Доступність посилання

ТОП новини

Затриманий на Донбасі громадянин Росії просить Путіна визнати його кадровим офіцером


Володимир Старков
Володимир Старков

Затриманий на Донбасі Володимир Старков, який називає себе майором Збройних сил Росії, звернувся до російського президента Володимира Путіна з проханням визнати його російським військовим.

«Шановний Володимире Володимировичу! Я чинний офіцер, прослужив 19 років. Я не бойовий офіцер, я чисто «паперовий», тиловий офіцер. Не знаю, як у таких ситуаціях діяти, але 19 років я все-таки якось служив у російській армії, і мене тепер не визнають, кажуть, що такого не було, такий не служив, хоча є товариші по службі, які можуть підтвердити факт, що ми служили», – йдеться у відеозверненні Старкова, яке у четвер, 13 серпня, оприлюднила СБУ.

«Перед затриманням я не став вчиняти жодного опору, оскільки знав, що офіційно переді мною немає ворога, що Україна нам війну не оголошувала. Ми Україні теж. Ми не вороги. Проти кого мені застосовувати зброю було? Тому прошу визнати, що я дійсно військовий і допомогти звідси перевестися до Росії», – зазначив Старков.

(Відео користувача YouTube Служба безпеки України)

Напередодні телеканал Euronews опублікував інтерв’ю у Володимира Старкова, взяте у київському СІЗО.​

«На момент затримання я проходив службу у Збройних силах Російської Федерації. Звання – майор. У підрозділі міста Новочеркаська. Але насправді я служив у частині 08 805 у місті Донецьк, в Україні», – сказав Старков в інтерв’ю Euronews, опублікованому у середу, 12 серпня.

(Відео користувача YouTube euronews (на русском)

Володимира Старкова заарештували 25 липня цього року на Донбасі. Вантажівку зі зброєю, у якій він перебував, затримали на пункті пропуску «Березове». Вона прямувала з Донецька до Ясного, яке контролюють сепаратисти, але заблукала і потрапила до українських військових. Старкову в Україні висунули звинувачення за статтею «тероризм».

Російська сторона наразі не підтвердила особистість Володимира Старкова.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі – зброєю і військовими. Москва це заперечує і заявляє, що на Донбасі можуть бути російські «добровольці».

У травні цього року в Луганській області після перестрілки з українськими військовими, в результаті якої один солдат української армії загинув, були затримані російські військові Євген Єрофеєв й Олександр Александров. Вони називають себе чинними бійцями спецназу збройних сил Росії. Міністерство оборони Росії підтверджує, що Єрофеєв і Александров служили в армії за контрактом, але стверджує, що до моменту затримання вони звільнилися зі служби.

За інформацією СБУ, радниками бойовиків з угруповань «ДНР» і «ЛНР» на сході України «оформлені» майже дві тисячі російських офіцерів.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

12.08.2015
Міжнародний трибунал над режимом Путіна за злочини проти України – головна мета активістів-розслідувачів

«OSINT-розвідка – це збір та аналіз інформації. Дані можуть слугувати доказами на майбутніх військових трибуналах» далі
13.08.2015
Війна на Донбасі. Ціна російських втрат

Верховний суд Росії відхилив позов журналістів і громадських діячів, які оскаржували засекречення втрат у російській армії далі
XS
SM
MD
LG