Доступність посилання

ТОП новини

Шокін реформує прокуратуру, щоб Касько і Сакварелідзе не могли контролювати топ-справи – Шабунін


Віктор Шокін
Віктор Шокін

Генпрокурор перерозподілив зони відповідальності між заступниками так, щоб контролювати справи високопосадовців – експерт

Реформа в Генпрокуратурі – це спроба Віктора Шокіна зробити все можливе, щоб і надалі зберегти існуючу корупційну систему та повноваження старої команди, вважають експерти. У Генпрокуратурі, натомість, заявляють: зміни були запроваджені з метою оптимізації роботи.

Генпрокурор Віктор Шокін перерозподілив повноваження між своїми заступниками, про це повідомляє прес-служба ГПУ.

«Відтепер весь комплекс питань щодо запобігання та протидії корупції, розслідування злочинів, скоєних службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в державі, покладено на заступника генпрокурора Віталія Каська», – зазначається в повідомленні.

Також ідеться про те, що інший заступник генпрокурора, Давид Сакварелідзе, продовжуватиме займатися питаннями реформування органів прокуратури і розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури. Питаннями підтримання державного обвинувачення та представництва інтересів громадянина або держави в судах опікуватиметься заступник генпрокурора Олег Заліско.

Сам Віктор Шокін залишив за собою «загальне керівництво відомством, питання організаційно-правового забезпечення, кадрової роботи, внутрішньої безпеки та зв’язків зі ЗМІ».

Касько муситиме узгоджувати свої дії із Заліском – Шабунін

Генпрокурор використав реформу прокуратури для того, аби поставити своїх людей на потрібні позиції і повністю контролювати розслідування найрезонансніших справ щодо високопосадовців, вважає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

За його словами, після вступу в силу нового Кримінально-процесуального кодексу ключовою фігурою в слідчому процесі стає не слідчий, а процесуальний керівник. Його вказівки обов’язкові для слідчого. Тож виходить, що слідчий не може здійснювати жодні серйозні процесуальні дії – обшук, прослуховування – без узгодження зі своїм процесуальним керівником.

Відповідальним за боротьбу з корупцією призначений Віталій Касько, але Генпрокурор забув сказати, що Каську доручили слідство щодо цих злочинів, а процесуальним керівництвом займатиметься Олег Заліско
Віктор Шабунін

«Відповідальним за боротьбу з корупцією призначений Віталій Касько, але Генпрокурор забув сказати, що Каську доручили слідство щодо цих злочинів, а процесуальним керівництвом займатиметься Олег Заліско. Це та людина, яка очолювала генеральне слідче управління Генеральної прокуратури за часів Яреми. Це та людина, яка свідомо «злила» розслідування щодо «санкційного» списку» (ідеться про розслідування зловживань чиновників з команди Віктора Януковича, проти яких були запроваджені сакнції в ЄС – ред.), – говорить Шабунін.

Андрій Миселюк
Андрій Миселюк

Ситуація дійсно дуже складна, зауважує політолог Андрій Миселюк, адже старе керівництво Генпрокуратури не налаштоване на жодні зміни, тим більше, на такі кардинальні. Тож стара команда намагається зберегти свої повноваження, каже експерт.

Це спроба вберегти оці схеми від намагань молодої команди в особі Каська та його колеги з Грузії переформатувати роботу Генпрокуратури України
Андрій Миселюк

«Зокрема, перерозподіл повноважень між Каськом та іншим заступником Генпрокурора, Заліском, який буде займатися процесами, пов’язаними з розслідуванням найвідоміших злочинів... Звичайно, це спроба зберегти контроль старої гвардії за ходом головних процесів у прокуратурі і вберегти оці схеми від намагань молодої команди в особі Каська та його колеги з Грузії (Сакварелідзе – ред.) переформатувати роботу Генпрокуратури України», – говорить Миселюк.

Віталій Касько і Давид Сакварелідзе
Віталій Касько і Давид Сакварелідзе

У прес-службі Генпрокуратури ж, натомість, заявляють: змінили структуру з метою оптимізації роботи. І саме у зв’язку з цим генеральний прокурор Віктор Шокін своїм наказом встановив новий розподіл функціональних обов’язків між керівництвом ГПУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG