Доступність посилання

ТОП новини

«Ми не просунемося ні на крок» – Огризко про спеціальне засідання ОБСЄ через ескалацію на Донбасі


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Росія очікувано заявить про те, що винуватцем загострення ситуації є українська сторона»

Юрій Матвійчук

Київ – У середу, 19 серпня, відбудеться засідання Постійної ради ОБСЄ, де обговорять ситуацію на Донбасі. Засідання скликали у зв’язку із загостренням у зоні бойових дій та загибеллю мирних жителів. Напередодні місія ОБСЄ констатувала: обстріл селища Сартана, що поблизу Маріуполя, вчинено із застосуванням забороненої мінськими угодами артилерії. Цей обстріл скоїли в ніч на 17 серпня – загинули двоє цивільних і шестеро були поранені. За даними українських силовиків, атаку Сартани вчинили проросійські бойовики.

Оскільки Росія буде присутня на засіданні Постійної ради ОБСЄ, жодного просування вперед у вирішенні конфлікту на сході України не буде, заявив в ефірі Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, який свого часу п’ять років працював постійним представником України при ОБСЄ. На його думку, треба змінювати формат переговорів.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

– Що сьогодні відбудеться? Відбудеться обговорення, в результаті якого ми не матимемо жодного просування вперед. Чому? Тому що Росія очікувано заявить про те, що насправді винуватцем загострення ситуації є українська сторона, що саме ми обстрілюємо власних громадян та інші подібні закиди. Тобто Росію засудить Європейський Союз, США, відповідною буде і реакція української делегації. Але, крім обговорення, ми не просунемося ні на крок вперед. Тому що ОБСЄ працює за принципом консенсусу, і жодних рішень без згоди усіх досягти неможливо. Оскільки Росія присутня (в Постійній раді ОБСЄ – ред.), то жодного просування вперед у цьому плані не буде.

– Взагалі, як Ви вважаєте, мінські угоди після нинішнього загострення на Донбасі можна вважати остаточно зірваними чи ні? І як Ви оцінюєте ефективність так званої «нормандської четвірки»?

Усі говорять про кризу в Україні, навколо України, хоча насправді криза є в Росії і навколо Росії – через її агресивну політику
Володимир Огризко

– На мою думку, нашій дипломатії треба переосмислити, власне, саму лінію поведінки стосовно Росії і пропонувати формати переговорів не за місцем їх проведення, чи того, як вони колись склалися, а за цивілізаційною лінією розколу: тобто з одного боку – країни, які поважають міжнародне право і дотримуються його норм, а з другого – країна, яка нехтує нормами міжнародного права, брутально їх порушує. В такому випадку можна говорити і про залучення ЄС в цілому як структури, і про залучення НАТО, тих чи інших країн, які є лідерами сьогодні у світі, включаючи США. От тоді можна буде говорити про якісь способи більш серйозного впливу на Росію. Бо сьогодні ми маємо ту ситуацію, яка дуже влаштовує Росію. Тому що всі говорять про кризу в Україні, навколо України, хоча насправді криза є в Росії і навколо Росії – через її агресивну політику. Отже, світ повинен усвідомити, що насправді найбільша загроза йде від цієї країни. І з нею треба щось робити, а не залучати її до переговорів і робити вигляд, що вона залишається осторонь конфлікту. Сьогодні Росія пропагує тезу: «Я до цього не причетна. Це – внутрішній конфлікт України».

– Яким чином Україна має підвищувати ефективність своїх дипломатичних зусиль у донесенні Заходу позиції Києва щодо дій Росії на Донбасі?

Нам треба донести до Заходу просту істину, що Росія загрожує не тільки Україні – вона загрожує цілому світу
Володимир Огризко

– Безумовно, потрібна різка активізація дипломатичних зусиль на всіх рівнях, починаючи від поточної роботи посольств і до серйозної активізації на високому та найвищому рівнях. Нам треба донести до Заходу просту істину, що Росія загрожує не тільки Україні – вона загрожує цілому світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG