Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти побували на розкішній дачі чиновника адміністрації Путіна


Дача чиновника адміністрації Путіна В'ячеслава Володіна з вікна вертольоту
Дача чиновника адміністрації Путіна В'ячеслава Володіна з вікна вертольоту

Вертолітний майданчик, оранжерея та ставок із фореллю зроблені на чесні прибутки, переконував Володін

Коли російські активісти-опозиціонери у травні 2014 року поїхали на «розвідку» розкішними дачами, які належать російським високопосадовцям, – їй доводилось мати справу з поліцією та протистояти ворожим молодикам, які намагались завадити активістам. Вже через рік після того, один із впливових чиновників адміністрації Путіна знайшов власний спосіб відповідати на питання, звідки в нього розкішна нерухомість. На його території є вертолітний майданчик і ставок із фореллю, – все він придбав на порівняно скромну зарплатню, переконує декларація. Чиновник Вячеслав Володін відкрив ворота свого заміського будинку в кооперативі «Сосни» журналістам.

В’ячеслав Володін, перший заступник керівника адміністрації президента Росії, а разом із тим – «головний архітектор» внутрішньої політики Володимира Путіна, провів журналістам тур своєю нерухомістю, що за 80 кілометрів від Москви. Про це 11 серпня повідомив російський сайт РБК.

Схоже, це певним чином була відповідь російському опозиціонеру Олексію Навальному, який звинувачував Володіна та його наближених сусідів у незаконному накопиченні статків та придбанні розкішних маєтків, про які немає згадки в офіційній декларації політика.

Навальний і його однодумці за останні роки опублікували подробиці про дорогі комплекси нерухомості у Росії та за кордоном, які належать високопосадовцям. За його словами, активісти хотіли продемонструвати, як лідери держави використовують політичне становище для власного збагачення.

Власність Володіна оцінюють у 150-200 мільйонів рублів

«Антикорупційна група» Олексія Навального оцінила приватну власність Володіна: на майже 20 тисячах квадратних метрів (територія розміром із три футбольних поля) збудовано будинок на 744 квадратних метри. Дослідники підрахували, що загалом все разом коштує від 155 до 200 мільйонів рублів (від 2,4 до 3,1 мільйона американських доларів – ред.). А це значно більше від 17,2 мільйона рублів (близько 268 тисяч доларів – ред.) загальної суми зарплат, отриманих Володіним за 2010-2012 роки. Про це «група Навального» дізналась в рамках розслідування у 2013 році.

Володін дуже помітно вказав на розслідування Навального, коли проводив тур російським журналістам по дачному кооперативу «Сосна», – він належить йому, керівнику апарату уряду Російської Федерації Сергію Приходьку та віце-спікеру Держдуми Сергію Неверову.

Навальний свого часу писав, що Володін використав мармур для огорож біля своїх грядок у садку. Проте кореспондент РБК Михайло Рубін після екскурсії написав, що вони, насправді, дерев’яні. «Можеш на зуб спробувати (огорожі – ред.) – не мармур», – сказав власник маєтку Рубіну.

В’ячеслав Володін привіз журналістів до свого будинку на вертольоті. За його словами, він сам спланував ландшафтну територію та сам будинок, адже навчався дизайну в різних країнах, зокрема, у Франції та Чехії, пише РБК. Володін додав, що роботи тривали 10 років, а закінчились недавно.

Сади з полуницею, оранжерея і вертолітний майданчик

На території журналістам також показали оранжерею, сади з полуницею і гарбузами, а також теплицю з огірками і помідорами. Перший заступник керівника адміністрації розповів, що зараз вчиться самостійно керувати вертольотом, тому орендує його для уроків. А в його ставку водяться соми та річкова форель, сказав політик журналістам.

Кремль заявляє, що у такій власності Володіна немає нічого підозрілого. У лютому 2014 року голова управління з питань протидії корупції Олег Плохой заявив, що Володін профінансував свою нерухомість особистими коштами та грішми родини. Плохой додав, що те ж саме можна сказати і про банківські рахунки.

Навальний, коментуючи прес-тур Володіна, що включав у себе і чаювання з журналістами на веранді, сказав: «це дуже мило, звісно».

«Але це не повинно відволікати нас від головних питань: які джерела прибутків для будівництва і утримання цих палаців? Будинок-то Володіна коштує 150 мільйонів рублів», – написав Навальний на своєму сайті 11 серпня.

Журналістів, які прийшли на прес-тур, зустріли значно гостинніше, аніж однодумців Навального під час їхньої «розвідки» розкішних заміських будинків у травні 2014 року. Тоді активістів зупиняла поліція і перевіряла документи, пояснюючи антитерористичною операцією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG