Доступність посилання

ТОП новини

Нічне затишшя у Донецьку


Донецьк, 18 липня 2015 року
Донецьк, 18 липня 2015 року

Хоч конфлікт на околицях Донецька загострився декілька днів тому, але, здається, вже всі забули, що колись було спокійно

Донецьк – Ніч на вівторок, 18 серпня, в окупованому місті минула несподівано тихо, спокій порушували лише поодинокі залпи артилерії. Це стало чи не найбільшою несподіванкою для всіх: часом тиша буває страшнішою за стрілянину, бо не знаєш чого очікувати, кажуть місцеві мешканці. У прес-центрі АТО також повідомляють про зменшення кількості обстрілів минулої ночі.

Крім декількох головних вулиць Донецька увечері, можна зустріти дуже мало людей. Зрідка можна також натрапити на озброєний патруль, який перевіряє, чи все спокійно.

На лавках біля «Донбас Арени» чутно сміх та музику, яку хтось вмикає з мобільного телефону. Молоді люди розважаються. Хтось бігає для підтримання своєї фізичної форми. Інші просто гуляють. Раптом лунає кілька пострілів і голоси замовкають. Всі розходяться, бо знають, чим це може закінчитися. Останні кілька днів це так і починалося: спершу два-три постріли, а далі вже не зупинити. Могло їх бути п'ятдесят і більше. У таких випадках, як свідчить практика, краще бути в безпечному місці, щоб не долучитися до списків мертвих та важко поранених.

Встигнути до комендантської години

З наближенням комендантської години, яка починається о 23-ій, порожніє майже все місто, бо потрапити на ніч за ґрати нікому не хочеться. Мешканці роз’їжджаються по домівках, спокійно чекаючи на останні тролейбуси та трамваї.

Після десятої вечора вже важко зловити таксі, особливо коли живеш подалі від центру. «Немає вільних машин», – каже диспетчерка по телефону, хоча таксі постійно курсують вулицею Артема. Якщо раніше таксі вільно могло їздити по Донецьку всю ніч, то тепер такого вже немає.

Після 23-ї години на вулицях міста рух завмирає, час від часу чути гуркіт якихось вантажівок, ймовірно військових, яких в останні дні значно побільшало. Під прикриттям з брезенту перевозлять невідомо що. Часом хтось каже, що чув як їхали танки.

Короткий відпочинок

Найбільш несподіваною ця відносно спокійна ніч стала для мешканців північних та західних околиць Донецька, які щоночі мало не автоматично спускаються в свої підвали. Хоча слід зазначити, ця ніч не була зовсім спокійною, бо все ж таки до обстрілів доходило і їхні районі від цього постраждали. Зранку вони перевіряють що і до кого прилітало.

Та все ж після декількох днів важких артилеріських сутичок ця ніч була для них перепочинком. «Це все ще на довго», – має на увазі конфлікт в Донбасі Ігор з Донецька, коли це каже хитає головою. Його думку поділяє багато інших мешканців. Тому перед продовженням короткий відпочинок всім їм знадобиться.

Прес-центр АТО також повідомляє про суттєве зменшення кількості обстрілів українських позицій на Донбасі у вечірні години 17 серпня і вночі 18 серпня. Поодинокі провокації з боку сепаратистів на Донецькому напрямку переважно фіксувалися із застосуванням стрілецької зброї.

На цю ж тему:

17.08.2015
Донецьк. Знову стріляють із «Градів» із самого міста

Кожного дня з’являється новина про одну, дві чи три людини, які не пережили ночі, та 5, 7 або 10 осіб поранених далі

17.08.2015
Після нічних обстрілів у Донецьку загинуло двоє людей, десятеро поранено

У ніч із 16 на 17 серпня північні й західні частини Донецька знову були обстріляні далі
17.08.2015
Сепаратисти викорінюють пам’ять про Голодомор та репресії

Демонтуючи українські пам’ятники, «ДНР» демонструє підкреслену лояльність до Росії – експерти далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG