Доступність посилання

ТОП новини

Росія може загострити ситуацію на сході України в найближчі місяці – Кофман


©Shutterstock
©Shutterstock

«Найімовірніше, Росія очікує, що Вашингтон пошле озброєння в Україну»

Експерт з питань безпеки Міжнародного центру імені Вудро Вільсона у Вашингтоні Майкл Кофман в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив, що Кремль може найближчими місяцями піти на загострення ситуації на сході України, бо нинішня ситуація Росію не влаштовує.

«Спершу здавалося, що таке загострення – невелика атака зі сторони «сепарів», тобто певний наступ з російського боку. Але, згідно з сьогоднішніми даними, це, скоріш за все, дуже успішний наступ, або контратака Українських Збройних Сил разом із другою бригадою. Звичайно, ця атака була короткою, але все ж вдалося спершу вибити сили сепаратистів довкола села Новоласпи, неподалік Маріуполя, а потім відступили з дальньої стратегічної висоти. Після цього, звісно, посиляться артобстріли, які прогнозують залучення більш важких артилерійських систем, які здебільшого відвели згідно з протоколом Мінська, але ще іноді використовуються», – сказав Кофман.

На думку експерта, про загострення можна буде говорити найближчими місяцями.

«Думаю, наразі Росія не буде загострювати події, але найближчими місяцями слід цього очікувати. Річ у тім, що Росію не влаштовує сьогоднішня ситуація в Україні і її терпіння певною мірою закінчується. Російська влада хотіла і хоче якось притягнути Україну до виконання першої політичної фази Мінського договору. Проте зараз тиску Заходу на Україну не має, та й Росія також не виконує воєнні пункти Мінського договору», – переконаний експерт.

«Росія дуже старанно проводить повну реконфігурацію сил сепаратистів як маленької версії своєї армії. Це підготовка до майбутніх масштабніших дій. Очевидно, сьогодні Росія не хоче подальшого захоплення території України. Центром гравітації в цій війні для Росії є українська армія і українська воля давати відсіч. Відповідно, потрібно бойовим методом, оскільки інші не спрацювали, заставити Україну виконати два головні пункти: надати певний статус Донбасу як частині території України і зняти гуманітарну блокаду», – зауважує Кофман.

На думку експерта, українська армія хоче зараз оцінити, чи готова вона до наступу.

«Останні дні бойових дій – це спроба для України подивитися, наскільки успішно вона може провести наступальну операцію. За останній рік, зокрема після серпня 2014 року, ЗСУ постійно відступають, тому зараз українська армія хоче оцінити, чи готова до наступу та що вивчила за останній рік. Можливо, ця маленька атака не повний показник, але вона пройшла більш-менш успішно. Тому Росія зараз не просто злиться, а реагує на цю ситуацію. Про це можна читати в їх офіційних звітах», –сказав Кофман.

«Сьогодні в Вашингтоні постало питання надання Україні допомоги. На жаль, поки відповідь негативна, але потроху з’являється розуміння: якщо буде ще один серйозний бій, або масштабніше розширення конфлікту, тоді, скоріш за все, Україна отримає певне летальне озброєння. Звичайно, важко сказати, яке саме. Поки це питання притихло, але може дуже раптово розгорітися, за умови чергового наступу з російського боку. Найімовірніше, Росія очікує, що Вашингтон пошле озброєння в Україну», – дадав експерт з питань безпеки Міжнародного центру імені Вудро Вільсона у Вашингтоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG