Доступність посилання

ТОП новини

Немає жодних доказів отримання мною хабара – екс-заступник прокурора Київщини Корнієць


Яким чином прокурор і його родина заробили на такий будинок, депозит, діаманти тощо? – Шабунін

Гості передачі «Ваша Свобода»: Олександр Корнієць, екс-заступник прокурора Київської області; Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції; В’ячеслав Константіновський, народний депутат.

Олександр Лащенко: Підозрюваний у хабарництві екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць звинувачує Генпрокуратуру України у фабрикації матеріалів справи. Натомість і громадські активісти з протидії корупції, і слідчі наполягають на законності звинувачень проти Олександра Корнійця та колишнього заступника голови слідчого управління Генпрокуратури України Володимира Шапакіна.

Перед початком нашої розмови надам слово Андрію Кузнецову, який нагадає всі перипетії справи проти Олександра Корнійця.

Історія справи проти Олександра Корнійця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00


– Пане Корнієць, на якій стадії зараз розгляд Вашої справи?

Олександр Корнієць
Олександр Корнієць

Олександр Корнієць: На даний час відбувається досудове слідство. Про хід досудового слідства мені невідомо, оскільки на моє клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, яке я надав ще тиждень тому, жодної відповіді слідчого я не отримав.

З огляду на те, що заявив заступник генпрокурора, пан Касько в ефірі «5 каналу» про те, що вони бажають, щоб це слідство відбувалося відкрито, ми так зрозуміли, що майже у прямому ефірі, ми з адвокатами запропонували сьогодні прийти на нашу прес-конференцію і заступнику Каську, і заступнику генпрокурора Сакварелідзе, надати докази, які вони мають, тоді вони почують позицію сторони захисту.

– Ви наполягаєте, що це насправді «змова» Ваших опонентів і всі обвинувачення проти Вас – це фабрикація, так?

Матеріали кримінального провадження не містять жодних доказів отримання мною неправомірної вигоди у вигляді хабара
Олександр Корнієць

Олександр Корнієць: Я наполягаю на тому, що матеріали кримінального провадження не містять жодних доказів отримання мною неправомірної вигоди у вигляді хабара, як мене звинувачує досудове слідство.

– Хто саме, на Ваш погляд, є «замовником» справи проти Вас?

Олександр Корнієць: Мені складно відповісти на це запитання, оскільки я не володію інформацією, хто і з ким спілкувався на етапі підготовки цієї справи проти мене.

– Зокрема, наскільки я розумію, Ви звинувачували народного депутата від «Народного фронту» В’ячеслава Костантіновського. Так?

Олександр Корнієць: В’ячеслава Константіновського я не звинувачував, оскільки у мене немає достатніх підстав. Я наполягав і наголошував на тому, що він брав активну участь у захисті незаконного бізнесу видобування піску, особисто приїжджав на місце події, злочину, спілкувався з посадовцями ГПУ і надсилав депутатський запит.

– Йдеться про справу щодо незаконного видобутку піску у селі Погреби на Київщині. І цю справу Ви особисто розслідували, обіймаючи посаду, так?

Я не є процесуальною особою, я контролював це слідство
Олександр Корнієць

Олександр Корнієць: Не зовсім так. Це ще одна підстава, чому я не можу бути суб’єктом вчинення хабара, оскільки я не є процесуальною особою. Слідство вів слідчий під керівництвом процесуального керівника, який підпорядковувався управлінню, яке я курував. Тому так, дійсно, я контролював це слідство. І намагання вирішити його відбувалося після того, як ми провели ці обшуки і вилучили техніку.

– Тобто маються на увазі ті обшуки, які…?

Олександр Корнієць: У квітні ми провели обшуки, вилучили один снаряд, який здійснював незаконне видобування, ми вилучили багато фінансово-господарською документації, якою займалися, аналізом, слідчі з метою призначення судово-економічної експертизи.

– І за даними слідства, хід якого Ви контролювали, ще будучи на посаді, пан Константіновський стояв за цими «оборудками». Так виходить?

Олександр Корнієць: Він був помітний за цим. Він брав участь у долі цього провадження. Те, що він має стосунок до цього бізнесу, то мені невідомо.

– На прямому зв’язку зі студією є сам В’ячеслав Константіновський.

Пане Константіновський, маєте зараз змогу прокоментувати те, що сказав пан Корнієць.

В’ячеслав Константіновський (переклад): М’яко кажучи, я не зовсім погоджуюся з паном Корнійцем. У чому? Наскільки мені відомо, розслідування і пресинг цього конкретного бізнесу тривав (до речі, про це стверджував сам пан Корнієць) приблизно від вересня. Тобто там було більше 50 перевірок. Туди були висунуті сили, приїжджав «Сокіл», ще хтось, перевірки.

Я жодного разу не втручався. Я навіть не написав запит. Тобто більше півроку я не втручався, тому що я не є юристом і не можу оцінювати юридичні дії як слідчих органів, так і цих бізнесменів. Цей факт легко перевірити.

Вперше я там з’явився у травні, коли мені подзвонили і повідомили про те, що разом з прокуратурою на обшукові присутня банда. Тоді я тоді приїхав. Я додзвонився. Я ні з ким не намагався домовитися. Більше того, є відео, яке фіксує кожне моє слово. Я жодного разу не поставив питання про суть слідства, про причини, тим більше не перешкоджав проведенню слідства.

Єдине питання, яке мене цікавило, чому разом з прокуратурою були бандити, у яких я бачив зброю, які перебували в машинах з фальшивими заклеєними номерами? Це теж видно на відео. Це єдине, що мене цікавило. Тому що втручатися в якісь юридичні аспекти я не мав права і не вдавався.

– Пане Константіновський, Ви можете чітко дати відповідь на запитання. По-перше, Ви стояли за цим бізнесом щодо видобутку піску, і чи був цей бізнес, на Ваш погляд, незаконним? І друге. Чи Ви можете бути «замовником» «переслідування» пана Корнійця?

Вже кілька місяців ГПУ активно шукає докази моєї участі у цьому бізнесі
В’ячеслав Константіновський

В’ячеслав Константіновський: Насправді це смішно звучить. Тому що я знаю, що вже кілька місяців ГПУ активно шукає докази моєї участі у цьому бізнесі. Це раз. По-друге, шукає будь-який компромат на мене. Так як до сьогоднішнього дня нічого не чути, то це означає – нічого не існує.

Цей бізнес – споконвіку прокурорська тема
В’ячеслав Константіновський

По-друге, цей бізнес не є крупним. Тим більше для мене. Цей бізнес – це споконвіку була прокурорська тема. Про це знають усі. Цей бізнес є крупним тільки тоді, коли ти можеш контролювати абсолютно всіх видобувачів піску, законних і незаконних. І це була можливість тільки у прокуратури.

Зазнімкував банду, на мене відкрили провадження, лякали зняттям недоторканності. Це не рівень заступника прокурора області, міг зробити тільки за підтримки Шокіна і Гузиря
В’ячеслав Константіновський

Ім’я пана Корнійця я дізнався з інтернету, коли його вже заарештували. Його прізвище мені нічого не говорило, тому що я його ніколи не чув. Так як і про пана Шапакіна. І я, чесно кажучи, був розчарований, тому що я сподівався, що прозвучить прізвище пана Гузиря. Тому що, судячи з відповідей, після того, як я (а я побував вперше у житті на цьому об’єкті) зазнімкував усю цю банду, щоб розібратися у ситуації і з’ясувати, що це за люди були, встановити їх особи, а це не складно, на мене відкрили провадження, мене лякали зняттям недоторканності.

Я розумію, що це не рівень заступника прокурора області, це не його повноваження, він сам цього зробити не може, це міг зробити тільки за підтримки пана Шокіна і пана Гузиря.

– Ви сказали, що дізналися про існування заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця лише з інтернету і після того, як порушили проти пана Корнійця справу. А з Давидом Сакварелідзе, заступником генпрокурора України, Ви знайомі? І давно?

В’ячеслав Константіновський: З Давидом Сакварелідзе я знайомий давно, до того, як він ще став заступником генпрокурора. Наші стосунки суто ділові, можна так сказати.

У мене був його телефон. Я до нього звернувся, надіслав йому відео. Єдине питання, яке я намагався з’ясувати: чому працівники прокуратури використовують банду з незаконними номерами, яких до сих пір не можуть знайти, ідентифікувати, і зі зброєю, чому вони беруть участь у слідчих діях? Це було єдине моє запитання.

– Пане Корнієць, можете прокоментувати твердження пана Константіновського. Дійсно брала участь, як він стверджував, банда у цих діях. Я так розумію, що мається на увазі село Погреби Київської області, де розслідувалася справа щодо незаконного видобутку піску. Так?

Олександр Корнієць: Перше місце, де з’явився пан народний депутат, то це був офіс двох цих підприємств «Чистий грунт» і «Гідроекоресурс», де відбувалися слідчі дії. Там був один працівник прокуратури, один слідчий і декілька працівників оперативного підрозділу УДСБЕЗ у Київській області МВС України. Ніякої банди на місці проведення слідчих дій не було.

– А автомобілі із заклеєними номерами?

Всілякі псевдогромадські формування перешкоджають, ходячи у камуфляжній формі, для припинення незаконної діяльності була залучена громадськість за їх ініціативою
Олександр Корнієць

Олександр Корнієць: Зараз. Я документую. Знаючи, які події відбуваються зараз при проведенні слідчих дій, всілякі псевдогромадські формування перешкоджають, демонструючи зброю, ходячи у камуфляжній формі, то для припинення цієї незаконної діяльності була залучена громадськість за їх ініціативою. І вони не були на місці.

– До речі, а ця справа щодо незаконного видобутку піску на Київщині, то зараз триває її розгляд, за Вашими даними? Чи ні? Ви, щоправда, не обіймаєте зараз посаду.

Олександр Корнієць: Скоріш за все, що вона припинена або не розслідується взагалі. Мені не відома її доля подальша. Її могли вилучити в рамках мого провадження, приєднати, як речовий доказ. Я не знаю, що з цією справою.

– Пане Шабунін, як Ви прокоментуєте? Цей факт справи проти пана Корнійця і пана Шапакіна – про що це свідчить? В Україні справді почалася боротьба проти корупції? Чи це просто банальне зведення рахунків?

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Віталій Шабунін: Мене розвеселив той момент «про ініціативну громадськість», яка виявила бажання допомогти прокуратурі захищати бравих працівників прокуратури і оперативників від «наїздів» «хлопців у камуфляжах». Чудова історія! Треба буде собі це записати. Вона просто увійде в анали прокурорської хроніки.

Прокурорська родина, яка володіє будинком на 10 мільйонів разом із землею. Прокурор, який кладе 150 тисяч доларів на депозит. Щомісяця віддає 9 тисяч доларів за кредит
Віталій Шабунін

Пане Олександре, я Вас носив би на руках, як прокурора, який бореться з народним депутатом і з незаконним видобутком піску, якби не кілька «але». «Але» перше. Прокурорська родина, яка володіє будинком на 10 мільйонів разом з землею. Прокурор, який кладе 150 тисяч доларів на депозит. Прокурор, який щомісяця віддає 9 тисяч доларів за цей кредит.

Яким чином прокурор і його родина, яка працювала в прокуратурі більший час кар’єри, заробила на ці речі?
Віталій Шабунін

Тобто, якби не вся ця історія, можна було б говорити про якісь…. Мене Ваша історія з Константіновським зараз взагалі не цікавить. Мене цікавить, яким чином прокурор і його родина, яка працювала в прокуратурі більший час своєї кар’єри, заробила на ці речі?

Олександр Корнієць: Я хочу повідомити, що пан Шабунін займається діяльністю, яка є псевдоборотьбою з корупцією. Оскільки дійсно боротьба з корупцією…

Віталій Шабунін: А чим я займаюся?

Олександр Корнієць: Не тільки він, це загальна тенденція.

Віталій Шабунін: Давайте про мене.

– У нас у центрі уваги Олександр Корнієць. При всій повазі до Вас, пане Шабунін.

Олександр Корнієць: Чому це псевдоборотьба з корупцією? Оскільки корупція – це суспільне явище. І Transparency International, а є така міжнародна організація…

Віталій Шабунін: А хто її очолює?

Олександр Корнієць: Вона не вимірює рівень боротьби з корупцією. Вона вимірює рівень сприйняття населенням корупції як такого явища. Тому для того, щоб дійсно була боротьба з корупцією, треба зробити доступні для розуміння будь-якого пересічного громадянина закони, треба унеможливити проведення «тіньових», закритих тендерів, конкурсів і так далі. Це все підміна понять.

І насправді, на мою думку, а я п’ять років займався, очолював відділ, який боровся з корупцією, Ви, щоб зрозуміти результати. Відкрийте – є такий звіт. І там видно, скільки порушується кримінальних проваджень, скільки підозр, скільки притягується до відповідальності і скільки реально несе покарання. Так ось, такий відсоток складає менше 5% тих осіб, які реально несуть покарання.

Віталій Шабунін: Отже, по-перше, не Вам оцінювати мою діяльність. Тому що ми за останніх два роки провели п’ять законів, які змінюють ситуацію в країні. Ми були одними з ключових лобістів відкриття державних закупівель. Не Вам оцінювати нашу роботу.

Але я повернуся до свого запитання: звідки майно на десятки мільйонів гривень? Дуже просте запитання. Звідки Ви, як прокурор, і Ваша дружина заробили? Дуже просте питання.

Олександр Корнієць: Як Ви вже бачили і чули на моїй прес-конференції, то я повідомив, якщо Ви вже хочете на особистість перейти, Вас не цікавить, є докази чи немає…

Віталій Шабунін: Ви ж прокурор. Мене цікавить: звідки? На це є кримінальна стаття «незаконне збагачення».

Олександр Корнієць: Незаконне збагачення? Ви і про це вже знаєте? Я ще не знав.

Віталій Шабунін: Ми лобіювали у Кримінальному кодексі цю статтю.

Олександр Корнієць: Зрозуміло.

Ці статки, як Ви кажете, шалені, десятки… Це насправді не десятки мільйонів гривень, якщо Ви орієнтуєтеся в ринку.

Віталій Шабунін: У нас є відео Вашого будинку.

Олександр Корнієць: Та я розумію, що у вас це є.

Продано три квартири, земельна ділянка, залучені кошти банківської установи, придбали будинок
Олександр Корнієць

Я і моя дружина – кияни. Я вже казав, що нами було продано три квартири, одна земельна ділянка, залучені кошти банківської установи, на які ми придбали цей будинок. Чому це було? Я також пояснював.

Тепер, що стосується мого особистого життя.

Віталій Шабунін: Я перепитаю. Ці гроші – це банківський кредит чи це гроші з продажу квартир? Бо це важливо. Можете чітко відповісти?

Олександр Корнієць: Це гроші і від продажу квартир і земельних ділянок та від банківського кредиту.

Віталій Шабунін: А яких квартир, якщо не таємниця?

Олександр Корнієць: Вам адреси сказати?

Віталій Шабунін: Ні. Мені сказати тільки, звідки ці квартири у Вашій власності були?

Олександр Корнієць: Я можу сказати адреси, однак це буде некоректно.

Віталій Шабунін: Ні. Ви мені скажіть, звідки у Вас ці квартири у власності? І скільки вони коштували?

– Дійсно, пане Корнієць. Ви державний службовець. Ви ж бізнесом не займалися.

Олександр Корнієць: Я поступив на державну службу, коли мені було 30 років. Це перше. По-друге, я і мої батьки, і батьки моєї дружини виросли і всю свою діяльність працювали у місті Києві. Це квартира, яка належала мені, яку я придбав. Це квартира, яка належала моїм батькам.

– Тобто, Ви наполягаєте, що вся ця власність законним чином Вами придбана?

Олександр Корнієць: Якби вона була незаконна, то ці глашатаї незаконного слідства вже Вам виклали в інтернеті докази.

Віталій Шабунін: Так є ж відео Вашого будинку. Більше того, прокуратура показала Ваші трансакції банківські.

Олександр Корнієць: Згідно оцінки, які вилучили слідчі, є дві оцінки з різницею у два роки. Одна оцінка – це вартістю 500 тисяч доларів. І друга оцінка – це вартістю у 250 тисяч доларів. Можливо, зараз це дійсно складає 10 мільйонів.

– Ви наполягаєте, що цей обшук, який транслювали і показували зокрема у Вашому кабінеті, пана Шапакіна, Ви наполягаєте, що цих діамантів, про які так багать говорять, всього на 701 американський долар, так?

Процесуальний керівник надав Апеляційному суду підроблений висновок експертизи.
Олександр Корнієць

Олександр Корнієць: Давайте я повідомлю. По-перше, ні в мене у кабінеті, ні у мене в будинку великих грошових коштів не знайдено. Ці діаманти, які фотографував експерт, вони взяли дуже великий об’єктив, «телевик» називається, щоб їх було побачити. Експертизу проводили не ми, експертизу проводило слідство. І процесуальний керівник надав Апеляційному суду підроблений висновок експертизи, у якому було вилучено саме три рядки, які свідчили…

– Тобто Ви все ж таки наполягаєте, що 701 долар?

Олександр Корнієць: 701 долар.

– Пані Корнієць, Ваша дружина й досі працює у прокуратурі Київщини чи ні?

Олександр Корнієць: Так, працює.

Віталій Шабунін: Звідки у Вас експертиза слідства, якщо, цитуючи Вас, Вам відмовили? Звідки у Вас ці документи?

Олександр Корнієць: Бачите, як людина реагує…

Віталій Шабунін: Звідки у Вас ці документи?

Олександр Корнієць: Та Опанасенко, процесуальний керівник, передав це Апеляційному суду.

Віталій Шабунін: Не було. Це брехня!

– Панове, час нашої програми вичерпаний.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG