Доступність посилання

ТОП новини

Еліти Донбасу демонструють подвійну лояльність – Віталій Кулик


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

За даними експерта, лише 30% звільнених територій покриті українськими телеканалами

У парламентській більшості немає згоди з приводу проведення місцевих виборів на підконтрольних українській владі районах Луганської та Донецької областей. Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявляє, що вибори на Донбасі необхідно відтермінувати. Натомість голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк не вважає таку ініціативу доцільною.

Віталій Кулик
Віталій Кулик

Про перспективи проведення місцевих виборів на Донбасі Радіо Свобода розповів політолог Віталій Кулик, який днями повернувся звідти. Як він сам зізнався, після безпосереднього знайомства із ситуацією, його думка щодо проведення там місцевих виборів сильно змінилася.

Еліти Донбасу демонструють подвійну лояльність – Віталій Кулик
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Внаслідок цих виборів до влади у містах і селах звільнених територій може прийти сепаратистське підпілля – під маскою «Опозиційного блоку» чи «Батьківщини», чи «Блоку Петра Порошенка», чи ще когось. Бо фактично на місці – партії віддані у франшизу місцевим групам інтересів
Віталій Кулик

– Так сталося, що інколи заяви Юрія Луценка не відповідають позиції всієї фракції. І голосування це показують. Але питання в іншому: зараз накопичується у Верховній Раді розуміння критичності ситуації на Донбасі. Голови цивільно-військових адміністрацій криком кричать про те, що фактично нормально провести вибори – забезпечити участь всіх політичних сил, проведення агітаційної кампанії, інформаційну присутність – в цих регіонах неможливо. А отже, є розуміння того, що внаслідок цих виборів до влади у містах і селах звільнених територій може прийти сепаратистське підпілля – під маскою «Опозиційного блоку» чи «Батьківщини», чи «Блоку Петра Порошенка», чи ще когось. Бо фактично на місці партії віддані у франшизу місцевим групам інтересів. Туди потраплять люди, які не підконтрольні керівництву цих політичних партій. Це може призвести до повзучої втрати цих територій і створення в тилу української армії потужних сепаратистських рухів.

– Даруйте, але як сепаратисти можуть пройти до органів місцевого самоврядування від партій, які декларують патріотичні позиції?

– Списки ж формуються з місцевих активістів.

Знаю близько тридцяти випадків, коли в різних політичних силах ми бачимо людей, які були в комісіях з підготовки «референдуму»
Віталій Кулик

У деяких містах Донбасу є певні угруповання, які контролюють економічне й політичне життя свого регіону – це такі собі міні-олігархи. Вони володіють франшизами більшості політичних сил на місці, тобто місцевими організаціями. І розпихують туди своїх людей. І зараз вони проштовхують демобілізованих бойовиків, які зовсім нещодавно організовували референдум чи воювали на боці сепаратистів, а зараз з тих чи інших причин змушені вести цивільне життя. Я знаю близько тридцяти випадків, коли в різних політичних силах ми бачимо людей, які були в комісіях з підготовки «референдуму».

– Названі Вами «міні-олігархи» роблять так з яких причин? Як вони свою політичну позицію формують?

– Вони орієнтовані на збереження своєї присутності і збагачення. Для них нестабільність і неврегульованість – це середовище, в якому вони заробляють. Тому виконувати всілякі завдання тієї сторони вони також будуть, але, з іншого боку, вони не відмовляються вмонтовувати свої інтереси в загальноукраїнські розклади.

Сьогодні вони підіграють військово-цивільним адміністраціям, а завтра ті самі люди організовують акції з вимогою відведення українських військ і демонтажу блокпостів. Така от багаторівнева лояльність: і до «ЛНР-ДНР», і до української влади
Віталій Кулик

Сьогодні вони підіграють військово-цивільним адміністраціям, а завтра ті самі люди організовують акції з вимогою відведення українських військ і демонтажу блокпостів. Така от багаторівнева лояльність: і до «ЛНР-ДНР», і до української влади.

– Але все-таки, якщо території не мають власного самоврядування, то це фактично є визнанням з боку Києва нелояльності цих територій. І як довго так може тривати?

Мають бути усунуті з посад люди, які входили в так звані «народні комітети», і представляли так звані «органи влади» «ДНР-ЛНР»
Віталій Кулик

– Очевидно, вони і так нелояльні. Але, щоб вони стали лояльними, насамперед, мають бути покарані ті, хто готував так звані «референдуми». Мають бути усунуті з посад люди, які входили в так звані «народні комітети», і представляли так звані «органи влади» «ДНР-ЛНР». Люди нікуди не зникли! Вони всі працюють в органах влади! Вони всі при посадах! Вони всі беруть участь у політичному житті!

Також має бути забезпечена інформаційна присутність. У нас немає жодної газети, яка б роздавалася по всій території Донецької чи Луганської областей. Видаються лише місцеві газети місцевими групами інтересів. Бракує трансляторів, які б транслювали українські телеканали. У нас фактично лише 30% звільненої території покриваються українськими телеканалами безперешкодно.

– Звідки такі дані?

– Ну, можливо, вам не дадуть таку інформацію напряму із прес-служби цивільно-військової адміністрації, але я таку інформацію отримав.

– Що ж завадило усунути цих людей, які організовували так звані референдум і народні комітети, від громадсько-політичного життя?

Деякі чиновники з цивільно-військових адміністрацій свідомо ідуть на співпрацю із такими групами інтересів, бо так легше реалізовувати свої інтереси
Віталій Кулик

– Відсутність політичної волі і так звана політика задобрювання. Ми весь час гралися з поняттям амністії… Деякі чиновники з цивільно-військових адміністрацій свідомо ідуть на співпрацю із такими групами інтересів, бо так стабільніше жити, так легше реалізовувати свої інтереси… Так, зрештою, легше заробляти.

На цю ж тему:


Там, де стріляють, місцеві вибори радять відкласти

Місцеві вибори обійдуться Україні майже в 1,2 мільярда гривень – ЦВК

ЦВК просить Раду визначити населені пункти на Донбасі, де місцевих виборів не буде

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG