Доступність посилання

ТОП новини

Шосту хвилю мобілізації планують добирати контрактниками – Генштаб


Українські військовослужбовці під час тренувань на полігоні біля Житомира. 11 серпня 2015 року (©Shutterstock)
Українські військовослужбовці під час тренувань на полігоні біля Житомира. 11 серпня 2015 року (©Shutterstock)

План призову громадян на військову службу під час шостої хвилі часткової мобілізації виконано на понад 60 відсотків

Зменшення кількості добровольців та понад 50 відсотків ухилення від повісток – такі результати шостої хвилі часткової мобілізації, повідомляє Генштаб Збройних сил України. Ця ситуація викликана неефективною системою мобілізації та недовірою населення до влади, вважають експерти і не виключають можливості проведення нових хвиль мобілізації цього року, адже плани виконані не повністю.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

План призову громадян на військову службу під час шостої хвилі часткової мобілізації виконано на понад 60 відсотків. Про це повідомив представник головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних сил України, полковник Олександр Правдивець. Шоста хвиля мобілізації тривала в Україні з 19 червня до 17 серпня.

«План призову громадян на військову службу за мобілізацією виконано на понад 60 відсотків. Зокрема офіцерським складом – близько 80 відсотків, а транспортними засобами – понад 30 відсотків. Кількість громадян, що після сповіщення не прибували до військкоматів – 50-55 відсотків. Зменшилась також і кількість добровольців», – сказав Правдивець.

За його словами, шоста хвиля мобілізації, яка напередодні завершилась, є останньою цього року. Різницю між запланованою і реальною кількістю мобілізованих хочуть компенсувати за рахунок прийому на військову службу за контрактом.

Кожен чоловік зобов’язаний захищати свою країну, вважає доброволець Ігор Мирошник. Ми йдемо в армію, тому що країна нас потребує, каже він.

Для мене найбільша подяка за те, що я туди пішов, що діти нашої країни посміхаються
Ігор Мирошник

«Як можна ще сказати тим хлопцям, які не хочуть іти туди? А ви у них запитайте: як вам краще – як ваші діти посміхаються чи плачуть? Для мене найбільша подяка за те, що я туди пішов, що діти нашої країни посміхаються», – каже Мирошник.

Мобілізація оголошується в разі потреби, тож передбачити, чи буде найближчим часом нова хвиля, досить важко, зауважує військовий експерт Леонід Поляков. Але треба мати на увазі й те, що вона може передбачатися у певних ситуаціях. Загалом система мобілізації показала свою неефективність, вважає експерт.

«Вона не дозволяє на необхідному рівні давати командуванню якісний людський ресурс для захисту держави. Адже цього ресурсу або недостатньо, або він недостатньо якісний. Тому ми ці хвилі й проводимо. Щоб цього не було, треба просто міняти систему мобілізації, впроваджувати елемент більшої справедливості у виконанні обов’язку із захисту Батьківщини, впровадити ефективніші стимули для тих, хто піде захищати, тоді не буде цього безкінечного питання про хвилі мобілізації», – говорить Поляков.

Такий високий відсоток ухилення від мобілізації пояснюється недовірою людей до влади та до керівництва країни, зауважує психолог Генштабу Міністерства оборони Оксана Бельська. Зменшення кількості добровольців теж легко пояснити, говорить психолог.

«У нас люди не вірять владі, не вірять законам і Конституції. І люди зараз намагаються відстояти свої права. Вони розуміють, що отримати статус учасника бойових дій – це ціла проблема. Добровольців теж безкінечно бути не може, і до того ж, їх треба якось підтримувати. А у нас вийшло так, що коли йшли добровольці (особливо 2-а і 3-я хвиля), їх направляли в найтяжчі ситуації у вирішенні бойових завдань. Тому люди і ухиляються», – наголошує Бельська.

Раніше в Міноборони повідомляли, що залежно від ситуації можуть бути додаткові хвилі мобілізації, але міністерство активно працює над збільшенням кількості військових, готових служити по контракту півроку або рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG