Доступність посилання

ТОП новини

Розпочинається перший процес над російським солдатом, який убив вірменську родину


Фото членів вбитої у Ґюмрі родини, січень 2015 року
Фото членів вбитої у Ґюмрі родини, січень 2015 року

Російський військовий трибунал проведе перше слухання, попереду – суд під вірменською юрисдикцією

Російський військовий трибунал у середу розпочинає розгляд справи російського солдата, якого звинувачують у дезертирстві з військової бази та вбивстві цілої родини у вірменському місті Ґюмрі. Це перший з двох судових процесів у справі, що викликала масові протести у Вірменії. Перший відбудеться під російською, а другий під вірменською юрисдикцією.

ЗАВАНТАЖИТИ

Російська прокуратура звинувачує солдата строкової служби Валерія Пермякова у тому, що він під час служби 12 січня цього року викрав зброю на 102-й російській військовій базі в Ґюмрі, втік звідти до міста і вбив сімох членів вірменської родини – подружжя, їхню доньку, сина, невістку і двох малолітніх дітей. Мотиви цієї різанини досі невідомі. Пізніше вірменський суд, також у Єревані, має окремо від російського, розглянути справу вбивства вірменської родини. Дата цього процесу поки що невідома.

Подвійний процес став своєрідним компромісом між владою Росії та Вірменії щодо юрисдикції в цій справі, адже на другий день після вбивства вірменький генпрокурор заявив, що російська сторона не видасть затриманого солдата, бо за Конституцією країни, не видає своїх громадян іншим державам.

(Трансляція Вірменської редакції Радіо Свобода з Ґюмрі)

Водночас голова Слідчого комітету Росії заявив, що всі процесуальні дії відбуватимуться на території Вірменії, але згідно з російським законодавством. Це лише підігріло пристрасті у Вірменії, де люди вийшли на вулиці різних міст країни з вимогою судити російського солдата за місцевими законами, адже російську військову прокуратуру цікавлять головним чином питання дезертирства і викрадення зброї, а не вбивство цілої вірменської родини.

Керівник ґюмрінского клубу журналістів «Аспарез» Левон Барсегян впевнений, що з передачею справи вірменським правоохоронним органам вже запізнилися.

«Зараз вже пізно. Минуло вже півроку, і вірменські правоохоронці безліч експертиз вже не можуть провести. Наші правоохоронці, я просто впевнений, не можуть хоч якимось чином відійти від сценарію російських правоохоронців», – вважає місцевий журналіст.

У розпал демонстрацій російська сторона несподівано погодилася передати розслідування справи про вбивство в руки вірменських слідчих, але як вказують оглядачі, у документах про передачу справи ні слова не сказано про передачу вірменському правосуддю самого звинувачуваного 19-річного Валерія Пермякова, який продовжує перебувати у російській військовій частині, тобто поза досяжністю вірменської влади.

Ця справа викликала великий резонанс у Вірменії, бо вчергове поставила питання про справжній суверенітет країни. Вірменія перебуває у фарватері російської зовнішньої політики і під впливом Москви відмовилася від європейської інтеграції. Також Вірменія, разом з Білоруссю, Киргизстаном та Таджикістаном є серед небагатьох колишніх радянських республік, які надають свою територію для російських військових баз.

Над матеріалом працювали Марія Щур, Charles Recknagel та кореспонтенти Вірменської служби Радіо Свобода Satenik Kaghzvantsian та Suren Musayelyan.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG