Доступність посилання

ТОП новини

Коли чекати Обаму в Україні?


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Рекордсменом за кількістю відвідин України серед американських президентів залишається Білл Клінтон

Можливо, особистий візит в Україну переконає Барака Обаму допомогти Києву з озброєнням. За сім років у Білому домі Обама відвідав понад сорок країн світу: п’ять разів побував у Франції, двічі відвідав Польщу і навіть Росію. Але жодного разу не був в Україні. Як повідомляє кореспондент «Голосу Америки», зараз у Вашингтоні лунає щораз більше голосів із закликами, що такий візит потрібен.

«Безперпечно», – сказав експерт міжнародного аналітичного центру «Атлантична рада», колишній посол США в Україні Джон Гербст.

«Я б його сама відвезла», – запропонувала конгресмен США Марсі Каптур.

«Насамперед, я вважаю, що президент США Барак Обама повинен відвідати Україну», – написав колишній сенатор від Південної Дакоти Том Дешл у переліку кроків на допомогу Україні.

«Я думаю, якби він поїхав і побачив, що відбувається там на місці, побачив налаштованість українських лідерів захищати країну, відданість українського народу справі захисту суверенітету і територіальної цілісності, а також побачив значний поступ процесу реформ, хоч і недостатній – це було б позитивною справою», – сказав експерт міжнародного аналітичного центру «Атлантична рада», колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Приїзд президента США в Україну чітко дав би зрозуміти всім ворогам України, хто є дійсно партнером України
Іван Вінник

«Приїзд президента США в Україну чітко дав би зрозуміти всім ворогам України, хто є дійсно партнером України, хто буде допомагати Україні в боротьбі за розвиток демократії в нашій державі і наш рух до Європи», – каже Іван Вінник, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони України.

Досі рекордсменом за кількістю відвідин України за часів новітньої незалежності серед американських президентів залишається Білл Клінтон, який відвідував Київ тричі. І зустрічався з президентами Кравчуком та Кучмою. Наступник Клінтона Джордж Буш-молодший відвідав Україну один раз.

Такого контакту на найвищому рівні, який відбувається між президентом України Петром Порошенком і президентом США Бараком Обамою, віце-президентом, на всіх горизонтальних рівнях, ніколи не було
Валерій Чалий

«Це – не свідчення того, що рівень стосунків стратегічного партнерства сьогодні (і їх інтенсивність, і їх глибина) не відповідає викликам, які є. Такого контакту на найвищому рівні, який відбувається між президентом України Петром Порошенком і президентом США Бараком Обамою, віце-президентом, на всіх горизонтальних рівнях, ніколи не було. Ви знаєте, що відбулася телефонна розмова з віце-президентом, я думаю, що буде і також готується й розмова з президентом. Але візит – це важлива річ. І я, очевидно, буду працювати над тим, щоб забезпечити таку можливість. Але, я думаю, є можливість приїзду президента України також сюди до США», – запевняє посол України в США Валерій Чалий.

Але візити чільних представників американської президентської адміністрації в Україну не припинялися фактично ніколи.

Я підтримала б американський підхід до України на вищому рівні, більш активний і більш стратегічний, не лише військовий, але й економічний, і культурний
Енн Еплбаум

«Джозеф Байден відвідував Україну. Візити високого рівня були. Я не думаю, що адміністрація США Україну ігнорувала. Але я, безумовно, підтримала б американський підхід до України на вищому рівні, більш активний і більш стратегічний, не лише військовий, але й економічний, і культурний з глибшим розумінням того, що Україна – це не проблема, яка зникне за рік, що це – справжня війна і підтримка її стабільності буде питанням наступного десятиріччя», – говорить політичний оглядач, журналіст Енн Еплбаум.

Але Енн Еплбаум каже також, що на наступний рік усі політичні процеси й кроки Вашингтону будуть відбуватися з оглядом на виборчу кампанію. Закордонні візити американського президента планують часом роками заздалегідь. Щоправда, буває, що виникають раптові нагоди.

Такий візит можна було б зробити цього року, тому президент Обама відомо, що буде відвідувати Париж, екологічну конференцію вкінці року, в грудні місяці
Іван Вінник

«На мою думку, такий візит можна було б зробити цього року, тому президент Обама відомо, що буде відвідувати Париж, екологічну конференцію вкінці року, в грудні місяці. І було б дуже бажано, щоб ми всі, як українські парламентарі впевнені, хотіли б запросити президента США Барака Обаму відвідати Україну», – каже український депутат Іван Вінник.

Запрошення Обами може бути поштовхом, але досвідчені американські дипломати кажуть, що візит президента США не може виглядати порожнім – потрібні і привід, і причина, і, бажано, якийсь результат.

Депутат конгресу Марсі Каптур очікує від Обами палкої промови, що мобілізувала б світ на боці України. Але чи вона мала б бути в Києві?

Київ може бути надто гарячим місцем. Але я думала про місце десь у Східній Європі чи в Центральній Європі, яке б символізувало місце боротьби
Марсі Каптур

«Київ може бути надто гарячим місцем. Але я думала про місце десь у Східній Європі чи в Центральній Європі, яке б символізувало місце боротьби. Я пам’ятаю промови Джона Кеннеді у Берліні і Рональда Рейгана біля Бранденбурзьких воріт. Вплив тих заяв був струсом для світу», – конгресмен США.

Факт візиту і переконливі заяви про реальну підтримку були б важливими, визнає також Енн Еплбаум.

«Сказавши це, я справді вважаю, що в Україні по-справжньому важливі питання будуть вирішені не у Вашингтоні і вони ніяк не пов’язані з дипломатією. Справді важливі питання – там, де війна проти старої економічної системи, олігархічної корумпованої системи, яка є такою ж війною, як і бої на сході. І перемога у цій війна важлива, а зробити це можна лише в Києві», – говорить Енн Еплбаум.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG