, щоб військовослужбовці отримували правильну інформацію, допомагає командиру у спілкуванні з людьми, вийти з конфліктних ситуацій. Коли я вчився військовій журналістиці у Львові, то більший акцент робився на розвиток творчості. У канадській армії, що для мене було новинкою, все більш жорстко, текст має бути сформульований зрозуміло. Мають бути правильні меседжі, тобто повідомлення, для суспільства», – наголосив Олександр Гайн.

В українській армії, каже, чим нижчий рівень, тим більше командири просто ігнорують спілкування з громадськістю, не оприлюднюють жодної інформації про військову частину. У Канаді і США військовослужбовців вчать не відмежовуватись від суспільства. Бо у війську розуміють, що живуть за рахунок платників податків, і суспільство має знати, як витрачаються гроші. Тому пресові офіцери постійно інформують громадян своїх країн про життя у війську. Скажімо, військові 173-ї бригади повітряно-десантних військ США мають свою сторінку у соціальних мережах, запросили пресових офіцерів, які висвітлюють на Яворівському полігоні українсько-американські навчання «Фіарлес Гардіан-2015», спілкуються з журналістами.

«Зазвичай, журналісти працюють як команда, на рівні бригади, ми приїхали робити матеріли про навчання на полігоні», – говорить капітан армії США Кетрін Каліскі.

Війна змінює журналістику

Сьогодні в Україні бракує військових журналістів, в академії Сухопутних військ у Львові ліквідували факультет. Тому мобілізують цивільних медійників і вони працюють у прес-службах військових формувань. Ті з них, хто знає іноземні мови, залучені у програмі «Embedded journalist» (вбудована журналістика), як пресові офіцери. У ній беруть участь цивільні медійники, яких закріплюють до підрозділів. Журналіст повинен мати страховий поліс на роботу в зоні бойових дій, відповідати певним вимогам, зобов’язаний підписати угоду про нерозголошення державних таємниць та інформації, яка може загрожувати інформаційній безпеці України. З таким журналістом постійно працює прес-офіцер. Програма важлива, щоб світ дізнавався правду про ситуацію на сході України, пояснює речник Західного регіонального медіа-центру Міноборони, полковник Олександр Поронюк. Водночас, зауважує, що багато українських медій не можуть відправити журналіста за цією програмою, бо не гарантують страховий поліс для працівника.

Мобілізованому журналісту чи тому, який працює за журналістською програмою, військові довіряють більше, аніж цивільному
Олександр Поронюк

«Мобілізованому журналісту чи тому, який працює за журналістською програмою, військові довіряють більше, аніж цивільному. Перші іноземні журналісти прибули за цією програмою в Україну у травні. Працювати було складно, бо у Пісках, Водяному були небезпечні зони, велись бої. А журналістові потрібно було дати можливість працювати і щоби він безпечно повернувся», – наголосив полковник Олександр Поронюк.

Тим часом в американській армії військовослужбовець може пройти спеціальний курс у школі, щоб у подальшому працювати військовим журналістом.

Такий журналіст має витримувати всі навантаження, як і солдати: пробігати багатокілометровий марш-кидок, як і всі. Якщо підрозділ перебуває у зоні бойових дій, то журналістів оберігають
Кетрін Каліскі

«Усі ми проходимо через школу оборони й інформації, я навчалась 12 тижнів у ній, що цікаво, там навчаються старші сержанти, офіцери з різних родів військ США. Ми вчилися робити інтерв’ю, писати промови і їх виголошувати, працювати у соціальних мережах. А ось цивільні журналісти, які працюють за програмою «Embedded media», приєднується до певного військового підрозділу. За ними треба пильнувати, надати житло і їжу. Вони певний час мешкають з підрозділом. Але такий журналіст має витримувати всі навантаження, як і солдати: пробігати багатокілометровий марш-кидок, як і всі. Якщо підрозділ перебуває у зоні бойових дій, то журналістів оберігають», – розповіла Кетрін Каліскі.

А ще американський капітан додала, що пресові офіцери перш, аніж допомогти журналістові у висвітленні військових тем, цікавляться його публікаціями, просять надати їм запитання, які б їх цікавили. Якщо журналіст подав неправдиву інформацію про військо, то йому про це говорять, а якщо порушив правила поведінки на полігоні чи у підрозділі, то може бути недопущений до подальшого висвітлення подій. Звісно, що для пресових офіцерів передусім важливо творити позитивний імідж армії своєї країни.

«Ми показуємо все, що є в армії. Але ми матимемо лише проблеми, якщо цивільний журналіст скаже якусь неправду»,– зауважив сержант американської армії Алекс Скрипничук.

З яких позицій журналісти розповідають про збройний конфлікт на Донбасі залежить і формування думки у суспільстві, і підтримка морального духу серед бійців та й загалом розв’язка цієї ситуації, переконані військові як української армії, так і країн НАТО.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG