Доступність посилання

ТОП новини

Росія готує «криваві провокації» на Донбасі – секретар РНБО


Жінка біля зруйнованого внаслідок обстрілу будинку. Селище Сартана, що поблизу Маріуполя. 17 серпня 2015 року
Жінка біля зруйнованого внаслідок обстрілу будинку. Селище Сартана, що поблизу Маріуполя. 17 серпня 2015 року

«День нашої Незалежності є чорною датою для Росії, і саме тому вони готуються вчинити провокації» – Турчинов

Напередодні Дня Незалежності України Київ та проросійські сепаратисти обмінялися заявами про підготовку «провокацій» протилежною стороною і приготувань до наступу на позиції одне одного. Українські ж військові експерти зауважують, що саме українські підрозділи будують на сході України систему оборонних укріплень і кілька ліній оборони, а сепаратисти таких робіт не здійснюють – що може свідчити про наміри сторін у плані наступу чи оборони.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Найгостріші заяви з українського боку робив у ці дні секретар РНБО України Олександр Турчинов. За повідомленням РНБО, 14 серпня він заявив: «Не є таємницею, що Росію дуже дратує наша Незалежність. День нашої Незалежності є чорною датою для Росії, і саме тому вони готуються вчинити всі провокації на День Незалежності чи днем раніше».

«Відтак ми посилили нашу готовність до провокацій агресора», – додав Турчинов.

Турчинов не виключає провокацій Росії на День Незалежності України:


А 10 серпня Олександр Турчинов, якого зараховують до «яструбів» в українському керівництві, зробив ще жорсткішу заяву, звинувативши Росію у підготовці «кривавих провокацій» на сході України.

«На окупованих територіях російські спецслужби проводять відбір людних об’єктів: садків, шкіл, житлових будинків, інфраструктурних об’єктів і працюють над сценаріями організації терористичних актів», – заявив Турчинов.

Зруйнований внаслідок обстрілу будинок у Донецьку. 17 серпня 2015 року
Зруйнований внаслідок обстрілу будинок у Донецьку. 17 серпня 2015 року

За словами секретаря РНБО України, метою «кривавих терористичних нападів є відволікання світової уваги від відповідальності Росії за збиття «Боїнга», виправдання російської агресії, а також позбавлення України світової підтримки та її міжнародна ізоляція».

Олександр Турчинов: Росія готує «криваві провокації» на Донбасі:


«Перефарбовані танки» і українська уніформа у сепаратистів

Українські військові речники також звинуватили сепаратистів на Донбасі у перефарбуванні важкої бронетехніки в українські кольори і підготовці «провокацій».

Бойовики готуються якусь провокацію і для цього викрасили свої бойові машини під колір військ АТО
Ярослав Чепурний

«У Новоазовську наші розвідники спостерігали шість танків, які були пофарбовані у колір, який використовується українськими військами в АТО. Тобто, це відповідні полоси на танках і навіть прапори. Бойовики готуються якусь провокацію і для цього викрасили свої бойові машини під колір військ АТО», – повідомив речник штабу АТО сектору «М» Ярослав Чепурний.

Минулого тижня з’явилось також і повідомлення прес-центру АТО про те, що в угрупованні «ЛНР» шиють українські військові уніформи – знову ж з метою, як було сказано, проведення «провокацій».

Фабрика з пошиття уніформ українського зразка розташована, за даними прес-центру АТО, в місті Свердловську Луганської області – він перебуває під контролем угруповання «ЛНР». Усього сепаратисти нібито шиють 200 українських військових уніформ.

Неодноразово тероризували місцеве населення, вбравшись в українські уніформи, вони готові вдатися до подібної тактики знову

«Згідно з даними, ворог активно готується до провокацій, намагаючись з усіх сил звинуватити Збройні сили України в ескалації конфлікту… Той факт, що (терористи) неодноразово тероризували місцеве населення, вбравшись в українські уніформи, свідчить, що вони готові вдатися до подібної тактики знову», – заявив прес-центр АТО.

А прес-центр СБУ повідомив днями про затримання на Харківщині членів диверсійної групи, які намагалися підірвати залізницю на ділянці руху «Куп’янськ-Святогірськ».

«Напередодні Дня Незалежності терористи готувалися підірвати потяг із військовою технікою ЗСУ. Вибухівку диверсанти планували закласти під залізничні колії на ділянці руху «Куп’янськ-Святогірськ» у Куп’янському районі», – йдеться у повідомленні СБУ.

Реакція Росії і сепаратистів

Міністерство закордонних справ Росії 17 серпня поклало на владу України відповідальність за негативні наслідки «провокаційних дій» на сході України, в яких Москва звинувачує Київ.

«Войовнича риторика, що лунає сьогодні з боку України і заохочується низкою її закордонних покровителів, викликає серйозне занепокоєння і вочевидь свідчить про намір підготувати громадську думку до чергової спроби силового вирішення української кризи», – мовиться в заяві МЗС Росії.

У Москві, зокрема, стверджують, що українські силовики в багато разів збільшили обстріли окупованих територій Донецької і Луганської областей із усіх різновидів озброєнь. Але при цьому в заяві нічого не сказано про такі дії об’єднаних сепаратистських і російських сил у частині Донбасу, на які відповідають українські силовики.

Про те, що Київ нібито готує наступ цими днями, заявив і один з ватажків угруповання «ЛНР» Ігор Ященко.

«За нашою інформацією, наступ почнеться в найближчі дні. Активізувались безпілотники над блокпостами і позиціями в ключових для наступу місцях. Противник провокує обстріли «ополчення», аби викрити систему вогню», – сказав Ященко в інтерв’ю одному з сепаратистських видань.

За його словами, українські силовики нібито хочуть завершити наступальну операцію «до настання сезону дощів».

«ЗСУ планують завершити захоплення «республік» не пізніше жовтня, оскільки багно і сльота значно ускладнять пересування української військової техніки», – додав Ященко.

Сепаратисти: київські силовики планують наступ на «ЛНР» та «ДНР» в найближчі дні:


Україна готується до оборони – радник начальника Генштабу ЗСУ

Україна будує укріплення, щоб вести оборону в разі спроб наступу. З боку російсько-терористичних військ нічого не будують. З цього можна зробити висновок, хто готується до оборони, а хто до наступу
Руслан Кавацюк
Вони постійно заявляють, що хочуть розширити територію, якою володіють, до адміністративних меж Луганської та Донецької областей
Руслан Кавацюк

В інтерв’ю Радіо Свобода радник начальника Генштабу Збройних сил України Руслан Кавацюк закликав враховувати реальну ситуацію уздовж лінії розмежування на Донбасі для того, аби судити про наміри тієї чи іншої сторони.

«Факти є такі: з боку Збройних сил України, з боку загалом української держави є дотримання Мінських угод. Україна будує на лінії розмежування відповідні укріплення для того, щоб вести оборону в разі спроб наступу. З боку російсько-терористичних військ немає укріплень, вони нічого не будують. Відповідно, з цього можна зробити висновок, хто готується до оборони, а хто до наступу», – сказав Кавацюк.

«А якби вони готувались до оборони, то вони б окопувалися, робили інженерні і фортифікаційні споруди. Вони цього всього не роблять. Навпаки, вони постійно заявляють про те, що хочуть розширити територію, якою вони володіють, до адміністративних меж Луганської та Донецької областей», – додав радник в інтерв’ю.

Нині сепаратисти контролюють менше ніж 40 відсотків території Донецької та Луганської областей.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG