Доступність посилання

ТОП новини

Ми не збираємося залишати територію Донбасу – речник місії ОБСЄ в Україні


Що стоїть за місією ОБСЄ на Донбасі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:01 0:00

Протести були не стільки проти місії, скільки проти самого конфлікту у країні – Майкл Бацюрків

Моніторингова місія ОБСЄ працює в Україні вже понад рік. Чимало людей критично сприймають її діяльність. Дехто вважає, що ОБСЄ може постачати інформацію представникам самопроголошених «республік», оскільки у складі місії чимало росіян. Чим реально є місія ОБСЄ і яке її практичне значення для України, про це у програмі «Донбас. Реалії» говорили з прес-офіцером місії Майклом Боцюрківим.

– Чим є місія ОБСЄ, враховуючи, що в Донецьку вона фактично не змогла забезпечити власну безпеку, коли спалили чотири автомобілі?

Спеціальна моніторингової місія складається з неозброєних спостерігачів, дві третини яких зараз перебувають на території Донбасу

– Насамперед хочу сказати, що спеціальна моніторингова місія складається з неозброєних спостерігачів, дві третини яких зараз перебувають на території Донбасу. Мандат місії складається з двох головних частин. Перша – це спостереження за ситуацією з безпекою і звіт про неї. І другий пункт – це сприяння діалогу між сторонами конфлікту.

Майкл Бацюрків
Майкл Бацюрків

Ситуація з пожежею на минулих вихідних – дуже сумна подія. Справді, чотири автомобілі спалили. Наразі триває слідство. Тільки-но ми дізналися про це, то негайно вжили заходів.

Наша місія продовжує свою роботу, і ми не збираємося згортати діяльність

Незважаючи на втрату чотирьох броньованих автомобілів, наша місія продовжує свою роботу, і ми не збираємося згортати свою діяльність. Ми й надалі здійснюємо патрулювання в зоні конфлікту. Практично щодня близько 80 патрулів виїжджають на роботу.

Протести були не стільки проти діяльності місії в країні, скільки проти самого конфлікту, оскільки люди вже втомилися від нього. Ми завжди відкриті для спілкування з протестувальниками

До того ж, за два тижні до цього ми спостерігали два протести біля резиденції наших спостерігачів у Донецьку й один – у Луганську. Але ми розуміємо, що ці протести були не стільки проти діяльності місії в країні, скільки проти самого конфлікту, оскільки люди вже втомилися від нього. Склалося враження, що один із протестів був дуже добре організований. Утім, ми завжди відкриті для спілкування з протестувальниками.

– Що станеться у випадку, якщо місія ОБСЄ залишить Донецьк?

Ми не збираємося залишати територію Донецька. Втрата чотирьох броньованих автомобілів не вплинула на ефективність роботи

– Ми не збираємося залишати територію Донецька. Місія продовжує свою роботу там. Щодня десятки патрулів виїжджають на службу. І навіть втрата чотирьох броньованих автомобілів не вплинула на ефективність роботи, оскільки ми дуже швидко їх замінили.

Якщо місія припинить свою роботу на Донбасі, це буде величезною втратою, оскільки Європа втратить свої очі й вуха на окупованій території

Якщо місія залишить територію Донбасу, це буде жахливою втратою для цього регіону. Я можу навести масу прикладів, коли ми сприяли припиненню вогню, щоб ремонтні бригади могли приїхати в певне місто чи село для полагодження пошкоджених ділянок, як це було в Горлівці, Волновасі. Також я можу сказати, якщо місія припинить свою роботу на Донбасі, це буде величезною втратою, оскільки Європа втратить свої очі й вуха на окупованій території.

– Чи не бачите Ви зв'язку між підпалом і можливим проведенням «місцевих виборів» на територіях, підконтрольних «ЛНР» та «ДНР»?

– Я не хочу спекулювати цими фактами. Ми говоримо лише про те, що бачимо на власні очі. До того ж, ми доповідаємо про те, що бачимо. Місія сприяє діалогу між сторонами і проведенню ремонтних робіт.

– На окупованих територіях поширюють думку, що членами нової версії ОБСЄ з дорадчим голосом повинні стати невизнані держави пострадянського простору. Як Ви ставитеся до цієї ініціативи?

– Нещодавно ми провели соцопитування на території всієї України, включно з Донбасом, і з’ясували, що люди насправді хочуть, щоб місія продовжувала свою роботу. Спостерігається дуже високий рівень довіри населення до нас.

Дослідження також показали, що люди покладають на нас великі надії. Нам необхідно дати зрозуміти населенню те, чим ми займаємося на території Донбасу і що ми можемо робити. Потрібно донести людям безпосередньо мандат місії.

– Чому у різних сторін присутність і звіти місії викликають різну реакцію?

Люди налякані і втомилися, вони сподіваються, що наша місія допоможе вирішити конфлікт. Ми також продовжуємо спілкуватися зі сторонами для організації локального перемир'я

У будь-якому конфлікті існує різне ставлення до місії. Тим не менше, я сподіваюся, що, як показало наше соцопитування, населення дійсно хоче, щоб місія продовжувала свою діяльність. До того ж, конфлікт уже дуже затягнувся. Люди налякані і втомилися, вони сподіваються, що наша місія допоможе вирішити конфлікт. Я повторюся: що ми можемо зробити, так це сприяти діалогу між сторонами, щоб досягти деякого згоди. Ми також продовжуємо спілкуватися зі сторонами для організації локального перемир'я.

– Експерт Київського інституту євроатлантичного співробітництва Андреас Умланд стверджує, що підпал автомобілів свідчить про те, що є групи, які хотіли зриву миру. Ви бачите такі групи сьогодні в Донецьку або загалом в Україні?

Я не хочу спекулювати на тому, хто причетний до підпалу наших автомобілів. Але, тим не менш, маю сказати, що були випадки, коли траплялося втручання у нашу роботу. Утім, безпека наших спостерігачів дуже важлива для нас. Щодня ми проводимо аналіз ситуації, щоб убезпечити наших працівників на місцях.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG