Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти викорінюють пам’ять про Голодомор та репресії


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Демонтуючи українські пам’ятники, «ДНР» демонструє підкреслену лояльність до Росії – експерти

Ватажки угруповання «ДНР» вирішили демонтувати пам’ятники жертвам політичних репресій та Голодомору в місті Сніжному. Як зазначають українські експерти, таке рішення є реакцією сепаратистів на процес декомунізації в Україні, а також продиктоване бажанням слідувати російській ідеологічній доктрині. Натомість самі сепаратисти пояснюють свою ініціативу «відновленням історичної справедливості».

Сепаратисти викорінюють пам’ять про Голодомор та репресії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Рішення про демонтаж пам’ятників ухвалила так звана «Народна рада» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Як зазначив один із ініціаторів такого рішення Валерій Скороходов, громада Сніжного не давала згоди на їх встановлення, а також пояснив необхідність демонтажу «відновленням історичної справедливості».

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович називає дії сепаратистів спрямованими на відновлення радянської ідеології, яка заперечувала ці злочини.

Це ще й вплив Росії, яка дуже нервово реагує на пам’ять про Голодомор
Володимир В’ятрович

«З іншого боку, це ще й вплив Росії, яка дуже нервово реагує на пам’ять про Голодомор. Відповідно, це робиться для того, щоби продемонструвати свою підкреслену лояльність до Росії», – додає він.

Оскільки режим Путіна багато в чому повторює політику Сталіна, то на догоду Росії це рішення й ухвалили
Сергій Гармаш

Головний редактор інтернет-видання «ОстроВ», яке пише про Донбас, Сергій Гармаш вважає таке рішення сепаратистів насамперед їхньою реакцією на процес декомунізації в Україні і, зокрема – на демонтаж пам’ятників Леніну. Також експерт зазначає, що сепаратисти намагаються йти у фарватері офіційної російської ідеології.

«Оскільки режим Путіна багато в чому повторює політику Сталіна, то на догоду Росії це рішення й ухвалили», – припускає він.

У березні хвалилися, що «не зносять пам’ятники», у травні – демонтували Стуса

Водночас, за словами експерта, лідери сепаратистів намагаються позиціонувати свої дії не як боротьбу проти України, а як боротьбу проти хибно обраного українським керівництвом курсу. Зокрема, в угрупованні «ДНР» визнали українську мову як «другу державну», а в березні цього року очільники сепаратистів на чолі із Олександром Захарченком покладали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку в Донецьку. При цьому так званий «міністр освіти та науки» угруповання «ДНР» Ігор Костенюк зазначив із цього приводу, що твори поета мають світове значення. За його словами, Шевченко «зробив внесок у світову літературу, у світовий культурний простір – і Російської Федерації, і Російської Імперії, і України», – наголосив він.

Тоді ж керівник організації «Молода республіка» Сергій Кондринський наголосив, що «в «ДНР» не зносять пам’ятники». Однак через два місяці сепаратисти в Донецьку демонтували барельєф українському поету та дисиденту Василю Стусу, який був розміщений на будівлі філологічного факультету Донецького національного університету. А тепер ініціювали демонтаж пам’ятних знаків жертвам Голодомору та політичних репресій.

Як зазначає Сергій Гармаш, подібні дії, вірогідно, санкціоновані російськими кураторами сепаратистів.

Ідуть повністю у фарватері Росії та позиціонують себе як частина Росії
Сергій Кондринський

«Російський вплив там визначальний в усьому, в тому числі – в ідеології. Невдовзі там будуть виключно російські підручники і навчальна програма. І зараз ведуться переговори, щоби російські паспорти там роздавали. Вони цього не приховують: ідуть повністю у фарватері Росії та позиціонують себе як частина Росії», – розповідає експерт.

Голодомор мало зачепив промислові райони Донбасу, ба навіть багато селян рятувалися тут від штучного голоду. Однак, як зазначає Володимир В’ятрович, Голодомор є загальноукраїнською трагедією, пам’ять про яку об’єднує всіх українців.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG