Доступність посилання

ТОП новини

Іловайський «котел»: робота над помилками триває


Українська армія позбувається анархії та поганого забезпечення, які відіграли фатальну роль рік тому в боях за Іловайськ – експерти і представники Міноборони

Київ – Українська армія зміцнилася і провела «роботу над помилками» упродовж року, який минув з часу Іловайської трагедії, запевняють фахівці Міноборони, які досліджують минулорічні бойові дії на сході України. Про підвищення боєздатності Збройних сил говорять і недержавні військові експерти. Між тим, частина керівників українських підрозділів, які діяли під Іловайськом, вважають, що військове керівництво повторює ті ж самі помилки. Сам Віктор Муженко такі звинувачення відкидає.

Іловайський «котел»: робота над помилками триває
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Віктор Шидлюх
Віктор Шидлюх

Наприкінці серпня рік тому на територію України вторглися чотири тисячі російських військових та близько двохсот одиниць бронетехніки, повідомив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, представник Центрального науково-дослідного інституту Збройних сил України Віктор Шидлюх.

За його словами, інформація про перехід найманців, бронетехніки та окремих військових з Росії український Генштаб мав і раніше, однак розвідка беззаперечно підтвердила введення російський військ лише 25 серпня, на другий день масового вторгнення. Російська сторона ці заяви ще не коментувала.

Міноборони: головні причини – самовільний відступ та неукріплені позиції

Віктор Шидлюх оприлюднив частину дослідження тих подій, яке завершили аналітики Міноборони, і яке містить подробиці, з яких лише зараз зняли гриф «секретно».

З 24 серпня впродовж кількох днів в Україну вторглися понад чотири тисячі російських військових – це вісім батальйонних тактичних груп Збройних сил Росії. Це ті кількості, які ми змогли точно підтвердити
Віктор Шидлюх

«З 24 серпня впродовж кількох днів в Україну вторглися понад чотири тисячі російських військових – це вісім батальйонних тактичних груп Збройних сил Росії. Кожна з них мала щонайменше 30 одиниць техніки і була посилена великою кількістю танків. Це ті кількості, які ми змогли точно підтвердити. Скільки насправді російських вояків перейшло тоді наш кордон – знають лише в Генштабі Росії», – підсумовує Віктор Шидлюх.

До цього вторгнення, за даними Шидлюха, кількість українських військових в зоні АТО становила 30 тисяч, і співвідношення з супротивником було один до одного. Після введення додаткових російських підрозділів на кількох ділянках фронту баланс сил різко змінився на користь супротивника, пояснює він.

Причиною оточення та кількох сотень смертей в Іловайському котлі Шидлюх називає передовсім самовільний відступ окремих підрозділів і недостатньо укріплені опорні пункти, меншою мірою – недостатнє технічне забезпечення.

Українська армія, маючи як негативний досвід Іловайська, так і успішних операцій, скористалася перемир’ям для підвищення боєздатності, і нині успішно стримує переважаючі сили супротивника та є одною з найпотужніших армій в Європі, переконаний радник начальника Генштабу Руслан Кавацюк.

Армію, яка була рік тому, і яка є зараз – важко порівнювати, бо це дві різні армії. На початку в АТО було близько двох тисяч вояків, які могли виконувати завдання в цій операції. Зараз в зоні АТО – понад 60 тисяч професійних військових.
Руслан Кавацюк

«Армію, яка була рік тому, і яка є зараз – важко порівнювати, бо це дві різні армії. Докорінно змінився і досвід вояків, і матеріальне забезпечення, і озброєння. Прикладом є недавні успішні операції у Мар’їнці та Старогнатівці. На початку в АТО було близько двох тисяч вояків, які могли виконувати завдання в цій операції. Зараз в зоні АТО – понад 60 тисяч професійних військових».

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

В українській армії залишаються серйозні проблеми, зокрема – факти алкоголізму серед вояків під час затишші на фронті. Визнає військовий експерт, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Однак в цілому він підтримує думку про те, що Збройні сили України змогли поліпшити свою боєздатність за час українсько-російського конфлікту.

Загалом бойовий дух, підготовка, забезпечення, координацію, зв’язок – на вищому рівні. Події річної давнини стали можливими через погану координацію та озброєння. І ніде правди діти – партизанщину
Ігор Семиволос

«Загалом бойовий дух, підготовка, забезпечення, координацію, зв’язок – на вищому рівні. Події річної давнини стали можливими через погану координацію та озброєння. І ніде правди діти – партизанщину. Не можемо сказати, що всі проблеми української армії зараз вирішені. Але бачимо, що Збройні сили розвиваються правильним шляхом, до стандартів НАТО».

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Зі свого боку, депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко, колишній командир батальйону «Донбас» і учасник боїв за Іловайськ вважає, що військове керівництво приховує подробиці поразок річної давнини і не враховує помилок.

Результати парламентської комісії по Іловайську засвідчили: всі помилки керівництво Генштабу повторило в Донецькому аеропорту, в Дебальцеві
Семен Семенченко

«Результати парламентської комісії по Іловайську засвідчили: всі помилки керівництво Генштабу повторило в Донецькому аеропорту, в Дебальцеві. І зараз ми змушені робити заяви про те, що в Широкині замінюють боєздатні частині, хоча в РНБО підтверджують підготовку Росії до наступу в цьому напрямку. Тому я роблю висновки, що це не помилки, а систематичні дії групи осіб», – сказав Семенченко.

Між тим начальник Генштабу Віктор Муженко подібні звинувачення відкидає. Як він заявив в інтерв’ю виданню «Новое время», рік тому українська армія діяла адекватно, однак мала недостатні ресурси та боєздатність. Водночас, за його словами, пряме російське вторгнення 24 серпня стало для Генштабу несподіванкою. Нині ж, за його словами, українські Збройні сили наростили свою потужність і готові протидіяти навіть повномасштабному вторгненню військ Росії.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG