Доступність посилання

ТОП новини

Контрактна армія Україні не по кишені, але кошти на ЗСУ можна оптимізувати – економіст


Українські солдати під час підготовки на військовому полігоні поблизу Житомира, 11 серпня 2015 року (©Shutterstock)
Українські солдати під час підготовки на військовому полігоні поблизу Житомира, 11 серпня 2015 року (©Shutterstock)

17 серпня завершується чергова хвиля мобілізації до українського війська

Київ – 17 серпня завершується чергова хвиля мобілізації до українського війська. Контрактна армія Україні зараз не по кишені, бо за нинішньої чисельності війська (250 тисяч осіб) бракує коштів на значне збільшення зарплат. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Олександр Жолудь. Водночас він зауважив: не можна державі платити пиякам-«аватарам», решті таких мобілізованих, яких ще й взувають, одягають, годують. Адже вони є тягарем для мотивованих бійців. Краще за ці гроші збільшити оклади справжніх воїнів, вважає Олександр Жолудь.

– Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що «ми не такі багаті, щоб не мати професійної армії». А радник міністра оборони Юрій Бірюков зазначив, що на утримання контрактної армії на рік треба понад сто мільярдів гривень.

Олександр Жолудь
Олександр Жолудь

– Із тих 40 мільярдів гривень, які виділені на оборону, в нас 20 мільярдів ідуть саме на зарплату військовослужбовцям, інші 20 мільярдів ідуть на відновлення техніки, виробництво нової техніки, пошиття форми для солдатів тощо. Якщо хочемо мати контрактну армію, маємо забезпечити належний рівень зарплат. А це означає, що замість 20 мільярдів на рік нам потрібно було б у рази більшу суму (якщо умовно підвищувати в 4 рази, то треба 80 мільярдів, наприклад). Додаткові кошти на армію можливі, якщо ми скорочуємо якісь інші видатки держбюджету, якщо ми погоджуємося, що можемо ще затягнути паски, або якщо підвищуємо податки. Тоді дійсно зможемо збільшити зарплати настільки, щоб вони зацікавлювали людей, щоб вони могли йти на військові дії.

– І українська армія, яка формується саме нинішнім чином, здатна протистояти армії Росії, що фінансується в рази більше?

Тому нам треба саме ставити питання: як найшвидше стати членом якогось військового союзу, що може протистояти Російській Федерації. На сьогодні із наявних військових союзів – це НАТО
Олександр Жолудь

– Якщо Росія, дійсно, буде робити так, як у серпні минулого року, коли деякі російські підрозділи перейшли український кордон і коли Україна протистояла цим російським підрозділам, самотужки буде набагато важче протистояти. На жаль. Тому нам треба саме ставити питання: як найшвидше стати членом якогось військового союзу, що може протистояти Російській Федерації. На сьогодні із наявних військових союзів – це НАТО.

– Але вступ до НАТО – процес тривалий, і навіть деякі західні партнери України не дуже оптимістичні щодо позитивного результату. А Володимир Путін уже діє і відступати в питанні Донбасу нікуди не збирається.

Дуже добре було б, якби ми, наприклад, скоротили наявний призов (припустімо, 20%), але відсіяли тих самих «аватарів», деяких психічно хворих, наркоманів і тих, хто відсидів
Олександр Жолудь

– Дуже добре було б, якби ми, наприклад, скоротили наявний призов (припустімо, 20%), але відсіяли тих самих «аватарів», деяких психічно хворих, наркоманів і тих, хто відсидів (все це є, на жаль, хоча, на щастя, це поодинокі випадки). Але в цілому, безумовно, без цих людей в армії було б набагато краще. Роздування на сьогоднішній день штатів армії – неправильний крок. Набагато краще мати меншу, але професійнішу армію. Навіть якщо вона з призову збирається, то, принаймні, з людей, які дійсно будуть служити.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG