Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ залишається на Донбасі та називає себе єдиним джерелом об’єктивної інформації


Якщо ми замовкнемо – Україна осліпне – заступник голови моніторингової місії

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ залишається працювати на Донбасі попри підпал машин та інші перешкоди. Спостерігачі фіксують нове протистояння біля Широкина, а Україна заявляє про рекордну кількість обстрілів із дня підписання мінських угод.

ЗАВАНТАЖИТИ

Моніторингова місія ОБСЄ не піддасться на тиск та залишиться працювати на Донбасі, а підпали машин вночі 10 серпня розцінює як спробу перешкодити своїй діяльності. Про це заявив заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ.

СММ ОБСЄ: на Донбасі зросла кількість смертей і поранень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
Ми проінформували представників так званої «ДНР», що ОБСЄ засуджує будь-яке насилля, зокрема насилля проти наших цивільних спостерігачів
Александр Гуґ


«Якщо ми не зможемо доповідати з зони конфлікту, усі в Україні осліпнуть. Тому що ми єдині надаємо об’єктивну та оперативну інформацію. Ми проінформували представників так званої «ДНР», які прийшли на місце підпалу, що ОБСЄ засуджує будь-яке насилля, зокрема насилля проти наших цивільних спостерігачів. Я хочу, щоб було зрозуміло – спеціальна моніторингова місія залишається в зоні конфлікту, продовжує спостерігати та доповідати, як робить це вже півтора року», – заявив Гуґ.

Він також наголосив, що працівникам місії намагаються перешкодити іншими шляхами та відмовляються співпрацювати. Обидві сторони конфлікту не завжди пропускають спостерігачів перевірити військові позиції на наявність важкої артилерії, яку – згідно із мінськими домовленостями – мали відвести, розповідає Гуґ.

Нам заважали як отримувати сигнал з дрону, так і управляти ним. Схоже, хтось не хоче, щоб ми доповідали, що відбувається в зоні конфлікту
Александр Гуґ

12 серпня моніторингова місія вперше за два місяці використала безпілотний летальний апарат – минулого разу проти європейського безпілотника застосували радіоперешкоди. Цього разу ситуація повторилася – на північному сході та північному заході від Маріуполя.

«Нам заважали як отримувати сигнал з дрону, так і управляти ним. Схоже, хтось не хоче, щоб ми доповідали, що відбувається в зоні конфлікту», – наголосив Гуґ.

У Широкині нове загострення

Моніторингова місія також зафіксувала бої біля руїн Донецького аеропорту та на півдні зони АТО.

«Ситуація залишається напруженою на північ від Маріуполя, а також є ознаки того, що поблизу Широкина знову почалися бої. Нещодавно новою гарячою точкою стала територія між Старогнатівкою, яку контролює уряд України, та Новоласпою, яку контролює так звана «ДНР». На цій території обидві сторони звинувачують одна одну у використанні важкої зброї», – наголосив Гуґ.

За словами заступника голови місії ОБСЄ, це відповідає дійсності – важке озброєння, зокрема артилерію калібром 122-х та 152-х міліметрів, використовують обидві сторони.

Жовтневий район Донецька після обстрілів – відео з безпілотника
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00


Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, заступник голови моніторингової місії повідомив, що ситуація з чергами на пропускних пунктах через лінію припинення вогню майже не змінилася – лише в деяких місцях з’явилися туалети.

У Донецьку відновили водопостачання – ОБСЄ

Гуґ також нагадав, що моніторингова місія не лише доповідає з місця конфлікту, але й допомагає місцевим. Зокрема мешканцям кількох районів Донецька та селища Спартак, яке контролюється бойовиками, повернули водопостачання. У повному обсязі його не було з січня 2015 року.

«Цього тижня завдяки хоробрим діям робітників комунального підприємства «Вода Донбасу» ситуація змінилася. Команди ОБСЄ з Донецька та Краматорська домовилися про локальне припинення вогню, що дало комунальникам можливість відремонтувати пошкоджені ділянки труб», – заявив Олександр Гуґ, заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Україна втратила двох бійців, поранено ще десять

Кількість обстрілів у середу, 12 серпня, досягла рекорду – їх було близько 150, повідомив речник Адміністрації президента України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник. Двоє військовослужбовців загинули, десятеро отримали поранення.

Противник 15 разів застосовував реактивну артилерію на Донецькому та Луганському напрямках. Біля ключових вузлів нашої оборони бойові дії тривають безперервно
Олександр Мотузяник

«Вчора було зафіксовано рекордну кількість обстрілів з боку незаконних збройних формувань. Противник 15 разів застосовував реактивну артилерію на Донецькому та Луганському напрямках. Біля ключових вузлів нашої оборони бойові дії тривають безперервно», – наголосив у четвер Мотузяник.

Одним із поранених став боєць добровольчого підрозділу МВС «Київ-2» – він підірвався на розтяжці в Луганській області під час патрулювання. Як розповів Радіо Свобода командир підрозділу Богдан Войцеховський, це була робота диверсантів.

«Вночі був бій, ми відганяли диверсантів противника поблизу бахмутівської траси. Вранці пішли перевірити результати та знайшли місце, де вони планували ночувати – там була їжа, спальні місця. Поблизу була розтяжка, на щастя це була лише граната РГД. В місцевому госпіталі його трохи підчистили, зараз везуть в Київ. Сподіваюсь, повернеться до нас за пару місяців», – розповів Войцеховський.

Інтернет-видання сепаратистів повідомляють про обстріли Горлівки, Донецька та інших міст. Так зване «міністерство оборони» угруповання «ДНР» повідомляє про 500 снарядів, випущених по території, яку контролюють бойовики. Серед мешканців Донецька одна жінка загинула та три особи поранені, є також один поранений у Горлівці.

Одна людина загинула, трьох поранено – наслідки обстрілу в Донецьку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG