Доступність посилання

ТОП новини

Там, де стріляють, місцеві вибори радять відкласти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

ЦВК радиться з військово-цивільними адміністраціями щодо виборів на Донбасі

Київ – Порядок проведення місцевих виборів на підконтрольних українській владі територіях Луганської та Донецької областей має бути визначений найближчим часом. Центрвиборчком зажадав від військово-цивільних адміністрацій список населених пунктів, де місцеві вибори 25 жовтня 2015 року не проводитимуться, а також звернувся із відповідним проханням до Верховної Ради затвердити цей перелік. Між тим, депутати не знають, наскільки широким може бути цей перелік.

Там, де стріляють, місцеві вибори радять відкласти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Згідно із законом, місцеві вибори не відбудуться на окупованих територіях. Крім того, ЦВК може скасувати їх у зоні воєнних дій, де голосування може бути небезпечним для життя громадян. Відтак ЦВК звернулася із відповідним запитом до військово-цивільних адміністрацій. Як зазначено в документі, треба визначити окремі районні, міські, районні у містах, селищні та сільські ради Донецької та Луганської областей, де неможливо провести місцеві вибори.

Георгій Тука
Георгій Тука

Керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука обіцяє до 17 серпня підготувати відповідний список. За його словами, в тих населених пунктах, які зазнають постійних обстрілів, місцеві вибори 25 жовтня точно не відбудуться.

Також із відповідним проханням – визначити населені пункти на Донбасі, де проведення виборів неможливе через воєнні дії – ЦВК звернулася до Верховної Ради.

Повноцінний виборчий процес і політична доцільність

Олександр Черненко
Олександр Черненко

Народний депутат із фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко припускає, що парламент має затвердити відповідний перелік населених пунктів, де вибори проводити неможливо, наприкінці серпня чи на початку вересня. За його словами, «сама логіка диктує, що добре було б затвердити перелік цих територій до початку виборчого процесу, який стартує п’ятого вересня».

Утім, наразі невідомо чи йтиметься лише про прифронтову смугу, чи про ширший перелік населених пунктів.

З одного боку, треба виборцям дати право голосувати, з другого – на звільнених територіях важко забезпечити повноцінний виборчий процес із достатнім інформуванням виборців
Олександр Черненко

«Я спеціально двічі їздив у Донецьку та Луганську області вивчати це питання. У мене суперечливі враження, бо, з одного боку, треба виборцям дати право голосувати, з другого – я бачу, що на звільнених територіях важко забезпечити повноцінний виборчий процес із достатнім інформуванням виборців», – каже Олександр Черненко.

Євген Магда
Євген Магда

Політичний експерт Євген Магда припускає, що при визначенні долі виборів на Донбасі парламентарії можуть керуватися передусім міркуваннями політичної доцільності.

«Партія влади хотіла б продемонструвати наявність своєї підтримки. Але ж ми знаємо, що на Донбасі протягом більше десяти років, фактично, іншої партії, крім Партії регіонів, не було. Тому існують серйозні проблеми в цьому сенсі», – зазначає він.

У влади та активістів різне бачення виборчих перспектив

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Після ухвалення закону про місцеві вибори голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявляв, що пропонуватиме відкласти вибори в області до 2017 року. Натомість координатор громадської організації «Наш Маріуполь» Марія Подибайло дотримується іншої думки.

Вибори потрібні! Але потрібно працювати з людьми – нести їм ідеї. Не можна далі відтягувати і списувати все на війну. І так думає абсолютна більшість активної частини міста
Марія Подибайло

«Вибори потрібні! Але ж потрібно працювати з людьми – нести їм ідеї. Не можна далі відтягувати і списувати все на війну. І так думає абсолютна більшість активної частини міста», – стверджує вона.

Депутати та експерти не виключають, що у випадку дестабілізації ситуації та активізації бойових дій місцеві вибори на Донбасі можуть взагалі скасувати.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG