Доступність посилання

ТОП новини

Хто і як отримує українське громадянство?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«В Адміністрації президента прекрасно розуміють, що ми всі громадяни Росії, Білорусі, та інших країн не можемо повернутись додому, бо нас там арештують»

Київ – Міністри-іноземці, журналісти та новоспечені чиновники з Росії і Грузії без проблем отримали громадянство України, оскільки вони представляють державний інтерес. Натомість багатьом бійцям з Росії та Білорусі, які захищають українську землю в лавах добровольчих батальйонів, отримати статус українського громадянина досі не вдається. В Адміністрації президента зауважують, що при правильному оформленні документів проблем не повинно виникати.

Хто і як отримує українське громадянство?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Близько 50 бійців-іноземців Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» перебувають на сьогодні на передових позиціях в АТО. За словами речника «Правого сектору» Артема Скоропадського, який сам є громадянином Росії, всі вони фактично перебувають на території України нелегально, оскільки процес отримання українського громадянства постійно затягується та є надто складним. Близько чотирьох місяців тому список бійців-іноземців надіслали до адміністрації президента для подальшого отримання громадянства, але у відповідь їм подзвонили і попросили переробити заяву.

Ми всі – громадяни Російської Федерації, Білорусі та інших країн – не можемо зараз повернутись додому. Виходить, що ми підтримуємо Україну, воюємо за Україну, а керівництво України не дає нам громадянство
Артем Скоропадський

«Думаю, в Адміністрації президента прекрасно розуміють, що ми всі – громадяни Російської Федерації, Білорусі та інших країн – не можемо зараз повернутись додому. Тут ми перебуваємо нелегально, але якщо ми повернемось, то нас там арештують на 10, 15, 20 років, тому що ми будемо вважатись найманцями та «укропами» фашистського режиму. Виходить, що ми підтримуємо Україну, воюємо за Україну, а керівництво України не дає нам громадянство», – розповідає Артем Скоропадський.

З аналогічною проблемою стикнулися й бійці добровольчого батальйону «ОУН», в лавах якого зараз воює 5 росіян, 2 білоруси і 1 кримський татарин, який є громадянином Узбекистану.

Це велика проблема. Ми постійно за це змагаємось. Хлопців вишлють до рук тирана Путіна, і там вони десь в Сибіру всі й поляжуть
Микола Коханівський

«Це велика проблема. Ми постійно за це змагаємось, пишемо в усі інстанції запити від батальйону, щоб хлопців не висилали, але загроза постійно лишається. Хлопців вишлють до рук тирана Путіна, і там вони десь в Сибіру всі й поляжуть», – каже командир батальйону Микола Коханівський.

Процедуру доцільно спростити – Сергацкова

Натомість деякі іноземці-міністри, журналісти та діячі культури змогли отримати українське громадянство з рук президента за так званою полегшеною процедурою як особи, які становлять державний інтерес для України. Серед них – голова Одеської ОДА, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, його заступник Марія Гайдар, перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе, російські журналісти Катерина Сергацкова та Володимир Федорін, кінорежисери Валерій Балаян та Крістіан Жерегі.

За словами Катерини Сергацкової, вона упродовж шести років мала намір отримати українське громадянство, але російська окупація Криму прискорила цей процес.

Я вирішила рухатись у напрямку отримання українського громадянства. Але оскільки мою роботу помітили, Адміністрація президента запропонувала мені видати українське громадянство
Катерина Сергацкова

«Коли почалася війна, Крим було анексовано, жити з моїм російським громадянством мені стало достатньо небезпечно. На мене поширювалось російське законодавство, і мене могли вивезти на територію Росії і там судити, до прикладу. Тому я вирішила рухатись у напрямку отримання українського громадянства. Але оскільки мою роботу помітили, Адміністрація президента запропонувала мені видати українське громадянство», – розповідає вона.

Утім навіть за такою процедурою документи довелось збирати півроку. На думку Катерини Сергацкової, було б добре, якби влада спростила процедурою надання громадянства, аби більше професіоналів, які хочуть працювати в Україні, могли його отримати.

Бійцям-іноземцям обіцяють спеціальний закон

В Адміністрації президента визнають, що процедура отримання громадянства є недосконалою. Проте, у порівнянні з іншими країнами, в України механізм отримання громадянства один з найпростіших.

Десь у відсотках 60 таких випадків є питання щодо оформлення цих документів
Ростислав Павленко

«Десь у відсотках 60 таких випадків є питання щодо оформлення цих документів. Оскільки їхній перелік достатньо простий, тому йдеться про те, щоб ці люди чим швидше завершили те, що вимагається від них. І уже комісія (при президентові України з питань громадянства – ред.) приймає рішення щодо прийняття цих людей до громадянства. До речі, комісія практично нікому не відмовляє», – каже заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко.

За його словами, за рік указом президента близько тисячі осіб отримали українське громадянство.

Питання надання українського громадянства розглядається завжди в індивідуальному порядку, тому про усі недоліки та перешкоди необхідно повідомляти через громадськість чи ЗМІ, аби влада могла реагувати на помилки і їх виправляти, наголошує Ростислав Павленко. Серед можливих рішень проблеми із отриманням громадянства може стати закон, за яким іноземці, пройшовши контрактну службу в Збройні сили, після її завершення зможуть подаватись на громадянство за пришвидшеною процедурою. Відповідний законопроект Верховна Рада уже розглянула в першому читанні.

Однак проблеми бійців-іноземців з «Правого сектору» такий закон не вирішує, адже їхні формування не інтегрувалися до державних силових структур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG