Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк. Знову стріляють із «Градів» із самого міста


Якби ми спали в одній кімнаті, то всі б загинули – господар зруйнованого будинку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Якби ми спали в одній кімнаті, то всі б загинули – господар зруйнованого будинку

Кожного дня з’являється новина про одну, дві чи три людини, які не пережили ночі, та 5, 7 або 10 осіб поранених

Протягом останніх днів інтенсивність артилерійських обстрілів та кількість жертв у Донецьку помітно зросла. Мешканці околиць міста порівнюють ситуацію з тією, яка була взимку, коли тривали запеклі бої за Донецький аеропорт.

Набережна, центр міста. Біля ріки Калмюс люди гуляють як завжди. Побачиш тут кого завгодно – модних жінок із маленькими собачками, гламурних чоловіків, звичайних мешканців Донецька. Часом можна помітити молодого хлопця в камуфляжі, який гуляє зі своєю дівчиною. Багато хто п’є алкоголь. Майже все так як раніше. Навіть людей в останні місяці стало більше. Багато хто повернувся, бо думав, що кінець війни вже близько.

Артилерію чути набагато голосніше

Врешті чутно «Град». «О, дивись», – каже хтось і піднімається з лавочки, щоб розгледіти ракети. Нічого не видно. Люди сідають на свої місця і повертаються до своїх справ. Інші люди дивляться в той бік, звідки чути звук.

Якщо раніше можна було майже повністю ігнорувати те, що відбувається на околицях міста, то тепер вже важко. Раніше часто не було зрозуміло, звідки вилітають ракети. Тепер вони настільки близько до центральних частин міста, що треба дуже сильно старатися, щоб не впізнати, коли снаряди вилітають з міста (особливо як ось на вихідні пакет із «Граду»). Так само важко не розпізнати, коли щось прилітає неподалік від тебе і чути цей суворий звук розриву снаряду.

Після нічних обстрілів у Донецьку загинуло двоє людей, десятеро поранено
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Хоч артилерія починає працювати набагато раніше, однак «серйозно» все починається після 21:00. Тоді все стріляє, наскільки є сил. В неділю вночі чутно було щонайменше сім «градів», багато гаубиць та мінометів. А дещо раніше все почалося зі стрілянини з зенітних установок та безпілотників.​

«Тотальний обстріл»

Важко не помітити також, коли кожного дня з’являється новина про одну, дві чи три людини, які не пережили ночі, та 5, 7 або 10 осіб, які найближчим часом залишаться в лікарнях із осколковими пораненнями. А десятки сімей залишаються без домівок. Тільки в неділю нарахували 43 зруйнованих будинки.

А вночі в неділю молодий чоловік, якому 20 років або трішки більше, повертався додому. Можливо, він почув снаряд, хотів сховатися, але не вдалося… Залишилася калюжа крові і сліди по осколках. «Обстріл цього району був тотальний. Від зими це був найбільший», – каже Тетяна. Вона власник крамниці, біля якої розірвався цей снаряд, котрий вбив молодого чоловіка, а до цього зруйнував вщент її бізнес. «Таке враження, що перемир’я нема. Все знову вернулося», – додає Тетяна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG