Доступність посилання

ТОП новини

Президентський обід за сімома замками


Президент України Петро Порошенко обідає на Яворівському полігоні 20 квітня 2015 року разом з українськими та американськими військовими. Типовий обід президента, як і решта даних, які стосуються його обслуговування, залишаються таємницею від платників податків
Президент України Петро Порошенко обідає на Яворівському полігоні 20 квітня 2015 року разом з українськими та американськими військовими. Типовий обід президента, як і решта даних, які стосуються його обслуговування, залишаються таємницею від платників податків

Як витрачається понад мільярд гривень на рік, що закладений у бюджеті на президента і його оточення, залишається таємницею, яку охороняють вартові з Державного управління справами

Коли до президента України Петра Порошенка цього літа завітав президент Європарламенту Мартін Шульц, то чим він частував свого гостя і що вони пили? Чи є в меню малина по 670 гривень, як за часів Віктора Януковича? Як взагалі витрачаються гроші у владних кабінетах на Банковій? Чи мають знати ці відповіді українці, які сплачують немалі рахунки, що можуть сягнути 1,16 мільярда гривень цього року?

Державне управління справами (ДУС), яке організовує побут президента, вважає, що всіх цих подробиць не треба знати українцям, навіть якщо вони цього року витрачають на утримання президента на 132,2 мільйона гривень більше, ніж минулого.

Це означає, що чиновники можуть витрачати гроші непрозоро. Лише на президентську їжу цього року заплановано витратити понад 20 мільйонів гривень, але деталі навіть щодо цієї маленької частини бюджетних витрат залишаються таємницею.

Проблеми з алкоголем

У другому півріччі 2015 року одне з дочірніх підприємств ДУС планує закупити алкоголь, шоколад, ковбаси та інші ласощі для високопосадовців на суму в понад 12,8 мільйона гривень. Тільки міцного алкоголю купують 17 тисяч 754 пляшки. Це, зокрема, коньяки найдорожчої категорії VSOP та віски 12-річної витримки – загалом список напоїв складає сім сторінок. Все це купується в той час, коли волонтери досі везуть харчі на Донбас.

Після публікації цих даних 7 липня у проекті #Точно на Радіо Свобода, ДУС попросив спростувати інформацію. Але не через недостовірну кількість пляшок алкоголю, а через те, що, мовляв, напої будуть пити не тільки президент і його гості, а й Рада національної безпеки та оборони, Кабмін тощо. Також журналістам пояснили, що всі витрати планують здійснити за гроші, отримані з комерційної діяльності.

«Обслуговування офіційних протокольних заходів, фінансування яких передбачене відповідними статтями Державного бюджету України за участю... офіційних осіб складають менше ніж 10% від цієї кількості (заходів, які організовує ДП «Гарант-Сервіс»), – написала у своєму листі Оксана Гайдаєнко, генеральний директор дочірнього підприємства ДУС.

Втім, більшість закупівель ДУСу є в зоні підвищеного корупційного ризику, бо громадськість їх не зможе проконтролювати, попереджають експерти.

«У таких торгах, звичайно, є корупційні ризики, як і в будь-якій іншій фактичній монополії, – застерігає голова антикорупційної організації Transparency International Україна Андрій Марусов. – Вочевидь, вимоги безпеки є пріоритетними для чиновників, оскільки інші вимоги – санепідеміологічні, технічні та інші – в теорії можуть задовольнити й інші виробники».

Провал Березенка

ДУС діє через низку державних дочірніх підприємств. Наприклад, ДП «Гарант-Сервіс» годує перших осіб держави, а ДАП «Україна» організовує повітряні рейси. Загалом ДУСу підконтрольні понад 60 державних структур різної організаційної форми, за словами його очільника Сергія Березенка, якого 25 липня обрали до Верховної Ради в Чернігові в 205-му окрузі, попри скандали з підкупом виборців.

За часів президентства Віктора Януковича підприємство було сумнозвісно відоме своєю закритістю від суспільства, а його голова, як виявилося з документів проекту YanukovychLeaks, був одним із основних гравців, через якого Янукович прокручував схеми із заволодіння землею та майном.

За 30-річного Березенка реформ у ДУСі не сталося, хоча він говорив, що ця величезна машина має перетворитись на компактний офіс президента. Він також писав у блозі майже рік тому, що першим принципом реформування ДУС має бути «відкритість та звітність».

Ще в липні Радіо Свобода звернулося до прес-служби АПУ, аби від імені гаранта пояснили, чому ДУС досі не стала відкритим офісом та чому чиновники ДУС приховують меню Порошенка, але поки що відповіді не отримала.

Підприємство зберегло всі свої численні непрофільні активи, від розкішних державних дач під Києвом, до відомчого горілчаного заводу та потужностей з виробництва ковбас.

Конкурси на вибір постачальників продуктів та послуг для президента також залишились непрозорими та ексклюзивними. Виграють їхні старі знайомі – наприклад, той же ДП «Гарант-Сервіс». Намагання домогтися підзвітності від цих монополій викликають їхній опір та обурення.

Як купують їжу для президента

Протягом першого півріччя 2015 року ДУС та його дочірнє авіапідприємство «Україна» провели схожі тендери для закупівлі послуг із організації харчування. З єдиною різницею – ДУС має нагодувати чиновників на Банковій, тобто в самій Адміністрації президента. А ДАП «Україна» – в аеропортах під час перельотів. В обох випадках договори були підписані з ДП «Гарант-Сервіс», без жодної конкурсної процедури.

За харчування на Банковій ДУС витратить до кінця року 1,7 мільйона гривень. ДАП «Україна» – ще 2,5 мільйони гривень. Для порівняння, ту ж суму в 4,2 мільйона гривень Міністерство оборони змогло б одноразово видати на сніданок по банці консервів 215 тисячам солдатів.

В обох випадках неконкурентну процедуру вибору постачальників чиновники ДУС обґрунтували тим, що тільки «Гарант» може дотриматися державного протоколу, тобто всіх правил обслуговування президента і його гостей, та має великий досвід.

У той же час, Міністерство закордонних справ вважає, що все ж таки існують компанії, здатні, як і«Гарант-сервіс», надавати всі послуги, дотримуючись вимог безпеки та протоколу. У червні 2014 року, вже за нової влади, МЗС провів тендер на організацію фуршетів для іноземних організацій. На конкурсі перемогло Київське агентство повітряних сполучень «КИЙ АВІА», яке отримало від держави контракт на 1 мільйон гривень.

Неконкурсні тендери – саме такі, які провів ДУС – мають свою специфіку. Замовник має право не публікувати інформацію про послуги, які купує. Цим клерки ДУС постійно користувалися за президенства Віктора Януковича. Тепер, як виглядає, за президента Петра Порошенка практика утаємниченості триває.

На запит Радіо Свобода з проханням надати перелік товарів та послуг для президента, заступник керівника ДУС Сергій Борзов роз’яснив, що, згідно з умовами договору, меню Порошенка та інших високопосадовців – конфіденційна інформація. Крім того, ДУС надав таким меню статус службових документів – хоча за законом службовою може називатися лише внутрішньовідомча кореспонденція, доповідні записки, якщо вони пов’язані з розробкою напряму діяльності установи чи здійсненням контрольних функцій органами державної влади. Або якщо інформація зібрана в процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни.

Причиною такої утаємниченості ДУС можуть бути різноманітні казуси навколо тих, хто обслуговує президента. Наприклад, більше року тому ДП «Гарант-Сервіс» опинився в центрі скандалу після того, як стало відомо, що в квітні це підприємство підписало договір на постачання, зокрема, ягнятини по 542,86 гривні за кілограм. За часом цей контракт збігся із анексією Криму та початком бойових дії на Донбасі на тлі спорожнілого бюджету.

У той же час, закон про доступ до публічної інформації чітко визнає право платників податків на інформацію про будь-які бюджетні витрати: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у том у числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

ДУС тримається за секрети міцніше, ніж Кабмін

Схоже, що ДУС – компанія з обслуговування перших осіб, яка вперто намагається триматися за свої секрети. Наприклад, інша державна компанія, що обслуговує Кабінет міністрів, видається відкритішою – принаймні не ховає, що їдять її клієнти та скільки це коштує.

У травні цього року Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабміну, який годує міністрів та їхніх гостей, підписав договір з ДП «Гарант-Сервісом» на послуги з організації харчування під час заходів за участю керівництва держави до 2015 року загальною сумою 429,2 тисячі гривень.

На противагу колегам з ДУС, Господарсько-фінансовий департамент надав меню без проблем та показав, що їсть прем’єр-міністр та його гості – принаймні частково, без уточнення, які напої вживали, крім туманного формулювання «за протоколом».

У вересні почнеться життя «по-новому»?

Експерт з доступу до публічної інформації київського Центру політичних студій та аналітики Дар’я Слизьконіс вважає дії чиновників із утаємничення інформації про їжу протиправними. За її словами, українським законом чітко встановлена вимога, за якої не може бути обмеженим доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами.

Закони України стоять на захисті фундаментального права платників податків на інформацію про державні витрати. І немає різниці, чи це витрати Жмеринського управління освіти, чи Адміністрації президента
Дар’я Слизьконіс

«Закони України стоять на захисті фундаментального права платників податків на інформацію про державні витрати. І немає різниці, чи це витрати Жмеринського управління освіти, чи Адміністрації президента. Стаття 6 закону про доступ безальтернативно визначає, що бюджетні видатки – це публічна інформація. Тому будь-які інші тлумачення чиновників – це самоуправство», – наголошує Слизьконіс.

Однак «Гарант-сервіс» наполягає, що може тримати свою діяльність у секреті – хоча б через те, що частина її є комерційною.

«Засновником послуг ДП «Гарант-Сервіс» може виступити будь-яка фізична або юридична особа. Користувачами послуг ДП «Гарант-Сервіс» є практично всі посольства іноземних країн, розташовані в Києві», – написала генеральний директор Оксана Гайдаєнко в листі до Радіо Свобода.

Однак, для яких саме посольств, відмовилися повідомляти. Радіо Свобода, за допомогою «Європейської правди», провело бліц-опитування низки посольств. Хоча вибірка була невелика, вона включала посольства, які часто проводять публічні заходи – в тому числі посольства США, Канади, Євросоюзу, Швеції та інші. Тільки одне з них, посольство Канади, відповіло, що замовляло в ДП «Гарант-Сервіс» обід у вигляді шведського столу – але це було ще в 2009 році.

Експерта з бюджетної політики Реанімаційного пакету реформ Віктора Мазярчука бентежить позиція державного підприємства із засекречування власної діяльності. Експерт закликає чиновників уже зараз працювати за новими стандартами відкритості з громадянами. Він нагадує, що у березні президент України підписав закон про використання публічних фінансів, відповідно до якого вже у вересні цього року всі державні підприємства повинні оприлюднювати копії власних договорів на єдиному урядовому порталі.

Інформація про кошти державних підприємств апріорі не може бути закритою
Віктор Мазярчук

«Інформація про кошти державних підприємств апріорі не може бути закритою, – переконаний Віктор Мазярчук. – Держава є засновником підприємства і відповідно кошти даного підприємства є також державними (кошти платників податків)».

  • Зображення 16x9

    Гліб Канєвський

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Співавтор проекту #ТОЧНО. Народився в 1989 році в м. Олександрія на Кіровоградщині. Випускник першої програми "Good Governance" Львівської бізнес-школи. Експерт з питань антикорупційної політики Центру політичних студій та аналітики. Працював колумністом низки українських видань.  Спеціалізується на висвітленні проблем корупції та ефективного державного управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG