Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Молдови відкинув звинувачення в пошуку тісних зв’язків із Росією


Валеріу Стрелець, архівне фото
Валеріу Стрелець, архівне фото

Прем’єр-міністр Молдови Валеріу Стрелець заперечив критику щодо того, що він шукає тісніших економічних зв’язків із Росією в час, коли відносини з західними донорами напружилися.

В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що прозахідна орієнтація Молдови не може бути змінена, і його уряд буде працювати над тим, щоб поліпшити відносини з Заходом, що були зіпсовані минулорічним скандалом із корупцією і зникненням коштів із банків.

За словами прем’єра, він хоче «нормальних» торговельно-економічних відносин із Росією, до яких Молдову заохочують і західні партнери.

Частина преси в Молдові звинувачувала Валеріу Стрельця в намаганні зблизитися з Москвою після того, як він минулого тижня розмовляв із прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим і запросив його відвідати Кишинів. Інші ж припускали, що Стрелець звернувся до Медведєва для того, щоб привернути увагу західних донорів до Молдови.

Останніми роками Росія багато разів накладала ембарго на ввезення з Молдови вин, фруктів чи овочів – як вважають, із політичною метою, щоб відохотити Кишинів підписувати угоду про асоціацію з Європейським союзом. Та останніми місяцями ці ембарго були частково зняті, в першу чергу щодо продуктів із молдовського автономного регіону Гагаузії, що виступає за тісніші зв’язки з Росією.

Нинішній уряд проєвропейської коаліції в Молдові на чолі з Валеріу Стрельцем склав присягу 30 червня.

XS
SM
MD
LG