Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на воду можуть знову зрости


Водоканали закликають владу напередодні зими законодавчо захистити їх від вимикання світла та підвищити тариф на воду

Андрій Прокопенко

Київ – Уся водопровідна мережа в Україні застаріла і потребує відновлення, повідомив заступник міністра регіонального розвитку Едуард Кругляк. НКРЕ та водоканали наполягають, що потрібно підвищувати тариф на водопостачання. Між тим, експерти стверджують: замість того, щоб дозволяти монополістам диктувати ціну, потрібно розвивати ОСББ, аби громада будинків могла обирати собі постачальників.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та комунального господарства Едуард Кругляк повідомив, що до жовтня майже всі водоканали будуть з технічної точки зору на 100% готові до зими. Тобто підприємства працюватимуть у звичайному режимі, будучи завжди готові до можливих надзвичайних ситуацій.

Але, як зазначає міністр, у водоканалах держави існує безліч проблем, як місцевих, так і глобальних. Зокрема, до зими підприємства повинні готуватись за власні кошти і кошти місцевого бюджету, які не закладені у тариф на воду.

Едуард Кругляк
Едуард Кругляк

«Сьогодні гостро стоїть питання заміни мережі водопровідно-каналізаційного господарства, яка була прокладена ще в 60-80-ті роки. Це мільярди гривень. За нашими оцінками житлово-комунального господарства, для того, щоб усі водоканали і «тепловики» відповідали європейським стандартам, потрібно близько трильйона гривень», – сказав заступник міністра.

Певні зрушення вже є: за словами Кругляка, відбулася зустріч урядовців з представниками Світового банку, на якій пообіцяли виділити 772 мільйони доларів на державні програми. В цих програмах задіють 26 водоканалів різних міст України, яким профінансують реконструкцію чи капітальні ремонти очисних споруд і каналізацій. За словами посадовця, великі кошти заплановані на заміну цілих мереж водоканалів.

Та найбільша проблема, з якою можуть стикнутися водоканали взимку, – це можливі віялові відключення електроенергії, каже Едуард Кругляк. Тому наразі стоїть завдання не допустити тимчасових відключень від струму водопостачальників: «Зараз ми розглядаємо конкретно з енергетиками можливі наслідки віялових відключень. Такі побоювання є, але на місцях з обленерго це питання вже обговорюється, і розроблюються схеми відключень, щоб цей процес не торкнувся водопровідно-каналізаційного господарства», – заспокоює посадовець.

Ольга Бабій
Ольга Бабій
Об'єкти водопостачання мають «вимикатися» останніми. Якщо при низьких температурах в місті припиниться подача води, ми фактично залишаємо людей без теплопостачання
Ольга Бабій

Директор підприємства «Білоцерківвода» Ольга Бабій закликає і урядовців, і НКРЕ напередодні зими законодавчо захистити водоканали від вимикання світла: «Всі об'єкти водопостачання за будь-яких обставин мають бути введені в екологічну броню, мають бути захищені від енергетики і мають «вимикатися» останніми. Якщо при низьких температурах в місті припиниться подача води, ми фактично залишаємо людей без теплопостачання», – наголошує керівник.

Тариф на воду знову підвищать?

Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕ) Руслан Машляківський вважає, що така скрутна ситуація з водоканалами сталася через низькі тарифи на воду, мовляв, сьогодні вода для населення коштує дешевше економічно обґрунтованої ціни.

Руслан Машляківський
Руслан Машляківський

Державний службовець каже, що через «місцевий популізм» водоканали сьогодні не мають змоги працювати на прибуток, через що не можуть в повному обсязі себе забезпечувати і відновлювати свою мережу.

Ціни були сформовані відповідно до собівартості: 35% вартість електричної енергії, 35% заробітної плати, амортизація порядка 10% та інші витрати
Руслан Машляківський

«Зараз, щоб не допустити різкого зростання тарифів для наших споживачів, ціни були сформовані відповідно до собівартості: 35% вартість електричної енергії, 35% заробітної плати, амортизація порядка 10% та інші витрати», – розповідає представник НКРЕ сьогоднішній механізм формування тарифу на воду.

Проте, посадовець анонсує, що наразі НКРЕ головним своїм завданням поставила підвищення тарифу на воду: «Наступне завдання, яке ми поставили перед собою, приводити водоканали до економічно обґрунтованих тарифів, які б давали можливість вкладати кошти у реконструкцію цих мереж, для того, щоб в подальшому забезпечити якісні послуги для наших дітей і онуків», – каже Машляківський.

Посадовець повідомив про зменшення реалізація води постачальником, зокрема через те, що споживачі почали економити на цьому ресурсі. За словами «регулятора», це теж являється однією з причин недофінансування водоканалів: «Цьому є дві причини: понад нормативні втрати води, які не враховані в тарифі, і, наші споживачі зі зростанням тарифу почали економити. Це питання серйозне – недоотримання виручки», – звертає увагу представник НКРЕ.

Водоканали агітують за підвищення тарифів

Андрій Білик
Андрій Білик

Генеральний директор «Київводоканалу» Андрій Білик запевняє, що підвищення тарифу на воду позитивно вплинуло на розвиток самого підприємства. Проте вважає, що ціна на воду й надалі повинна зростати з кожним підвищенням ціни на електроенергію.

Ми хочемо, щоб був запроваджений механізм індексації тарифу на послуги водопостачання з тарифом на електроенергію, оскільки він є ключовим
Андрій Білик

«Всі технічні проблеми системи водопостачання, на жаль, залишаються на плечах самого водоканалу. Тариф дійсно змінився, і за останні півтори роки підприємство може більш-менш стабільно прогнозувати свій кошторис витрат і, дотримуючись структури тарифу, не тільки виживати, а й планувати надалі. Та ці позитивні зміни не мають системного характеру. Наприклад, підвищення тарифу на електроенергію, яке відбувається більш частими ривками, – пояснює Білик. – Ми хочемо, щоб був запроваджений механізм індексації тарифу на послуги водопостачання з тарифом на електроенергію, оскільки він є ключовим».

Треба змінювати правила гри – експерт

Юрій Жерліцин
Юрій Жерліцин

Президент Української асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» Юрій Жерліцин стверджує: замість того, щоб дозволяти монополістам диктувати ціну, потрібно розвивати ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

У нас є закон, який природних монополістів – водоканали – завів аж до будинків, у квартири. Але немає жодної держави у Європі, яка б мала таку практику
Юрій Жерліцин

«У нас є закон, який виник не без участі деяких державних органів, який природних монополістів – водоканали – завів аж до будинків, у квартири. Але немає жодної держави у Європі, яка б мала таку практику: там це покладено на громаду багатоквартирного будинку. І немає ніяких проблем», – запевняє Жерліцин.

Експерт порадив посадовцям змінювати правила гри, щоб колективи водоканалів могли творчо підійти до своєї роботи.

З початком зими 2014 року в Україні почалися віялові відключення електроенергії. Національна компанія «Укренерго» з 1 грудня склала графік аварійних відключень по всій країні. Причиною віялових відключень став дефіцит вугілля через бойові дії на Донбасі, який призвів до відсутності на складах ТЕС достатньої кількості палива для виробництва електроенергії. У січні 2015 року влада відмовилася від практики вимкнення світла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG